Kadın Hakları Günü açıklaması

Kadın Hakları Günü açıklaması

Türkiye Kamusenli Kadınlar’dan Kadın Hakları Günü açıklaması

Gerçek Gazetesi
Türkiye Kamu-Sen Aydın Temsilciliği Kadın Komisyonu Başkanı fienay Caner, 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, 5 Aralık 1934 tarihinde birçok çağdaş ülkeden daha önce seçme ve seçilme hakkına kavuşan Türk kadınının ülke geleceğinde önemli sorumluluklar yüklendiği belirtti
Türk kadınının öncelikle sahip olduğu hakların farkına varması gerektiğini beyan eden Caner, bağımsızlığın tam anlamıyla gerçekleştirildiği bir ülkede sadece kadınların değil bütün toplumun seviyesinin yüksek olacağını savundu. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk"ün Kurtuluş Savaşı'nda omuz omuza verdiği Türk kadınına büyük bir güven duyduğunu belirten Caner, “Eski Türk toplumlarında Kağan"ın kararları ancak Hatun tarafından onaylanırsa geçerli olurdu.
Çağdaşlaşmada Türk kadınına iki türlü görev düşmektedir. Biri, kendi haklarını kullanmayı bir görev kabul etmeli ve kullanmalıdır. Diğeri ise bunları bilmeyenlere geniş halk kitlelerine anlatmalıdır. 74 yıl önce kazanılan seçme ve seçilme hakkı kâğıt üzerinde kalmış, uygulamada ailesinin seçtiğin seçmiş, kendisi ise seçilememiştir. Kadınlarımız kendisine verilen hakları yine kendisi elde edecektir” dedi.
Türk kadınının eğitimine ve kültürüne gereken önemi vermesi gerektiğinin altını çizen Caner, şunları söyledi: “Türk kadını hakkını, kurtuluş savaşındaki başarını ve gücünü unutmuş, dikkati başka yönlere çevrilerek pasif hale getirilmiştir. Oysa bugün dünya aydınlarının ve Birleşmiş Milletlerin yaymaya çalıştığı görüşleri Atatürk çok önceden dile getirmiş ve uygulamaya koymuştur. Türk toplumunda kadınlar belki istemeden, çaba göstermeden hakları verildiği için bu haklara gereken önemi gösterememiştir. Kadınlarımızın kendi kaderi ile beraber ülke kaderinde de söz sahibi olmaları seçme ve seçilme haklarını layıkıyla yerine getirmekle mümkün olacaktır”
(iha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.