SÖKE ZİRAAT ODASI BAŞKANI MUSTAFA TANYERİ: MAZOTTA ÖTV KALDIRILSIN BU ÇİLE BİTSİN

SÖKE ZİRAAT ODASI BAŞKANI MUSTAFA TANYERİ: MAZOTTA ÖTV KALDIRILSIN BU ÇİLE BİTSİN

Söke Ziraat Odası Başkanı Mustafa Tanyeri, pamuk üreticisinin en büyük sıkıntısının mazot ve gübre fiyatlarındaki yüksek artış olduğunu belirtti. Tanyeri, "Üretim yapanlara destek olacaksanız mazotta ÖTV’yi kaldırın bu sıkıntı bitsin” dedi.

Bu konuyu yıllardır dile getirdikleri halde bir çözüm bulunamadığını belirten Tanyeri, “Bizim mazotumuzu ayırın. Gerekiyorsa ayrı renkte verin ve fiyatını da düşük tutun. Üretici çok şey istemiyor. Maliyetlerinin düşürülmesini bekliyor. Düşürün ki daha fazla üretelim” dedi.

Bu yıl Söke’de 400 bin dönüm ekilebilir arazinin 320 bin dönüm alanına pamuk ekildiğini, 80 bin dönüm alana ise silajlık mısır, ayçiçeği ve başka ürünlerin ekildiğini belirten Tanyeri şu açıklamalarda bulundu: “Ürünümüz bu yıl da bereketli olacak. Üreticimizin sıkıntısı geçen yıla göre artan maliyetler. Bu fiyat artışı mazotta üç katı, gübrede iki, üç katı, ilaçta da iki katı seviyesinde. Bunların düşürülmesi gerekiyor. En önemli beklentimiz bu.”

SÖKE OVASI’NDA 160 BİN TON PAMUK HASADI BEKLİYORUZ
Bu yıl dönümde en az 500 kilogram pamuk elde etmeyi beklediklerini belirten Tanyeri, “Toplamda Söke Ovası’nda 160 bin ton pamuk hasadı bekliyoruz. Maliyet hesabımızı da yaptık. Toprağını kiralayan çiftçinin kilogram maliyeti 17 lira 75 kuruş, toprağı kendisine ait olanın ise kilogram maliyeti 12,5 liradır. Geçen yıl fiyatlar yüksekti. Üreticinin yüzü maliyet artışına rağmen güldü. Bu yıl fiyatlar düşük seviyede. Şu an için dünya fiyatları 20 lira seviyesinde. Pamukta en az 20 TL üzerinde taban fiyatı bekliyoruz. Fiyatlar bu seviyede kalırsa üreticinin yüzü gülmez. Devletin destekleri de bu yıl artan maliyetler göz önüne alınarak gerçekçi olarak artırılmalı. Geçen yıl litresi 5 lira olan mazot şu an 25 lira, üre gübre kilosu 5 liraydı bu yıl 14-16 lira arasında, ilaçlarda da yüzde yüz ile yüzde iki yüz artış oldu. Ayrıca tohumlar da yüzde yüz arttı. Bu üç girdinin fiyatını düşüremezsek üretimde de büyük sıkıntı olur. Devletten tek beklentimiz üretim konusunda bizi desteklemesidir. Bunun yolu da maliyetlerin düşürülmesidir” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.