Milli Parkın sualtı dünyası tanıtılacak

Milli Parkın sualtı dünyası tanıtılacak

Milli Parkın sualtı dünyası tanıtılacak


█ Gerçek Gazetesi
Doğal peyzajı, benzersiz bitki örtüsü, yaban hayatı ve arkeolojik zenginlikleriyle Türkiye"nin en önemli doğal mirasları arasında yer alan Kuşadası"na bağlı Güzelçamlı beldesindeki Büyük Menderes Deltası Dilek Yarımadası Milli Parkı, sualtı güzellikleriyle de ön plana çıkarılacak. Kuşadası Milli Park Müdürlüğü ve Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) işbirliğiyle yapılacak araştırmalarda Milli Parkın hayvan çeşitleri ve bitki örtüsü dışında sualtı kaynak değerleri araştırılarak tanıtılması planlanıyor.
Kuşadası Milli Park Müdürü Erdinç Kutsal, EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü ve EKODOSD Yönetim kurulu üyeleri su altı fotoğrafçıları Dr. Rüştü Kirman ve Ahmet Azbazdar, Milli Park kıyılarında incelemelerde bulundu. İncelemede, sualtındaki kaya yapıları, bangoları, derin duvar yarları ve mağaralarıyla ilginç görüntülere sahip olan Milli Parkta, kara ekosistemindeki zenginliğin sualtında da devam ettiği görülüyor.
Milli Parkı"ta su altında incelemelerde bulunan EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, yaptıkları araştırmalar hakkında açıklamalarda bulundu. Deniz canlılarının ürediği, barındığı ve beslendiği deniz eriştelerinin en sağlıklı görüldüğü yerlerden birinin milli park kıyıları olduğunu kaydeden EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, “Deniz eriştelerinin içinde barınan, beslenen, üreyen ve kendilerini koruyabilmek için kamufle eden birçok sualtı canlısı bulunmaktadır. Milli Park kıyılarındaki zengin erişte yataklarının bulunduğu Nero kıyılarındaki erişteler içinde yoğun olarak bulunan denizatları da bu canlılardan birisidir. Günümüzde aşırı avlanma nedeniyle nesilleri azalan orfozların, Milli Parkın derin kayalıklarında özgürce dolaştığı görülmektedir. Mürenlerin en çok sevdikleri kaya yapıları ve bakir alanlar Milli Park kıyılarındadır. Başındaki 2 taşı alabilmek için aşırı bir şekilde avlanan kaya levrekleri, avlanma yasağı yüzünden milli park kıyılarında türlerini devam ettirmektedir. Denizin en akıllı canlılarından olan ahtapotlar, Milli Parkın temiz sularında avlanmayacağını bildiğinden en güzel pozlarını vermektedir. Denizyıldızlarının en küçüğünden devasa boyutlara kadar olan birçok türünü Milli Park kıyılarında görmek mümkündür“ dedi.
EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, Kuşadası"ndaki milli parkın Türkiye kıyılarının en bakir ve en temiz denizlerinden birine sahip olduğunu kaydederek, “Temiz olmasını alan içinde yapılaşmalar ve tesislerin olmamasına bağlıdır. Denizin temiz ve berrak olması sualtı flora ve faunasının zengin olmasına yol açmıştır. Çevre kirliliğinin yaşanmadığı denizlerde biyolojik çeşitlilikte zengin olmaktadır. Milli Park hem kara hem de deniz canlılarının özgürce türlerini devam ettirdikleri doğal yaşam alanlarından birisidir. Önemli olan bu zenginliklerin sürdürülebilir bir şekilde devam etmesidir. Bu nedenle herkesin Milli Parka sahip çıkarak, duyarlılık gösterip korunmasına destek olması gerekir. Milli parkın doğal ve kültürel kaynak değerlerinin korunabilmesi için, bilgilendirilmesine ve tanıtılmasına ihtiyaç vardır. Milli Park Müdürlüğüyle işbirliği yaparak diğer zenginlikleriyle birlikte, sualtı güzelliklerinin de tanıtılmasını sağlamak istiyoruz“ diye konuştu.
(iha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.