DP'li Emanet'ten AKP'ye sert tepki; "Adnan Menderes'in mirasçısı AKP değil DP'dir"

DP'li Emanet'ten AKP'ye sert tepki; "Adnan Menderes'in mirasçısı AKP değil DP'dir"

Demokrat Parti (DP) Aydın İl Başkanı Serhat Emanet, DP’nin iktidara geldiği 1950’de Merhum Başbakan Adnan Menderes’in kullandığı ‘Yeter Söz Milletindir’ sloganına AKP tarafından sahip çıkılmasına tepki gösterdi.

Demokrat Parti (DP) Aydın İl Başkanı Serhat Emanet, DP’nin iktidara geldiği 1950’de Merhum Başbakan Adnan Menderes’in kullandığı ‘Yeter Söz Milletindir’ sloganına AKP tarafından sahip çıkılmasına tepki gösterdi. “Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi denilen sisteme 14 Mayıs 2023'te bu millet son verecektir” diyen DP İl Başkanı Emanet, AKP’nin kendisine bir kök aramak ve bir hikaye yaratmak için Adnan Menderes’e sahiplenmeye çalıştığını belirtti.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Aydın’da düzenlediği mitingde Merhum Başbakan Adnan Menderes ile ilgili açıklamaları ve çok partili sisteme geçişte kilit rol oynayan ‘Yeter Söz Milletindir’ sloganına sahip çıkması, DP Aydın İl Başkanı Emanet’in tepkisini çekti. AKP’nin kendi hikayesini merkez sağa dayamak istediği için Siyasal İslam çizgisinden çıkıp merkez sağ üzerinden yürüme düşüncesinde olduğunu vurgulayan DP’li Emanet, “Kendilerine bir kök aramak kendilerine bir hikaye yaratmak için Adnan Menderes sahiplenmeye çalışıyorlar” dedi.

“AKP’NİN NEREDEN GELDİĞİ BELLİDİR”

AKP’nin bu yöndeki siyasal çalışmayı daha önce de yaptığını belirten Emanet, “Nereden geldiklerine bakıyoruz. Refah Partisi bölündü tahminen 80 tane milletvekili geçip AKP'yi kurdu. Sizin geldiğiniz yer orası. Bunun Adnan Menderes'le ne alakası var. Sizin o mirasçı listesinde o tevekkeli isminiz yok. Adnan Menderes'in isminin ve bulunduğu yer belli. Anavatan Partisi, Adalet Partisi, Doğru Yol Partisi, bundan sonra derlenip toplandı ve bugünkü Demokrat Parti haline geldi. AKP'nin burada bir yeri yok. Merkez sağ dediğimiz yer yani Adnan Menderes'in idam edilişinin Türk halkındaki travmasından kendilerine bir pay çıkarma çabası içindeler. Çünkü Adnan Menderes'in idam edilmesinin Türk insanı üzerinde derin etkileri olmuştur, hala unutulmamasının, hala hatırlanmasının, siyasetinin devam etmesinin sebeplerinden bir tanesi budur. Ama asıl sebebi 1950'lerde Türkiye çok partili hayata geçirip demokrasi başladığı zamandır. Biz demokrasinin başladığı 14 Mayıs 1950'de yeter söz milletindir dedik” ifadelerini kullandı.

“SİZ ÇOK PARTİLİ HAYATI BİTİRDİNİZ”

Erdoğan’ın kendi tek partili iktidarına ‘Yeter söz bundan sonra muhafeletindir’ dediği noktasında bir düşünce içerisinde olduğunu belirten Emanet, “Sayın Cumhurbaşkanımız sanırım iktidara dedi 'yeter söz bundan sonra muhalefetindir' diye herhalde. Merkez sağ, duygu ve düşüncesini de anlamak lazım. Bizim merkez sağ dediğimiz şey tek parti dönemini bitirip demokrasiye yani çok partili hayata geçmektir ama siz bunu bitiren insanlarsınız. Bununla ilgili nasıl bir söz, nasıl bir cümle kuruyorsunuz anlamak mümkün değil” dedi.

