Dondurmam Gaymakla Oskar’ın

Dondurmam Gaymakla Oskar’ın

Dondurmam Gaymakla Oskar’ın kapısından dönen Aksu, bu defa kararlı

Yılmaz ÖLMEZ
Gerçek Gazetesi
Egeli genç yönetmen Yüksel Aksu 3 yıl önce Muğla'da çekimini gerçekleştirdiği Dondurmak Gaymak filmi ile oskarın kapısını zorlamıştı.
Tamamen yerel halktan oluşan oyuncu kadrosuyla çekilen filmin en  büyük özelliği ise tamamen yöre şivesiyle dublajlanmasıydı. Genç oyuncu Mehmet Ali Alabora'nın eğitiminden geçen yöre halkı, Dondurmam Gaymak filmiyle adeta profesyonel oyunculara taş çıkartınca, ödül yağmuruna tutulmuş, hatta Oskar'ı dahi zorlamıştı. Pazar günü Kuşadası Belediyesi'nin ev sahipliğinde gerçekleşen, "Meandros 2009"  Festivali tanıtım kokteyline katılan yönetmen Yüksel Aksu yeni projesinden söz etti. Bu yıl Kuşadası Belediye Başkanı M.Esat Altıngün'ün de desteği ile Meandros etkinlikleri daha da zenginleşirken, Didim Belediye Başkanı Mümin Kamacı bu tür kültürel ve sanatsal etkinliklerde Kuşadası ile birlikte hareket etme kararı aldıklarını belirterek, "Meandros artık bir bölge markası olmuştur. İlkini geçen yol gerçekleştirdiğimiz festivalimize Kuşadası Belediye"mizin bu yıl dahil olması festivalimizi güçlendirecektir. Kendisine teşekkür ediyorum. Kuşadası'nın festival içerisinde yer alması festivalin yurt içi ve dışında tanıtımına büyük katkı koyacaktır" dedi. Kuşadası Belediye Başkanı M.Esat Altıngün de, “Tarihte 3 bin yıldır devam eden dayanışmayı biz bugün de sürdürüyoruz. Kuşadası'nın bu dayanışmanın dışında kalması büyük bir eksiklik olurdu. Ben festivale  hayat veren herkese teşekkür ediyorum. Uygarlıklar kenti Meandros artık bir dünya markası haline gelmiştir" dedi.
Dondurmam Gaymak Filminin yönetmeni Yüksel Aksu'da Meandros Projesi"nin kendisi için çok önemli olduğuna vurgu yaparak, “Ben Ege kültürünün Türkiye'ye, hatta   dünya ya alternatif olduğuna inanıyorum. Ege insanı bakarsınız gündüz körüklü çizmesiyle deve güreşi izliyordur, zeybek oynuyordur. Bakarsın akşam da tango yapıyordur. Gelenek ve çağdaş yaşamın en iyi harmanlanmış dünya bölgelerinden birisidir. Bunun sebebi de 3 bin yıllık kültürel değerdir. Bu kültürel mirasa önce yerel halk ve yerel yönetimler sahip çıkarsa daha kadim kalır ve kalıcı olur. Meandros projesi Türkiye'de yapılan minimum festivallerden önemlidir. Çünkü bu festivalle yerel yöneticiler, halk, köy muhtarları, İzmir'den Muğla'ya kadar destek vermektedir. Bu bir sivil uygarlık hareketidir, bu bir tür milli mücadele biçimidir. Sen kendi kültürüne sahip çıkmazsan, tanıtımını da yapamazsın. Turizm sadece denizle olmaz. Deniz Miami'de de vardır. Ancak Tralles sadece burada vardır. Bu coğrafyada yüzlerce uygarlık gelip geçmiştir. Ben ikinci filmimi burada yapmak istiyorum. Fakat yerel halkın yanı sıra dünya oyucuları ve Türk oyuncularını da bu filmde harmanlamak istiyorum. İspanyol, Fransız, Yunanlı değişik ülkemlerden oyuncuları bu filmde buluşturmak istiyorum. Hedefimiz tabii ki öncelikle kalite ve ardından da oskardır. Yaz telaşını atlattıktan sonra Didim, Kuşadası ve yöre belediye başkanlarımızla bir araya gelip değerlendirmeler yapacağız. Büyük bir ihtimalle de Eylül ayında "Motor" diyeceğiz" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.