İhracat ve vergi rekortmenleri ödül töreni

İhracat ve vergi rekortmenleri ödül töreni

TOBB BAŞKANI RİFAT HİSARCIKLIOĞLU: - "TÜRKİYE'DE KAYIT ALTINA GİRMEYİ TEŞVİK EDECEK ÖNLEMLER ALINMALI" - AYDIN VALİSİ MUSTAFA MALAY: - "TÜRKİYE'DE BÜROKRATLAR MÜTEŞEBBİSLERE ZORLUK ÇIKARIYOR"


Gerçek Gazetesi
Aydın Ticaret Odası (AYTO) ve Aydın Ticaret Borsası (ATB) tarafından düzenlenen 2006 yılı vergi rekortmenleri ödül töreni Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı (TOBB) Rifat Hisarcıklıoğlu'nun katılımıyla gerçekleşti. Aydın Anemon Otel Tesisleri'nde gerçekleşen programa, Aydın Valisi Mustafa Malay, Aydın Milletvekili Özlem Çerçioğlu, Aydın Emniyet Müdürü Yılmaz Orhan, Aydın İl Jandarma Komutanı Albay Mehmet Tire, Aydın Cumhuriyet Başsavcısı Sabri Beytorun, Aydın Bölge İdare Mahkemesi
Başkanı Zeynel Ilıca, Aydın Vergi Dairesi Başkanı Mesut Yılmaz, AYTO Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Baştuğ, ATN Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Ağababaoğlu ve çok sayıda davetli katıldı.
Açılışta konuşan AYTO Yönetim Kurulu Başkanı Baştuğ, yapılan değerlendirmeler sonucu Aydın'da en fazla vergi veren ve en fazla ihracat yapan firmaların belirlendiğini söyledi. AYTO'nun 2007 yılı sonu itibariyle 6 bin 100 üye sayısına yükseldiğini açıklayan Baştuğ, devlet hizmetlerinin yürütülebilmesi için vergi mükellefiyetinin yerine getirilmesi gerektiğini ifade etti. Verginin olmadığı yerde ekonominin de olamayacağını iddia eden Baştuğ, Türkiye'nin 2001 krizinden özel sektör kuruluşlarının sayesinde kurtulduğunu savundu. Baştuğ, belli bir büyüme trendi yakalayan Türkiye ekonomisinin bu seyrini sürdüreceğine inandığını söyledi.
2006 yılı ekonomik verileri incelendiğinde dünya ekonomi figürünü 51 şirket ve 49 ülke ekonomisinin oluşturduğuna dikkat çeken TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da, şirketlerin ülke ekonomilerini geride bıraktığını söyledi.
Bugün dünya ticaretinin yüzde 51'ini gelişmekte olan ülkelerin yapmakta olduğu bilgisini veren Hisarcıklıoğlu, bu durumda Türkiye'deki şirketlerin hızla büyümesi gerektiğini ileri sürdü. Bugünün küçük ve orta büyüklükteki şirketlerinden dev firmaların ortaya çıkarılması gerektiğini beyan eden Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu: "Ama kayıt dışı ekonomi sürdüğü sürece bunu başaramayız. Kayıt dışı çalışıyorsanız şirketin kasasıyla bizim kasamız eşit olmak zorunda. Şirketleri hesap verebileceği bir düzenin getirmesi lazım. Nereye giderseniz gidin vergi oranını artırırsanız, kayıt dışı o kadar artar. Eskiden bir 'Vergileri indirim kayıt altına girelim' derdik. Maliye 'Siz verginizi ödeyin biz indirelim' derdi. Sağolsun Maliye Bakanımız bunun nasıl olacağını ispat etti. Geçen yıl KDV 10 puan indirildi. Hem mükellef sayısında artış oldu hem de tahakkuk da yüzde 23'lük artış oldu. Vergi oranı 10 puan düştü, tahakkuk 23 puan artı. Yani sonunda bizim dediğimize geldiler. Öbür taraftan da mevzuat düzenlemesine ihtiyaç var." Önümüzdeki günlerde ekonomiyle ilgili bir başka sorunun daha olacağına işaret eden Hisarcıklıoğlu, yıllardır söylene gelen Basel II uygulamasının çeşitli sıkıntılara neden olacağını savundu. Eskiden bankalara gayrimenkul ipotek ettirerek veya kefil göstererek kredi alınabildiğini anlatan Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu: "Şimdi tüm dünya bu konuda değişiklik yaptı. Şimdi bize de uygula diye bastırıyorlar. Biz her sene bir yıl öteliyoruz. Şimdi 2009'a öteledik. Ama bu bir gün gelecek. Basel II standardı
getir bilançoyu, al krediyi diyor. Bilançoyu getirip kredi alabilecek kimse yok ki bizde. Gerçek bilançoyu versen kredi almazsın. Öbürünü versen vergi dairesi peşinde. O zaman hızla Türkiye'de kayıt altına girmeyi teşvik edecek önlemler alınmalı."
BÜROKRATLAR MÜTEŞEBBİSLERE ZORLUK ÇIKARIYOR
Vali Mustafa Malay da, bir ülkenin kalkınması ve sorunlarını çözebilmesi için vergi alması gerektiğini söyledi. Vali Malay, Türkiye'deki bürokratların müteşebbis insanlara maalesef zorluklar çıkardığını beyan etti. Meslektaşlarıyla ilgili özeleştirilerini sürdüren Malay, "Onlara her türlü kolaylığı yasal çerçeve içerisinde vermeliyiz. Çünkü o üretecek, o vergi verecek ki ben ülke olarak kalkınayım, sorunlarımı halledeyim. Vergiyi alamazsanız ülkenizi savunamazsınız. Vergi alamazsanız ülke insanınınsağlık problemini, asayişini ve eğitimini çözemezsiniz. Önünüz karanlık olur" dedi. Tabii ki vergide de adaletin çok önemli olduğunu anlatan Malay, şöyle konuştu: "Adaletli vergi çok önemli. Verginin oranlarını adil biçim de o müteşebbisi silmeyecek, yok etmeyecek bir orana getirmeli ve yaygınlaştırmalıyız. Fabrika kuracak daha fabrikasını kurmadan vergiye boğuyoruz. Harçlara boğuyoruz. Cebine para girmeye dönsün ondan sonra seve seve verecektir. Ama biz önüne vergilerle, harçlarla çıktığımız zaman o yatırım ya duruyor ya da çok uzun bir sürece yayılıyor." Konuşmaların ardından Vali Mustafa Malay ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'na ülke ekonomisine yaptıkları katkılardan ötürü birer plaket verildi. Daha sonra törende 2006 yılında Aydın'da en fazla gelirler vergisi ödeyen Abdullah Yılmaz, Nevzat Batur ve Mustafa Özer isimli iş adamları ile aynı yıl ilden en fazla ihracat yapan Kaltun Madencilik, Alabanda Madencilik ve Gabay Dış Ticaret firmalarına madalyaları verildi. Ayrıca bu iki kategoride dereceye giren diğer iş adamı ve firmalara da plaketleri takdim edildi. (iha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.