“HİZMET DEDİKLERİ ŞEY VATANDAŞI BORÇLANDIRMAK”

Aydın’da yapılan 92 adet açılışı da sorgulayan Emanet, “Aydın’da hangi açılışları yaptılar bilmiyorum ama yanılmıyorsam 92 tane açılış gerçekleşti. Yanlış hatırlamıyorsam Ben Aydın'da AK Parti'nin 92 tane yaptığını boş verin iki tane inşaatı var. Yani Şehir hastanesi gibi. O da tabi diğer hizmetlerimiz dediği şeyler gibi tamamen büyük müteahhitlere iş açmak için vatandaşa 24 sene borçlandırıp adına hizmet dedikleri şey. Aydın’a hizmet dedikleri şeyi merkez sağ yapmıştır. İzmir-Aydın otobanına bakalım 10 liraya gider gelirsiniz. Bunların yaptıkları şu an Aydın-Denizli Otoyolu tamamlandığında 120 lira falan olacak. Aydın-Denizli otobanı Aydın-İzmir otobanıyla aynı kilometre ama fiyat farklı. AK Parti Aydın'ı 20 senedir tamamen gözden çıkardı. Bu ülkede Aydın ile birlikte sadece Tunceli'de Adalet Sarayı yok. 20 sene sonra hastaneyi yapacaklar. O da hani yapacak yer kalmadı da bari buraya da yapalım da buradan da üç beş para kazanılsın zihniyeti ile yapmaya başladılar” diye konuştu.

“SİZ YILLARDIR NEREDEYDİNİZ?”

DP, 6’lı masanın içindedir ve DP Millet İttifakı’nın bir paydaşıdır” diyen Emanet, “DP ve Adalet ve Kalkınma Partisi arasında organik ve organik olmayan hiçbir bağı yoktur Adnan Menderes'in hiçbir duygu ve düşüncesine de sahip değiller. Onlar tamamen milli görüş çizgisinden kopup gelip bugünkü AKP’yi Siyasal İslam ile şekillendirdiler. Hani kendilerine hikaye yaratmak amacıyla da bir tane Adnan Menderes Müzesi yaptılar. Onun da 5 kere açılışını yaptılar, bu altıncısı olacak herhalde. Allah razı olsun, Aydın'ın bir eksiği ve Aydın'ın ayıbıydı yaptılar. Teşekkür ediyoruz ama 20 senede bir tane müze yaptık diye duygu ve düşüncenin o siyasetin o ideolojinin biz mirasçısı olduk deme hakları yoktur. Biz yıllardır 14 Mayısları kutlarız. Biz yıllardır 17 Eylüllerde ağlarız. Biz yıllardır 7 Ocak’ta DP’nin kuruluş yıldönümünü kutlarız. En son 77. yılını kutladık. Bu kutlamayı 15-20 senedir o da benim hatırladığım yani bu misyon kutluyor. Peki siz yıllardır neredeydiniz.? Kaldı ki Adnan Menderes'ten bahseden bir adam Alparslan Türkeş'in partisini Yassıada açılışına çağırdılar, DP’yi çağırmadılar. Şimdi milletin kanayan yarası üzerine tuzu biberi döküyorsunuz ve biz bunun mirasçısı diyorsunuz. Bu millet bunu yemez bunlara inanmaz” ifadelerini kullandı.

“YASSIADA’DAKİ MANEVİYATIN ÜZERİNDEN BULDOZERLE GEÇTİLER”

“Yassıada bizim yaslı adamızdı olduğu gibi kalsaydı” diyen Emanet, “Orada mahkeme binaları falan hepsi duruyordu. Genel başkanımızın fotoğrafları var, oradaki bütün maneviyatın üzerinden buldozerle geçtiler, beton döktüler. Siz şimdi hangi Menderes'in davasındasınız hangi yastasınız. Rant o kadar gözünüzü bürümüş ki orayı da işletemediler tabii oradan bir başkasına verdiler. Menderes gibi Türk halkında derin izler bırakmış, liderliği Türkiye'de demokrasinin sayfasını açmış bir insan için Yassıada’yı bu hale getirdik, mirasına sahip çıktık dersiniz adama gülerler. Bu duygu ve düşüncenin hiçbir yerlerinde yoktur. Demokrat Parti'nin gerçek gerçek temsilcisi, Millet İttifakı’nın paydaşı Genel Başkanımızdır. Anavatan partisini kapatmışız, Doğru Yol Partisi’ni kapatmışız DP ismini almışız ama ondan önce de DP’nin isim hakkı Anavatan Partisi’ndeydi. Celal Bayar köşkü var meclis binasının yanında. O köşk bizim tapulu malımızdır. DP’nin kurucu köşkü miras olarak bize bırakılmış ve aile de bunu böyle uygun görmüştür. Siz şimdi hangi mirastan, hangi Adnan Menderes çizgisinden bahsediyorsunuz. Bu hikayenin hiçbir yerinde yoksunuz, olmanız da mümkün değildir” dedi.

