Gözpınar Şehitleri dualarla anıldı

Gözpınar Şehitleri dualarla anıldı

Gözpınar Şehitleri dualarla anıldı

Gerçek Gazetesi
22 Ağustos 1922 yılında Yunan askerleri tarafından elleri yalı urgan ile bağlı iken kurşuna dizilerek şehit edilen Gözpınarı köylüleri dualar ile anıldı.
Efeler Belediyesi, Gözpınar Mahallesi Muhtarlığı ve Türk Ocakları Aydın Şubesi"nin katkılarıyla her yıl olduğu gibi bu yıl da "Gözpınar Mahallesi Şehitleri Anma Etkinliği" düzenlendi. 44 kişinin öldürüldüğü Gözpınar Mahalle mevkiinde düzenlenen törenlere köy halkı ve dışarıdan katılan davetliler yoğun ilgi gösterirken şehitler adına Kur"an-ı Kerim okundu ve dualar edildi.
İşgalci Yunan ordusunun 22 Ağustos 1922"de, Aydın"a bağlı Gözpınar Mahallesi"nde yaptığı katliamda şehit düşen vatanseverler için düzenlenen anma törenine Aydın Büyükşehir Belediye Başkanvekili Evrim Karakoz, Efeler Belediye Başkanı Mesut Özakcan, Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürü Nuri Aktakka, Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Salih Köksal, Türk Ocakları Aydın Şubesi Başkanı Eyüp Doyuran, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve Gözpınar Köyü sakinleri katıldı.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı"nın okunmasıyla başlayan ve çelenk sunumuyla devam eden anma töreninde açılış konuşmasını yapan Gözpınar Mahallesi Muhtarı Ünal Günay, Yunan katliamına maruz kalmış şehitleri rahmet ve minnetle andıklarını ifade ederek, “Yunan ordusunun Ege bölgesini işgalinden sonra Türk milletine yönelik yürüttüğü katliamları birçok yerleşim yerlerinde görebiliyoruz. Köşk Karatepe, Umurlu Çayyüzü bunlardan en bilinenidir. İşgalci Yunan ordusu eski adı Araplı olan Gözpınarı"nda da katliam yapmıştır. Böyle bir günde biz Gözpınarlıları yalnız bırakmayıp yanımızda olan bütün misafirlerimize şükranlarımı sunuyor teşekkür ediyorum” dedi.
“AMACIMIZ BU TARİHİ GERÇEKLERİMİZİ
HAFIZALARA NAKŞETMEK”
Tarih boyunca Yunanlıların Avrupa"nın desteğini alarak Türklere karşı saldırmayı bir politika haline getirdiklerinin altını çizerek bir konuşma yapan Aydın Türk Ocağı Başkanı Dr. Eyüp Doyuran, “Tarih boyunca birçok savaşta karşı karşıya geldiğimiz Yunanlar, bugün yaşadığımız terör sürecinde özellikle Cumhuriyet dönemi boyunca Türkiye Cumhuriyeti karşısında askeri bir çatışmayı göze alamadığı için PKK terör örgütünün ihtiyaçlarını karşılamış ve PKK"lı teröristler Yunan subaylar tarafından eğitilmiştir. Yunanistan nedense hep Türkiye aleyhine yönelik bir tutum içinde olmuştur. İşgalci Yunan ordusu milli mücadele döneminde de önce Batı Anadolu"ya girdikten sonra iç Ege"ye doğru ilerlerken Aydın"ın etrafındaki 81 köye girerek değişik katliam ve işkenceler yapmıştır. O köylerden biri de Gözpınarı'dır ve o zamanlar 315 kişilik olan köy nüfusunun 245"ini katletmişlerdir. Bizim bu törenleri yapma amacımız kamuoyu oluşturmak ve bu tarihi gerçeklerimizi hafızalara nakşetmektir” diye konuştu.
“TÜRKİYE CUMHURİYETİ KOLAY
KURULMADI”
Türkiye Cumhuriyeti"nin yolda bulunmadığını dikkat çekerek konuşmasına başlayan Efeler Belediye Başkanı Mesut Özakcan da, “Türkiye Cumhuriyeti kolay kurulmadı. Yanmış yıkılmış, parçalanmış, paylaşılmış bir imparatorluğun küllerinden kurtuluşu büyük önderimiz Atatürk"ün öncülüğünde bütün mazlum ülkelere örnek olan ulusal kurtuluş savaşımızla gerçekleşti. Bu vatan burada da yatan şehitlerimizin kanlarıyla sulandı. Şehitlerimizi koruma altına almak, şehitlerimizi anmaktan maksadımız kin nefret ve intikam duygularımızı tazelemek ve yükseltmek için değildir. Yaşanan düşman işgal ve vahşetini hatırlayıp gereken dersi çıkarmak aziz milletimizin ve vatanımızın, bayrağımızın, devletimizin kıymetini bilip Cumhuriyetimizi yüceltmektir. Bu görev hepimizin ortak sorumluluğudur ve ortak görevidir. Tabi ki geçmişteki acılarımızı ve şehitlerimizi de unutmayarak bütün yaşanan bu vahşetlerden ders çıkararak geleceğe bakacağız. Büyük önderimiz Atatürk canımıza vatanımıza kastedilmediği sürece savaş bir cinayettir demiş ve yurtta sulh cihanda sulh diyerek dış politikamızı da 4 kelimeyle özetlemiştir. Bugünlerimize borçlu olduğumuz şehitlerimizin kabri başında ve manevi huzurlarında minnet ve şükran ve rahmetle anıyoruz” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından şehitlerin ruhuna bağışlanmak üzere Kur"an-ı Kerim okunup ardından dua da edilirken program Gözpınar Mahallesi meydanında verilen akşam yemeği ile son buldu..(iha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.