Yeni Toyota Corolla Sedan Sakarya'da üretim hattından indi!

Yeni Toyota Corolla Sedan Sakarya'da üretim hattından indi!

Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye, 230 milyon Euro ek yatırımla hibrit versiyona sahip Yeni Corolla Sedan üretimine başladı.

Toyota Otomotiv Sanayi’yi Türkiye’nin hibrit üssü haline getirecek yeni model ile birlikte şirketin toplam yatırımı 2 milyar Euro’yu aştı. Sakarya’daki fabrikada gerçekleştirilen hattan çıkış töreni, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli’nin katılımlarıyla gerçekleşti.


Türkiye’nin üretim ve ihracat devlerinden Toyota Otomotiv Sanayi, “Made in Turkey” imzalı 12’nci nesil Toyota Corolla Sedan modelinin üretimine başladı. Hibrit versiyona sahip Yeni Corolla Sedan, Japonya dışında ilk kez Türkiye’deki üretim tesislerinde uygulamaya başladığı TNGA (Toyota New Global Architecture) platformunda üretilecek. Toyota C-HR ile aynı üretim bandında üretimi gerçekleşecek Yeni Corolla Sedan, fabrikayı Türkiye’nin hibrit üssü yapacak. 230 milyon Euro yatırım bedeliyle hayata geçirilen 12’nci nesil Corolla projesiyle Toyota’nın Türkiye’ye yaptığı yatırım tutarı 2.08 milyar Euro’ya yükseldi.


Törende Yeni Corolla Sedan’ın hibrit versiyonunun direksiyonuna geçen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, bu yatırımın ülkemize getirilmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederken, “Teknolojinin son imkanları kullanılarak üretilen Yeni Toyota Corolla sedan modelinin ülkemize ve tüm dünyaya hayırlı olmasını diliyorum. Bu yeni araçla birlikte Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye fabrikasında üretilen araçların üçte ikisinden fazlası hibrit teknolojisine sahip oldu. Bugüne kadar ülkemize 2,08 milyar euro yatırım yapan Toyota ile önümüzdeki dönemde daha büyük işbirliği imkanlarına sahip olacağımıza inanıyorum. Bu modelin geliştirilmesi ve üretiminde emeği geçen Türk ve Japon mühendislere teşekkür ediyorum. Ülkemizin potansiyellerine güvenerek, Sakarya’ya yatırım yapan Toyota yönetimine de ayrıca şükranlarımı sunuyorum” dedi.


Yeni Toyota Corolla Sedan iki farklı motor alternatifiyle üretilecek. Kendi kendini şarj eden 1,8 litre hacimli hibrit sistem 122 HP güç üretirken bu motor günlük sürüşün yüzde 50’sini ‘Sıfır emisyon’ sürüşle tamamlama imkanı sunuyor. İkinci motor seçeneği olan 1,6 litre hacimli benzinli motor ise yakıt verimliliği ile performansı aynı potada eritiyor. 132 HP güç üreten motor altı ileri manuel şanzıman dışında isteğe bağlı olarak bir CVT otomatik şanzımanla da donatılabiliyor. Yeni Toyota Corolla Sedan standart olarak markanın en güncel aktif güvenlik sistemi olan Toyota Safety Sense ile donatılacak.

Törende yaptığı konuşmada Toyota Motor Avrupa Başkan ve CEO’su Dr van Zyl, “Bugün Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye’nin tarihinde önemli bir dönüm noktasını kutluyoruz. Bugün, bu fabrikada yeni bir model daha, 12. nesil Yeni Corolla Sedan'ın seri üretimine başlamanın gururunu duyuyoruz. Corolla modelimiz ilk defa hibrit motor seçeneği ile üretiliyor ki hibrit modellerimiz Avrupa ve global stratejimizin tam merkezinde yer alıyor. Toyota C-HR'ın yanı sıra, Corolla Sedan'ın da 2020 yılına kadar % 50 hibrit satış hedefimize önemli bir katkıda bulunmasını bekliyoruz.”


Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye A.Ş. Başkan ve CEO’su Toshihiko Kudo ise, “12’nci nesil Toyota Corolla Sedan için hazırlanırken, Türkiye’de ürettiğimiz ilk model olan 7’nci nesil Corolla modelini 1994 yılında üretirken duyduğumuz heyecan ve coşkuyu yine duyduk. Bu yatırımın Toyota’nın Türkiye’ye duymuş olduğu güveni yansıttığını ifade eden Kudo: “Hibrit teknolojisi ve TNGA altyapısında C-HR ile elde etmiş olduğumuz bilgi birikimi ve deneyimi yeni Corolla'ya da başarıyla aktardık. Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye olarak Toyota'nın Avrupa'daki şirketleri arasında en yüksek üretim hacmine sahibiz. Yıllık üretim kapasitemizin neredeyse tamamı olan 280 bin adedi kullanarak ve üretimin yüzde 90'ını dünyadaki 150 farklı ülkeye ihraç ederek Türkiye ekonomisine büyük katkı sağlıyoruz” ifadelerini kullandı.

Toyota'nın Sakarya'daki öyküsü 1992 yılında temel atma ile başladı. Kuruluşundan yalnızca 2 yıl sonra, 1994 yılında iç pazara yönelik 7’nci nesil Corolla’nın üretimine başladı. 2002 yılında artan talebe paralel olarak Avrupa ihracatına başlayan Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye, 2007 yılına kadar 8 ve 9’uncu nesil Corolla Sedan ve Station Wagon modellerini üretip ihraç etmeye devam etti. Kısa bir aranın ardından sonra 2013 yılında bu efsane otomobil tekrar Sakarya’daki yuvasına döndü. Bugün gelinen noktada Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye, 5 bin kişilik istihdamı ve güçlü yan sanayi ağı ile birlikte Toyota’nın en çok talep edilen otomobilleri olan Corolla ve C-HR modellerini üretmeye devam ediyor. 1994 yılından bu yana kümülatif üretim 2.4 milyon adede ulaşırken, bunun 870 bin adedi Corolla modeli oldu. 2017 yılında 4.4 Milyar dolarlık ihracatla Türkiye’nin ikinci büyük ihracatçısı olan Toyota Türkiye, faaliyetlerine hız kesmeden devam ediyor

.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.