Adnan Menderes Müzesi çalışmaları hız kazandı

Adnan Menderes Müzesi çalışmaları hız kazandı

Adnan Menderes Müzesi çalışmaları hız kazandı

Aydın Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü tarafından Adnan Menderes’in hatıralarını yaşatmak için kurulan ‘Adnan Menderes Müzesi’ çalışmaları proje ortaklarıyla valilik makamında masaya yatırıldı.
Aydın Arkeoloji Müzesi’nin yeni yerine taşınmasının ardından eski binanın “Adnan Menderes Demokrasi Müzesi” olarak kurulması için başlatılan çalışmalarda sona gelindi. Müzenin teşhir ve tanziminin gerçekleştirilerek Adnan Menderes Demokrasi Müzesi için bilgi, belge ve eşya toplama çalışmaları Aydın Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü sahipliğinde ADÜ Rektörlüğü ile İzmir Relöve ve Anıtlar Müdürlüğü ortaklığında GEKA destekli proje ile devam ediyor. Bu çalışmaların başladığına dair Aydın Valisi Erol Ayyıldız öncülüğünde valilik makamında bir araya gelen proje ortakları ‘Adnan Menderes Müzesi’ için gelinen son noktayı masaya yatırdı.
Aydın Valilik Makamında düzenlenen toplantıya ADÜ Rektörü Prpf. Dr. Cavit Bircan, Aydın Kültür ve Turizm Müdürü Nuri Aktakka, Adnan Menderes Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi ve Adnan Menderes Müzesi Bilim Danışmanı Dilşen İnce Erdoğan ve proje destekçilerinden Okutman Banu Berber ile Coşkun Türkan katıldı.
"MENDERES’İN HAYATI CANLANDIRILACAK"
Adnan Menderes’in hatıralarını yaşatmak için böyle bir çalışma yapma gereksinimi duyduklarını kaydeden Aydın Kültür ve Turizm Müdürü Nuri Aktakka, “Müze’de Adnan Menderes’in çocukluk, gençlik, siyasi yaşamı Başbakanlık dönemi, yatırımları ve demokrasi mücadelesini yansıtan dokümanların toplanması ve sergilenmesi amaçlanmaktadır. Bu sebeple Adnan Menderes dönemine ait bilgi, belge ve eşyalara sahip ve kuruluşların bu malzemeleri İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüzde kurulan kabul komisyonuna bildirmeleri gerekmektedir” dedi.
“VATANDAŞLARIMIZIN DESTEKLEMESİNİ BEKLİYORUZ”
Adnan Menderes Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi ve Adnan Menderes Müzesi Bilim Danışmanı Dilşen İnce Erdoğan da kurulacak olan Adnan Menderes Müzesi ile bir ilki başaracaklarını belirterek, “Adnan Menderes fotoğraflarından oluşan yaklaşık 50 fotoğraftan oluşan bir arşivimiz bulunmakta. Türkiye genelinde Adnan Menderes ile ilgili yapılmış olan yüksek lisans tezlerini üniversitemiz bünyesinde topladık. Adnan Menderesle ilgili kitapların bir kısmını topladık ve hala toplamaya devam ediyoruz. Bir bilgi ve belge merkezi oluşturacağız. Adnan Menderes Üniversitesi bu bilgi ve belge merkezinin oluşmasında büyük destek vermekte. Belgelerin ve bilgilerin toplanması için ilimizde bir arşiv oluşturduk. Biz bunların dışında müzemizde görsel malzemelerin de toplanmasını istiyoruz. Elinde Adnan Menderesle ilgili görsel malzeme olan Aydınlılara ve Türkiye halkına sesleniyoruz. Türkiye’de bir ilki gerçekleştirme çabası içerisine girdik. Vatandaşlarımızın da bizi desteklemesini bekliyoruz” diye konuştu.
“PROJEYİ SONUNA KADAR DESTEKLİYORUZ”
Adnan Menderes Üniversitesi’nin adını taşıyan demokrasi şehidi Adnan Menderes için her türlü çalışmada bulunmaya hazır oldukları kaydeden ADÜ Rektörü Prof. Dr. Cavit Bircan, “Üniversite olarak bu projeyi sonuna kadar destekliyoruz. Elimizden gelen her türlü çabayı bu müzenin en güzel şekilde kurulması ve Aydın halkına sunulması, merhum Adnan Menderes’in hayatının net bir şekilde gözler önüne serilmesi noktasında elimizden gelen desteği vermeye hazırız” şeklinde konuştu.
EMEĞİ GEÇENLERE TEŞEKKÜR ETTİ
Adnan Menderes Müzesi’nin kurulmasında katkı sağlayan paydaşlara teşekkür ederek konuşmasına başlayan Vali Ayyıldız da, “Ortaya çıkacak olan müze ve eserlerin Aydınımıza hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Geçmişi geleceğimize aktarmada gençlerimize ve toplumumuza mal etmede bu çalışmayı çok önemsiyoruz. Bu ana kadar Adnan Menderes ile ilgili tüm çalışmaların ve onun etrafında dönen tüm bilgi dağarcığının ilgililerimiz tarafından vatandaşıma, ilimize, kültürümüze, Türkiye’mizin hizmetine sunacağına inanıyoruz. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum” ifadelerine yer verdi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.