MİLLİ PARKLAR TEHLİKE ALDINDA

MİLLİ PARKLAR TEHLİKE ALDINDA

CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, Latmos dağlarının da yer aldığı milli parkın 33 kilometrelik alanına yapılması planlanan rüzgar enerji santralleri başvurusu iddialarını Meclis’e taşıdı.

Bülbül, Muğla’dan Aydın’a kadar uzanan 33 kilometrekarelik geniş bir alanda 125 MW kapasiteli 30 adet rüzgâr enerji türbininden oluşacak santraller için inşaatları için Meclis’te araştırma komisyonu kurulmasını talep ederek, komisyon önergesini Meclis Başkanlığına sundu. Bülbül önergesinde, “İlgili alan tabiatına müdahale edilmemiş yaşam alanlarını kapsamaktadır. Sadece santral alanı değil, inşaatı alanlarında faaliyet gösterecek tırların geçmesi için de yollar açılacak ve zaten Latmos Dağı’nın büyük bir kısmı maden sahaları ile tahrip edilmişken diğer kısmı da bu proje ile geriye dönüşü mümkün olmayan zararlar alacaktır” dedi.

ÇEVREYİ KORUMAK ANAYASAL GÖREV
Anayasa’nın "Herkes sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek Devletin ve vatandaşların ödevidir" hükmünü hatırlatan Bülbül, “Bölge halkının huzur ve güvenliklerini tehdit eden ilgili projelerin; toplumsal ve çevresel etkilerinin araştırılması Anayasa’nın devlete verdiği yükümlülüğün bir gereğidir. Bu nedenle Latmos Dağı’nda yapılmak istenen RES projesi hakkında bölge halkının talepleri ve projelerin bölgeye kısa ve uzun vadede vereceği zararların tespit edilerek süreçlerin incelenebilmesi, bölge halkının anayasal haklarının teminat altına alınmasının sağlanması ve vatandaşların ihtiyaçlarının karşılanması için çalışmalar hazırlaması amacıyla araştırma komisyonu kurulmalıdır” ifadelerini kullandı.

DİLEK YARIMADASINDA JES İDDİASI
CHP’li Bülbül, Aydın’ın Söke ilçesindeki Büyük Menderes Deltası’nda ulusal ve uluslararası birçok sözleşme ile korunan Dilek Yarımadası Milli Parkı’nın tam ortasından başlayarak çok büyük bir alan için jeotermal arama ruhsatı başvurusu yapıldığı iddialarını da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a sordu. Bakan Kurum’un yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Bülbül, “Dilek Yarımadası Milli Parkı’nın tam ortasından başlayarak çok büyük bir alan için jeotermal arama ruhsatı başvurusu yapılmış mıdır? Başvuru yapıldı ne kadarlık bir alan için başvuru yapılmıştır? Başvurunun akıbeti nedir?” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.