AZAP GÖLÜ’NDE  2 ŞUBAT DÜNYA SULAK  ALANLAR GÜNÜ KUTLANDI

AZAP GÖLÜ’NDE 2 ŞUBAT DÜNYA SULAK ALANLAR GÜNÜ KUTLANDI

Aydın Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü tarafından düzenlenen Dünya Sulak Alanlar Günü nedeniyle yapılan etkinlik için; Ulusal Önleme Haiz Sulak Alan olarak tescil edilen Aydın Söke’de Yeşilköy ve Avşar arasında bulunan Azap Gölü’nde toplanıldı

Yapılan etkinliğe DKMP Aydın Şube Müdürlüğü yetkilileri, Aydın İl Jandarma Çevre Koruma Timi, Yeşilköy ve Avşar Muhtarlığı azaları, Azap Gölü Su Ürünleri Kooperatifi temsilcileri, Söke Avcılık ve Atıcılık İhtisas Kulübü temsilcileri, Yeşilköy ve Avşar köyünden vatandaşlar ve EKODOSD üyeleri katıldı.

Dünya Sulak Alanlar Günü nedeniyle yapılan etkinlikte DKMP Aydın Şube Müdür vekili Ömer Kızlarkayası ve DKMP Söke Şefi Erdinç Kutsal tarafından sulakalanlar ile bilgi verildi. Yönetim Planı çerçevesinde DKMP tarafından ekoturizm planlamaları çerçevesinde, kuş gözlem kuleleri, manzara seyir terasları, doğa yürüyüşü parkurları, Yeşilköy ve Avşar köylülerinin ürünlerini satabilecekleri stantların düzenlenmesine yönelik çalışmaların sürdürüldüğü ifade edildi.

EKODOSD tarafından sulak alanların önemi, bölgemizdeki sulak alanlar, Azap Gölü’nün geçmişten günümüze değişimleri, tehditleri ve yapılan çalışmalar anlatıldı.

Azap Gölü kıyısında meydana gelen atık çöpler, etkinliğe katılanlar tarafından temizlendi.

Etkinlikten sonra Yeşilköy kahvesinde; EKODOSD üyesi belgesel yönetmeni Habip Yanç tarafından, iklim değişikliğine yönelik farkındalık yaratılması için çekilen “Azap Gölü’nün Çığlığı” isimli belgesel film gösterimi yapıldı.

Danışmanlığını Bahattin Sürücü’nün yaptığı belgeselde; Azap Gölü Su Ürünleri Kooperatifi eski ve yeni kooperatif başkanları, biyolog Deniz Mengüllüoğlu, Yeşilköylü vatandaşlar yer aldı.

Azap Gölü’nün antik dönemden günümüze geçmişi, yakın dönemde yaşanan olaylar, bölgenin sosyal yapısı, biyolojik çeşitliliği, meydana gelen tehditler ve yapılan çalışmalar görsel olarak sunuldu.

Ekodos Başkanı Bahattin Sürücü yaptığı açıklamada,

"Doğal ve kültürel kaynak değerleri açısından Aydın’ın en zengin yerlerinden biri olan bölgede yer alan Azap Gölü, Latmos (Beşparmak) Dağları’nın giriş kapısı niteliğindedir.

İklim değişikliğinin etkisiyle kurak geçen yıllar nedeniyle suya olan ihtiyacın daha da artacağı görülmektedir. Bu nedenle Azap Gölü gibi sulak alanlar çocukların geleceği için çok önem taşımaktadır.

Özellikle çocuklu aileler hafta sonları çocuklarını Azap Gölü gibi sulak alanlara götürmeli, doğanın içinde kuş gözlemi yapmalı, sucul canlıları izlemeli, bitkileri ağaçları göstermeli ve doğanın işleyişinden farkında olmalarını sağlamalıdır. Çocukların küçük yaşta sulak alanları görmeleri, buradaki zenginlikleri fark etmeleri kendilerinin ve sulak alanlarımızın geleceği açısından çok önemlidir." ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.