TÜRKİYE'NİN İSMİNİ LEKELİYORLAR VE HAKSIZ REKABETE SEBEP OLUYORLAR

TÜRKİYE'NİN İSMİNİ LEKELİYORLAR VE HAKSIZ REKABETE SEBEP OLUYORLAR

Organik pamuk sahteciliği işinin haksız rekabete sebep olduğu için Söke'nin mercek altına alındığı ve başta Ulusal Pamuk Konseyi (UPK) olmak üzere sektörde yer alan kurum ve kuruluşların görüşmeler yaptıkları gelen bilgiler arasında.

Organik pamuk sahteciliği işinin haksız rekabete sebep olduğu için Söke'nin mercek altına alındığı ve başta Ulusal Pamuk Konseyi (UPK) olmak üzere sektörde yer alan kurum ve kuruluşların görüşmeler yaptıkları gelen bilgiler arasında.

Haber: Durmuş Tuna
Söke Ovası'nda organik pamuk üretiminin sembolik olarak yapıldığı halde sahte belgelerle organik olmayan pamuğu organiğe dönüştürmek suretiyle haksız kazanç elde eden Söke TARİŞ Pamuk Kooperatifi Başkanı İsmail Özer, Uçak Tekstil sahibi Yaşar Uçak ve Control Union Gözetim ve Belgelendirme Ltd. Şti. Yöneticilerinin organik olmayan pamuğu sahte sertifikayla organiğe dönüştürmeleri Türkiye'nin adını lekeliyor.

CONTROL UNİON SERTİFİKASYON ŞİRLETİNİN GÜVENİLİRLİĞİ TARTIŞILIYOR Söke Ovası'nda üretilen pamuğun organik olmadığı halde İzmir merkezli Control Union Gözetim ve Belgelendirme Ltd. Şti. tarafından organik pamuk sertifikası düzenleniyor olması sistemi tartışmaya açtı. Türkiye'deki sertifika sisteminin sahteciliğe yol açtığı ve Control Union Gözetim ve Belgelendirme Ltd. Şti. gibi sertifika veren kuruluşların güvenilirliğinin şüpheli olduğu konuşulmaya başlandı. Güvenilirliği sorgulanmaya başlayan Control Union Gözetim ve Belgelendirme Ltd. Şti. Yöneticileri Söke TARİŞ Pamuk Kooperatifi adına düzenlenmiş organik sertifika belgesinin basına sızmış olmasından dolayı rahatsız oldukları öğrenildi.

TÜRKİYE'YE HİNDİSTAN GİBİ AMBARGO UYGULANABİLİR
Avrupa Birliği, organik pamuk sahteciliği işinin artması üzerine Hindistan'daki başlıca sertifika şirketleri tarafından onaylanan organik ürünleri kabul etmeme kararı almıştı. Hindistan'da artış gösteren organik pamuk sahteciliği nedeniyle Türkiye pazarına yönelen Avrupa Ülkelerindeki pamuk ithal eden şirketler aynı sahtecilikle karşıya kalıyorlar. Organik pamuk pazarını güvenilir buldukları için Türkiye yönelen şirketler yıllar içerisinde sahteciliğin artış göstermesinden şikayetçiler.

SAHTE SERTİFİKA DÜZENLEYEN ŞİRKETLERİN RUHSATLARI İPTAL EDİLİYOR
Uluslararası akreditasyon kurumu IOAS da, artış gösteren şikayetler üzerine organik ürünleri araştıran ve onaylayan başlıca kurumlardan ABD merkezli OneCert’in ruhsatını iptal etmişti. Türkiye'nin sertifika sistemi organik pamuk sahteciliğe çok müsait ve Türkiye için de aynı tehlike gündemde. Organik pamuk sahteciliğiyle anılmaya başlayan Türkiye'ye bazı yaptırımlar uygulanabileceği konuşuluyor. Dünyanın önde gelen organik tekstil sertifikalandırma kuruluşlarından olan GOTS, yüksek orandan sahte organik pamuk tespit ettiklerini açıklamış ve tehlikeye dikkat çekmişti.

HAKSIZ REKABETE SEBEP OLUYORLAR VE TÜRKİYE'NİN İSMİNİ LEKELİYORLAR
Organik pamuk sahteciliği işinin hem haksız rekabete neden olduğu hem de Türk pamuğunun kalitesini düşürdüğünü belirten sektör temsilcileri durumdan rahatsız. "Türkiye'nin ismini lekeliyorlar" diyen sektör temsilcileri, organik pamuk sahteciliğinin nitelikli dolandırıcılığa dönüştüğünü, denetimlerin artırılmasını ve cezai yaptırım uygulamasını istiyorlar.

untitled-2173-001.jpg

untitled-2174-001.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.