Ozan ve Aşıklık geleneği Aydın'da yaşatılacak

Ozan ve Aşıklık geleneği Aydın'da yaşatılacak

Türk kültür dünyasında “Ozan ve Aşıklık” geleneğinin süründürülmesi amacıyla her yıl Aydın’da “Usta-Çırak Tartışması” şöleninin düzenleneceği belirtildi.

Ozan ve Aşıklar Derneği Aydın Şubesi ile İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü işbirliğinde ülke genelinde Âşık ve çırakları’nda davet edileceği şölenin Aydın’da geleneksel hale getirilmesinin amaçlandığını kaydedildi.
Türk kültür dünyasının tarihi sürecinde “ Usta-Çırak” ilişkisinin önemine değinen Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Caner Işık, Ozan ve Aşıklık geleneğinin usta -çırak ilişkisi ile günümüze kadar gelmesi Türk kültür dünyası’nın zenginliğinin ne kadar sağlam bir kaynaktan geldiğinin kanıtı olduğunu söyledi.
Tarihi süreçte Ozan ve Aşıklık geleneğinin sürdürülmesinde “Usta-Çırak” ilişkisinin önemli olduğunu ifade eden Işık, “Âşıklık geleneği özellikle günümüzde yaşıyor olması ve hala kültürümüzün devam eden pınarları olarak karşımızda akar halde bulunması, usta çırak ilişkileri ile Türk kültür dünyası’nın zenginliğinin ne kadar sağlam bir kaynaktan geldiğinin kanıtıdır. Türk kültür dünyasının tarihsel süreci’nde temel olarak birkaç tane büyük değişim geçirmiştir. Bu değişimler içerisinde âşıklar o zamanlarda vardı ve o zamanlarda bir şeyler anlatmışlardı. Yaptıkları aslında ilahi olanın, herkesin anlayabileceği bir şekilde, topluma edep ahlak gibi bilgiler aktarmaktı. Bunlar bilgileri alırlar ve bu bilgileri insanların anlayabileceği dilden söylerler. Bunu da bir enstrümanla yaparlardı. Çoğunlukla kopuz kullandılar. Türklerin İslamlaşması sürecinde âşıklar, eski şamanlar büyük bir öneme sahipti. İslam’a dair bilgileri halkın anlayabileceği şekilde hikmetler olarak insanlara anlatmışlardır. Ondan dolayı Türkler İslam’ı diğer toplumlara göre çok farklı okumuşlardır. Türklerin İslam’ı okuma biçimi başından itibaren tasavvufla beraberdir” ifadelerine yer verdi.
Ozan ve Aşıklık geleneğin sürdürülmesi amacıyla il genelin de yeni genç ozanları yetişmesi için Aydın Kültür ve Turizm Müdürlüğünün ADÜ ile diyalog içerisinde olduğu belirtildi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.