CHP’li Bülbül, Aydın’da yaşanan taşkını TBMM gündemine taşıdı

CHP’li Bülbül, Aydın’da yaşanan taşkını TBMM gündemine taşıdı

CHP Aydın Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu CHP Grup Sözcüsü Süleyman Bülbül, Aydın’da etkili olan sağanak yağış sonrası meydana gelen taşkınlarda pek çok tarım alanının sular altında kalmasının ardından tarımsal üretimin ciddi risk altına girdi.

CHP Aydın Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu CHP Grup Sözcüsü Süleyman Bülbül, Aydın’da etkili olan sağanak yağış sonrası meydana gelen taşkınlarda pek çok tarım alanının sular altında kalmasının ardından tarımsal üretimin ciddi risk altına girdiğini söyledi. Konuyu TBMM’ye taşıyan Bülbül, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya, “Çiftçinin zararı karşılanacak mı? Bölge Afet Bölgesi ilan edilecek mi” diye sordu.

CHP Aydın Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu CHP Grup Sözcüsü Süleyman Bülbül, Aydın’da etkili olan sağanak yağışın ardından Büyük Menderes Nehri’nde yaşanan taşkınla tarımsal üretimin risk altına girdiğini, küçükbaş hayvan kayıplarının yaşandığını belirtti. Bülbül, iklim krizinin üreticiler için ciddi bir endişe yarattığını kaydederek konuyu TBMM gündemine taşıdı. Bülbül, Tarım Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde şunları kaydetti:

Aydın’da etkili olan sağanak yağışlar, Büyük Menderes Nehri’nde taşkınlara yol açmıştır. Söke, Koçarlı, Germencik, İncirliova başta olmak üzere birçok ilçede tarım arazileri sular altında kalmış; tarımsal üretim ve hayvancılık faaliyetleri olumsuz etkilenmiştir. Bölge ekonomisinin temel dayanağı olan tarımsal üretim ciddi risk altına girmiş; pamuk ve buğday gibi ürünlerde zarar meydana gelmiştir. Taşkın, hayvancılığı da etkilemiş; depoların sular altında kalması nedeniyle yem kaybı yaşandığı, küçükbaş hayvan kayıplarının meydana geldiği kamuoyuna yansımıştır. Ayrıca bazı konutların tahliye edildiği bildirilmiştir. Verimli tarım arazileriyle bölge ekonomisinde önemli bir yere sahip olan Büyük Menderes Havzası’nda, iklim krizinin etkisiyle geçtiğimiz yıl kuraklık yaşanmasının ardından bu yıl taşkın felaketiyle karşı karşıya kalınması, üreticiler açısından ciddi bir endişe yaratmaktadır.

“Uzun vadeli kuraklık ve taşkın risk yönetim planı çalışması yürütülmekte midir”

Bülbül, Bakan Yumaklı’ya şu soruları yöneltti:

“1. Büyük Menderes Nehri’nde meydana gelen taşkın sonucunda Aydın ili genelinde toplam kaç dönüm tarım arazisi zarar görmüştür? Zarar gören alanların ilçe ve mahalle bazında dağılımı nedir?

2. Zarar gören arazilerde hangi ürünler ekilidir? Ürün bazında tahmini verim kaybı oranı yüzde kaçtır?

3. Taşkın nedeniyle zarar gören üretici sayısı kaçtır? Bu üreticilerin kaçı Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlıdır?

4.Zarar gören üreticilerin kaçı TARSİM kapsamında sigortalıdır? Sigorta kapsamı dışında kalan üreticiler için doğrudan gelir desteği/zarar telafi desteği planlanmakta mıdır?

5. Telef olan hayvan sayısı kaçtır? Hayvan kaybı ve yem kaybı için üreticilere yönelik ne kadar destekleme yapılması planlanmaktadır? Desteklerin kriterleri nelerdir?

6. Büyük Menderes Havzası’nda son 10 yıl içinde taşkın önleme, dere ıslahı ve su yönetimi kapsamında hangi projeler hayata geçirilmiştir? Bu projelere ayrılan toplam ödenek/bütçe ne kadardır; yıllara göre dağılımı nedir?

7. Bölgede yaşanan taşkın nedeniyle “Afet Bölgesi” ilanı değerlendirilmekte midir? Değerlendiriliyorsa hangi ilçeler için planlanmaktadır?

8. Bakanlığınızca iklim krizinin etkilerini dikkate alarak, Büyük Menderes Havzası için uzun vadeli kuraklık ve taşkın risk yönetim planı çalışması yürütülmekte midir?”

“Verim beklentisi içindeki çiftçi yine felaketle karşı karşıya”

Konuya ilişkin açıklama yapan Bülbül şunları söyledi:

“Aydın’da etkili olan yağışların ardından Büyük Menderes Nehri taşmış, bölge genelinde yaklaşık 155 bin dönüm arazi sular altında kalmıştır. Bu alanların büyük bölümünde buğday ekili olup, binlerce dönüm üretim alanı zarar görmüştür. Taşkın nedeniyle buğday tarlalarında kök çürümesi riski ortaya çıkmıştır. Geçtiğimiz yıl kuraklıkla mücadele eden ve zor bir sezon geçiren çiftçi, bu yıl verim beklentisi içindeyken yeni bir felaketle karşı karşıya kalmıştır. Taşkın yalnızca tarımsal üretimi değil, hayvancılığı da ağır biçimde etkilemiştir. Yem depoları su altında kalmış, yemler kullanılamaz hale gelmiş, çok sayıda hayvan telef olmuş, bazı yerleşim alanları tahliye edilmiştir.

“Zarar hızlı ve şeffaf biçimde tespit edilmeli”

Hem tarım hem hayvancılık açısından ciddi kayıplara yol açan bu afet karşısında Bakanlığın bölgeyi ivedilikle ‘Afet Bölgesi’ ilan etmesi gerekmektedir. Üreticinin zararı hızla ve şeffaf biçimde tespit edilmelidir. TARSİM kapsamında olmayan, ÇKS’ye kayıtlı bulunmayan üreticilerin zararları da görmezden gelinmemelidir.

“Geçici önlemler değil kalıcı çözümler hayata geçirilmeli”

İnciri, kestanesi, zeytini ve pamuğuyla ülkemizin önemli tarım merkezlerinden biri olan Aydın’da üretici kaderine terk edilemez. İklim krizinin etkisiyle bir yıl kuraklık, ertesi yıl taşkın yaşanan Büyük Menderes Havzası için artık geçici önlemler değil, kalıcı ve bilim temelli çözümler hayata geçirilmelidir.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.