Dilek Yarımadası güneşin koruması altında

Dilek Yarımadası güneşin koruması altında

Dilek Yarımadası güneşin koruması altında


█ Gerçek Gazetesi
Aydın"ın Kuşadası ve Söke ilçeleri sınırları içerisinde bulunan Dilek Yarımadası Kalamaki Milli Parkı'ndaki üç jandarma karakolu güneş enerjisiyle aydınlanacak.
Dilek Yarımadası Kalamaki Milli Parkı'nda yangın riskinden dolayı elektrik dağıtım hatları bulunmayan jandarma karakollarına Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) ve Aydın İl Özel İdaresi tarafından yürütülen projeyle üç otonom solar elektrik sistemi kuruldu. Aydın ilk olarak gösterilen proje kapsamında, karakolların daha önce jeneratörlerle karşılanan elektrik ihtiyacı, fotovoltaik panellerle güneşten karşılanmaya başlandı.
Dilek Yarımadası Kalamaki Milli Parkı içisindeki Kavaklı, Dipburun ve Kemaldere Jandarma Karakolları"nda güneş enerjisi sistemlerinin hizmete girmesi nedeniyle Kavaklı Jandarma Karakolunda düzenlenen törene Aydın Valisi Kerem Al, AK Parti Aydın Milletvekili Semiha Öğüş, Aydın Jandarma Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Salih Karakaş, Kuşadası Kaymakamı Mustafa Ayhan, Söke Kaymakamı Mehmet Demirezen, Aydın İl Özel İdare Genel Sekreteri Halil İbrahim Aktemur, çevre ilçe ve belde belediye başkanları, daire müdürleri katıldı.
Törende konuşan Aydın Özel İdare Genel Sekreteri Halil İbrahim Aktemur, “Dilek Yarımadası Kalamaki Milli Parkı'nda doğal yaşama zarar vermemek ve yangın riski nedeniyle elektrik dağıtım şebekesine izin verilmemekte. Karakollarda ise güvenlik açısından elektrik hayati öneme sahip. Bu zamana kadar üç karakolda elektrik ihtiyaçları dizel jeneratörlerle karşılanıyordu. Jeneratörlerin tükettiği mazot, milli parka saldığı zehirli gaz ve gürültü kirliliği büyük bir sorun yaratıyordu. Bunu göz önünde bulundurarak karakollarımızın elektrik ihtiyacını günümüz teknolojisi ile daha çevreci, daha az maliyetli başka bir çözümle gidermek için GEKA'ya Dilek Yarımadası Güneşin Koruması Altında Projesi'ni sunduk. Aldığımız yüzde 66'lık destekle üç karakolumuza 5'er kilowattlık fotovoltatik sistem kurduk. Karakollar çevresindeki projektörler LED projektörler ile değiştirildi. Yaklaşık 185 bin liraya mal olan sistem 1.5 yıl gibi kısa sürede yatırım maliyeti geri dönüş yapacak. Aydın ilinde bir ilk olduğu gibi Türkiye"de yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı elektrik üretilmesi alanında örnek bir projelerdir” dedi.
Projede emeği geçenlere teşekkür eden Aydın Valisi Kerem Al da, “Güvenlik ve refahın simgesi karakollarımızın çevreye zarar vermeden enerji ihtiyacının karşılanması bizi mutlu etti. Bu projenin örnek olmasını dileğiyle hayırlı olsun diliyorum” diye konuştu.
Törende yapılan konuşmaların ardından Aydın İl Özel İdaresi Tarımsal Hizmetler Müdürü Niyazi Kazımoğlu tarafından, Vali Kerem Al ve Aydın Jandarma Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Salih Karakaş ile davetlilere proje hakkında bilgi verildi.
(iha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.