“ERDOĞAN’DAN SONRA AK PARTİ KALMAYACAKTIR”

“14 Mayıs 1950'de, nasıl ‘Yeter Söz Milletindir” diyerek demokrasiye geçtiysek bu ucube Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi denilen sisteme de 14 Mayıs 2023'te bu millet son verecektir” diyen Emanet, “Millet ittifakı iktidara gelecektir. Biz o gün yapılanı bugün 6 parti tekrar hep birlikte yapacağız, bundan da hiçbir şüphemiz yoktur ama tekrar söylüyorum; O terekede yani o mirasçı listesinde isimleri yok. Esasen bugün onlara oy verenlerin bunu kendilerinin de sorgulamaları lazım. Bizim geçmişimizde böyle bir şey yok. Merhum Erbakan Hoca’nın 50 senelik milli görüş gömleğini çıkararak AKP’yi kurdular. AK Parti Milli Görüş’ten bir şey kapalım diye uğraşırken oradaki değerlerden de nemalanacak ama parti olarak hiçbir hikayeleri, hiçbir geçmişi ve kökü yoktur. Kaldı ki henüz kurumsal bir parti dahi durumuna da gelememişlerdir. Kurumsal Parti olmanın yegane ölçüsü vardır. Genel Başkanı değiştiğinde siyaset hayatına devam edebilen bir parti olmasıdır. Türkiye'de Cumhuriyet Halk Partisi esastır, sonrasında Demokrat Parti gelir. Bu partiler kurumsal partilerdir. Diğerleri konjonktür ve lider partisidir. Tayyip Erdoğan sonrası AK Parti kalmayacaktır, öyle bir parti olmayacaktır. Dolayısıyla bugün yapmaya çalıştıkları asla ve katta anlayamadıkları Adnan Menderes ve merkez sağ ideolojisinin Türk insanının kalbindeki yerini bilip onun üzerine kendilerine inşa edip bir seçim daha kazanabilir miyiz hayalidir”

“MENDERES’İ ASANLARLA YOL YÜRÜYORLAR”

Geriye dönük bakıldığında 20 senelik süreçte Türk Milleti’nin AKP’ye 57 tane Cumhuriyet hükümetinin 4 katı büyüklüğünde bütçe verdiğini belirten Emanet, “Bu bütçe Atatürk'e bile nasip olmamıştır. Bu millet AKP’ye üst üste 20 sene iktidar vermiş. Ancak dönük bakıldığında Aydın'a bir Adalet Saray, hastane, çevre yolu düzenlemesi ve alt geçit gibi hiçbir esaslı yatırım da yapılamamıştır. Aydın olduğu gibi kalmış ve hükümet imkanlarından faydalanamamıştır. Siz şimdi 20 senedir yapamadığınız neyi yapmayı vaat ediyorsunuz.? Vatandaştan 5 sene daha için oy istiyorsunuz ancak şuna emin olun ki AKP masalı bitmiştir. İnşallah 14 Mayıs 2023 tarihinde de bu tescillenecektir. Sandıkta millet ile iradesi orada da tecelli edecektir. Adnan Menderes üzerinden kendilerine göre pay çıkarma çabası içerisindeler. Biliyorsunuz Adnan Menderes'in idamında yani milli birlik komitesinde bildiri okuyan Alparslan Türkeş’tir. Bugün Adnan Menderes’i asanlar ile beraber olanlar da kendileridir. Onlarla beraber yol yürüyüp onlarla beraber Yassıada’nın üzerinden buldozerle geçip sonra da Adnan Menderes'i mirasçısıyız demeleri doğru değildir” dedi.

“AYDIN’DAKİ MİTİNGE ÇEVRE İL VE İLÇELERDEN İNSAN TAŞIDILAR”

Erdoğan’ın Aydın’daki mitingine diğer il ve ilçelerden taşıma insanların geldiğini gördüklerini belirten Emanet, “Aydınlılar bunu bilir, görür ve değerlendirir. Bu milletin iradesi bunları 2002'de getirdi yine bu milletin iradesi bunları götürecektir. Masalın sonuna geldik. Bugün baktığımızda merkez sağın 50 senede yaptıklarını satıyor olmakla övünen bir iktidar karşımızda öylece duruyor. Bunlar sadece ismi belli olan arkadaşlara bir şeyler kazandırmak için yol köprü hastane yapıyor” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.