Didim’de kirlilik görüntüsüne yosun neden olmuş

Didim’de kirlilik görüntüsüne yosun neden olmuş

Didim’de kirlilik görüntüsüne yosun neden olmuş

█Gerçek Gazetesi
Didim'de geçtiğimiz hafta denizde görülmeye başlanılan sarı ve yeşilimsi maddenin yosun olduğu öğrenildi. Belediye tarafından alınan numunelerde temiz çıkarken, denizde ortaya çıkan maddenin yosun olduğu tespit edildi.
Didim"de geçtiğimiz hafta denizde ortaya çıkan maddelerin yosun olduğu belirlenirken, numunelerin temiz çıkması yüreklere su serpti. Denize giren vatandaşların vücutlarında yağlı ve sarı bir madde ile kaplanmasının ardından Didim Belediyesi tarafından alınan numuneler başta Sağlık Müdürlüğü olmak üzere incelenmek üzere Üniversitelere gönderildi.
Konuyla ilgili Didim Belediyesinde gazetecilere açıklamada bulunan Didim Belediyesi Çevre Mühendisi Aslı Kıray olayın duyulmasının ardından denizden farklı yerlerden numune aldıklarını, Sağlık Grup Başkanlığı ve Üniversitelere incelenmek üzere gönderdiklerini söyledi. Yosun patlamasının ilk olarak Bodrum"da başladığını öğrendiklerini belirten Kıray 10 gün sonra Didim"e ulaştığını, şikâyetler gelmeye başladığından itibaren numuneler alıp incelemeye gönderdiklerini belirtti.
“BU BİR NEVİ YOSUN PATLAMASI”
Denizdeki bu maddenin herhangi bir atık ya da gemi atığından kaynaklanmadığının Ege Üniversitesince yapılan incelemelerle de tespit edildiğini söyleyen Kıray “Ege Üniversitesi bunun yosun olduğunu söyledi. İl Çevre Müdürlüğü de numune aldı; yorun türü olduğunu söyledi. ADÜ"deki hocalarda bunun yorun türü olduğunu söyledi. Bu bir nevi yosun patlaması; Ekosistemle alakalı bir şey… Herhangi bir parazite rastlanılmadı. Şu an denizde bu anlamda yoğunlukta kalmadı ama biz özel bir labarotuvara da bunun gönderdik ve araştırıyoruz.”dedi.
Akbük koyunda Deniz patlıcanlarının toplatılmasıyla yosun patlaması arasında bir ilişkinin olup olmayacağına yönelik bir soruya yanıt veren Kıray “Doğanın dengesinin bozulursa eko sistemde bozuluyor. Deniz patlıcanları geçen yıl toplandı. Deniz patlıcanlarının toplanmasının bir zararı var mı bunu uzmanların değerlendirmesi daha doğru olur ama eko sistem bozulmamalı.”dedi.
Denizde oluşan bu durumla ilgili TÜRÇEV"e de bilgi verdiklerini sözlerine ekleyen Kıray Mavi bayraklı plajlarda bir sorun olmadığını söyledi.
Didim Belediye Başkanı Mümin Kamacı ise, Didim"de deniz kirliliği olmadığını belirterek “Bu bir yosun kirliliği; buna kirlilik diyenler ispatlasınlar”.diyerek üstü kapalı basın mensuplarını eleştirdi. Başkan Kamacı Denizdeki bu görüntünün yosundan kaynaklandığını vurgulayarak “Bizim kanalizasyonumuz son sistem; biyolojik arıtmamız mevcut, 15 günde bir numuneler alınıp inceleniyor. Bu durum ekolojik bir durum. Biz temizliğimiz konusunda devletten ödül aldık. Biz denizdeki bu duruma da bir ad veremiyoruz. En son Üniversiteler karar verecek” dedi.
“BAKANLIKLAR ARASI KOORDİNE OLMALI”
Didim"in turizm kenti olduğunu alınacak kararların turizme ve turiste bağlı olarak alınması gerektiğini dile getiren Başkan Kamacı “Allah vergisi bir denizimiz var. 2 bin yıldır bu topraklarda Apollon Tapınağı ile Deniz patlıcanları bir arada yaşamış. Birileri para kazanacak diye bu ekolojik denge bozulmamalı. Bu konuda Bakanlıklar arası koordine olmalı. Turizm Bakanlığı burada söz sahibi olmalı ve alacakları her kararın arkasında olacağız. Burada deniz kuzeyden eser; Samson Dağları'ndan esen rüzgar Karina, Balat ve Mavişehir üzerinden gelir. Taş burunda oluşturulacak balık çiftliklerinin yemleri ise bu rüzgar sayesinde 5 dakika sonra Mavişehir"de olacak. Mavişehir"deki balıklar bu yemleri yiyecek. Bunu da görmek lazım” diye konuştu.
(iha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.