CHP’Lİ BÜLBÜL BAKAN ÇAVUŞOĞLU’NA “İHLAL YOK” SÖZLERİNİ HATIRLATTI

CHP’Lİ BÜLBÜL BAKAN ÇAVUŞOĞLU’NA “İHLAL YOK” SÖZLERİNİ HATIRLATTI

CHP Aydın Milletvekili Adalet Komisyonu üyesi Süleyman Bülbül, Ege adalarıyla ilgili Bakan Çavuşoğlu’nun iki yıl önceki “Göğsümü gere gere söylerim, Ak Parti dönemlerinde Adalar’la ilgili herhangi bir ihlal olmamıştır” sözlerini hatırlattı.

Doğu Ege Adalarındaki silahlanma tartışmaları sürerken CHP Aydın Milletvekili ve Adalet Komisyonu üyesi Süleyman Bülbül Adalar’daki durumun yıllar önce ihlal edilmeye başlandığını bunu da Meclis’te ve bütçe görüşmelerinde defalarca dile getirdiklerini belirterek 2020 yılını hatırlattı. Bülbül şunları söyledi:

KOMİSYON TALEBİ RAFA KALDIRILDI
“14 Temmuz 2020’de konuyla ilgili araştırma komisyonu kurulmasına dair önerge verdik. Eşek Adasında askeri üsler kurulduğunu, Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakellaropulu’nun ziyaret fotoğraflarında bu durumun açıkça görüldüğünü dile getirdik. Bu durum silahsızlanma ilkesi başta uluslararası barışın korunması ve sağlanması amacı taşıyor olup Eşek Adası’ndaki mevcut durum Türkiye’yi tehdit eder durumdaydı. Türkiye’nin egemenlik hakkını ihlal eden bu girişime ilişkin uluslararası hukukta haklarımızın kullanılması ve topraklarımız üzerindeki haklarımızın kullanımının sağlanması; yürütmenin olduğu gibi yasamanın da asli görevidir diyerek komisyon kurulmasını istedik. Ancak bu talebimiz rafa kaldırıldı.”

ÇAVUŞOĞLU’NUN SÖZLERİNİ HATIRLATTI
“24 Kasım 2020’de Plan ve Bütçe Komisyonunda Dışişleri Bakanlığı’nın bütçe görüşmelerinde Bakan Mevlüt Çavuşoğlu’nun kendisine söyledik. Lozan ve Paris Anlaşmalarına göre Eşek Adası Türkiye toprağıdır ancak 2004 yılından bu yana fiilî olarak, tabir yerindeyse Yunanistan tarafından işgal edilmiş ve uluslararası hukuk çiğnenmiştir dedik ve Bakan Çavuşoğlu’na “Eşek Adası’nın resmî statüsü nedir? Bu adalar hangi ülkeye aittir? Bu konu hakkında, Ege’deki adalarımız olunca neden sessiz kalınmaktadır? Yunanistan Ege Denizi’nde işgal ettikleri Türk adalarını ne zaman boşaltacaktır? İşgal edilen adalar konusunda nota vermeyi düşünüyor musunuz?” diye sorduk. Ancak Bakan bırakın soruları yanıtlamayı aynen şu ifadeleri kullandı: “Ben çıkarım, söylerim yani göğsümü gere gere söylerim ama bunun bana bir faydası yok. Ak Parti dönemlerinde Adalar’la ilgili herhangi bir ihlal olmamıştır. Bu, ne demektir? Ne zaman olmuş demektir? Bizden önce olmuş demektir. Bunun da sorumlusunun kim olduğunu, gelin, arşivlerle sizlere göstereyim, nereye kadar gideceğini siz, gelin, görün; ondan sonra, o laf salatasını kim yer, kim yutar, gelin, bana söyleyin”

BAKAN HALA SÖZLERİNİN ARKASINDA MI?
“Sayın Bakan komisyondaki sözlerinin hala arkasında mı?” diye soran Bülbül ,” Yunanistan yıllardır Lozan Anlaşması’nı ihlal etmekte ve işgalci politikasıyla silahsızlanma ilkesini yerine getirmemekte, küresel barışın sağlanması amacının dışında hareket etmektedir. İktidar ise yıllardır bu konuya ilgisiz, samimiyetsiz, gayriciddi davranmıştır. Ama sanırım artık sorunun farkındalar ve umarım bu sorun bir an önce çözüme kavuşur” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.