Palmiye ölümlerin önüne geçilmiyor

Palmiye ölümlerin önüne geçilmiyor

Aydın’da etkili olan “Kırmızı Palmiye Böceği” Palmiye ağaçların “ Fenix” türlerini kuruttuğu belirtildi.

Aydın’ın özellikle sahil bölgelerinde Palmiye ağacını enkaz yığınına çeviren zararlıya karşı turizm işlenmecileri imkânlar ölçüsünde mücadele yapmalarına rağmen devasa Fenix türlerin kuruyarak devrilmelerinin önüne geçilmiyor.
Didim ilçesinde turizmci Metin Mitat, bölgede kırmızı Palmiye böceğin etkili olduğunu belirterek, turizm beldelerin sembolü haline gelmiş olan Palmiyenin kuruyarak yok olmalarının üzüntüsünü yaşadıklarını söyledi.
Mitat, “ Bölgede poilasyonu yüksek olan kırmızı Palmiye böceği özellikle Palmiye ağaçların Fenix türlerinde taç aksamına yakın yerden girerek yumurta bırakıyor. Gövde içinde önce larva olarak beslenmeye devam etmesinin ardında evre geçirerek lifleri koparmak suretiyle kozaya ve ardında ergileşmesi sonucu bitkiyi çökertiyor” dedi.
İlçe ganelinde çok sayıda Fenix türü Palmiye ağaçların kuruduğunu kaydeden Mitat, turizm tesislerin peyzaj alanlarında yer alan Palmiye ağaçların bazı işletmeciler tarafından imkânlar ölçüsünde böcek ilacı (insektisit) dozajında taç ve köke uygulanarak mücadele yapıldığını ancak bu uygulama ile zararlının yumurta bırakmasına engel olmaya çalışıldığını ifade etti.
Dünyada kırmızı palmiye böceği ile savaşma şeklinin tuzaklama yöntemi olduğu, feromon tuzakları Didim Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne ait mühendislerince 15 ‘er günlük aralıklarla takip edilerek zararlının ilçe genelinde izlendiği kaydedildi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.