CHP’Lİ BÜLBÜL’DEN BÜTÇE AÇIKLAMASI

CHP’Lİ BÜLBÜL’DEN BÜTÇE AÇIKLAMASI

CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, 2023 yılı bütçesi hakkında konuştu. AKP’li Savaş’ın sözlerini ise “çaresizlik” olarak yorumladı.

2023 yılı bütçesi muhalefet partilerinin itirazlarına rağmen AKP ve MHP oylarıyla kabul edildi. Bütçe görüşmeleri devam ederken, AKP’nin sunduğu Hazine ve Maliye Bakanlığına 200 milyar TL ek borçlanma yetkisi verilmesi istenen önerge de kabul edildi. CHP Aydın Milletvekili ve Adalet Komisyonu üyesi Süleyman Bülbül, henüz 2023 yılı bütçesi harcanmaya başlanmadan ek borçlanma yetkisi istenmesi ekonomik krizin kanıtı olarak yorumladı. AKP Milletvekili ve KİT Komisyonu Başkanı Mustafa Savaş’ın ise bu duruma rağmen bütçe için “Türkiye yüzyılının ilk bütçesi” demesiyle ilgili ise “Böylesine acınası bir tabloyu bile övüyorlarsa gerçekten çok çaresizler. Yalanla dolanla kendilerinin bile inanmadığı bütçeyi savunuyorlar. Ama milletin karnı yalana doydu” dedi.

AYDIN YİNE BÜTÇESİZ

Yıllardır Aydın’a yapılacağı söylenen havalimanı, hızlı tren, hastane ve adliye, Nazilli-Beydağ ile Köşk-Ödemiş yolu gibi yatırımların bu bütçeyle de hayata geçirilmeyeceğini söyleyen Bülbül, “Her dönem bütçe görüşmelerinde ısrarla Aydın için planlanan yatırımları soruyorum. İlgili bakanlar sürekli yatırımların yapılacağına dair planlar açıklıyor ama bir türlü yapılmıyor. Bu bütçede de farkı bir şey olmadı. Aydın yatırımları yine vaat olarak kalacak. Sayın Savaş, Aydın’ın tarımından da, sanayisinden de, hastanelerinden ve eğitiminden de bir haber. Aydın devlet yatırımlarında 81 il içerisinde sondan 4’üncü. Emek ve beyin göçü veriyor. İntihar vakalarında ilk 10 şehir arasında bulunuyor. Mutsuz şehirler sıralamasında 26’ncı sırada. TUİK verilerine göre, kişi başı milli gelirde Türkiye ortalamasının oldukça altında. 2022 yılı Ekim ayı ihracatı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7 azaldı. Son 16 yılda Aydın’da 37 bin 578 hektar tarım arazisi yok oldu. Türkiye dünyada tarıma açılacak arazisi kalmayan 19 ülkeden biri sayılıyor. Binlerce incir ağacı kurudu, kalitesi düştü, incir ile anılan Aydın denetlenmeyen JES’ler ile anılır oldu. Birinci sınıf tarım arazileri JES mezarlığına döndü. Tarım ve Orman Bakanlığı bütçesinin %40'ını tarımsal desteklemeye ayırsa ne olur, 1 Ocak’ta 12,80 olan motorin şu an 23,01. Yem, gübre gibi girdi maliyetleri arşa ulaştı. Çiftçiye verilen 3 kuruş tarımsal destek ile hangi tarla ekilir. Hastanelerde yatak yok, doktor yok, tıbbi cihaz yok, cerrahi malzeme yok. Üniversiteden akademisyenler istifa ediyor, kadrolara akrabalar alınıyor. Okullar depreme dayanıksız, çocuklar kaliteli eğitim almıyor. Satmadıkları toprak, fabrika, kamu işletmesi kalmadı. Şimdi gözleri zeytinliklerde, limanlarda… Tüm bunlar gün gibi ortadayken bir de utanmadan yüzyılın bütçesi diyorlar” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.