Çocuklar da depresyona girebilir

Çocuklar da depresyona girebilir

Çocuklar da depresyona girebilir

Dr. Özgür Gel, sadece yetişkinlerin değil çocukların da depresyona girdiğini bunun belli dönemlerde daha fazla görüldüğünü kaydederek “Çocukların uyku ve yeme içme düzenini kontrol edin” dedi.

 

Özellikle ülkemizde en yaygın hastalıklarından biri haline gelen depresyonun sadece yetişkinlere özgü değil, çocuklarda da görüldüğünü ifade eden Liva Hastanesi Çocuk Doktoru Özgür Gel, “Çocukluk döneminde de görülen depresyonun belirtileri arasında uyku sorunları, ders başarısında düşüş, iştahta artma ya da azalma, içe kapanma ve mutsuzluk yer alıyor. Her hastalıkta olduğu gibi depresyonda da erken teşhis çok önemlidir” dedi.


 

“Uyku düzensizliği en önemli belirtilerden biri”

 

Çocukluk depresyonunun belirtilerinin başında uyku sorunlarının geldiğini ifade eden bu nedenle anne babaların çocukların uyku düzenini yakından takip etmesini öneren Dr. Gel, “Eğer çocuğunuz normalden daha fazla uyuyor ya da normalden daha az uyuyor ise geceleri uykuya dalmakta zorlanıyorsa, kâbuslar görüyorsa bu durum irdelenmelidir. Uykuda düzeni ve uykuda yaşanan problemler çocuğun psikolojisinde birtakım sorunlar olabileceğinin göstergesidir. Bunun yanında çocuğun iştahı ve yemek düzeninde ortaya çıkan birtakım sorun ve değişikliklerin de depresyon belirtisi olabilir” dedi.


 

“Başarıyı olumsuz etkiliyor”

 

Depresyonun çocuğun derslerdeki başarısını da olumsuz etkilediğini belirten Dr. Özgür Gel bu durum ve belirtilerle karşılaşan anne babalara seslenerek “Çocuğunuzun herhangi bir stres karşısında çok daha dayanıksız, güçsüz olduğunu gözlemliyorsanız, çocuğunuz mutsuzsa, kendisini iletişime kapatıyorsa, hep tek başına zaman geçirmek istiyorsa, arkadaşlarıyla bir araya geldiğinde iletişim sorunları yaşıyorsa ya da öfkesini kontrol etmekte zorlanıyorsa, sizin koyduğunuz birtakım kurallara çok tepki gösteriyorsa tüm bunlar da yine çocukluk çağı depresyonunun işaretleri olabilir. Çocukluk çağı depresyonunu tedavi edilmemesi halinde çok riskli durumla söz konusu olabilir” diyerek belirtilerle karşılaşan ailelerin hekime gitmesini tavsiye etti.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.