Vücuttaki Yanık İzlerine Dikkat! Yanık İzleri Geçer mi?

Vücuttaki Yanık İzlerine Dikkat! Yanık İzleri Geçer mi?

Cilt ve Güzellik Uzmanı Meltem Öztürk konu hakkında bilgiler verdi.

Cilt ve Güzellik Uzmanı Meltem Öztürk konu hakkında bilgiler verdi.

Öncelikle yanıklar, cilt üzerinde bir çok nedenden dolayı oluşmaktadır. Güneş, ısı veya alev, zararlı kimyasal sıvılar, elektrik çarpmaları ya da patlamalar sonucu oluşabileceği gibi en çok sıcak sıvılar yanığa sebep olmaktadır. Aynı zamanda cilt uzun süre soğuğa maruz kalır ise yine yanıklar oluşabilir.

Yanık oluşumundan hemen sonra aşırı soğuk olmayan su ile bölgenin serinletilmesi lazımdır. Yanığın üzeri kapatılmamalıdır ve hemen uzmana başvurulmalıdır.

Halk arasında yapılan ama oldukça yanlış olan Yanık olan bölgeye asla yağ, yoğurt, diş macunu gibi ürünler sürülmemelidir. Yanık yaralarına pamuk koyulmamalıdır. Zira pamuktaki lifler yaraya yapışabilir. Bu da enfeksiyon riskini artırabilir. Yanıklarda oluşan kabarcıkları enfeksiyon riskinde dolayı patlamaktan kaçının.

İlk olarak yapılması gereken yanığın derecesinin belirlenmesidir. Yanık cilt üzerinde 4 farklı derecede meydana gelir.

1. Derece yanıklar genellikle 2 hafta içerisinde kendi kendine geçer. Burada doktorların önerdiği yanık kremleri kullanılması yeterli olur.

2. Derece yanık da belli bir sürede iyileşir. İyileşme sürecinin ardından belli belirsiz yanık izi kalabilir ancak zamanla bu yanık izleri de kaybolacaktır.

3. ve 4. Derece yanık izinde ise iyileşme süreci çok uzun olabilir. Burada yanık izi ciddi boyutlarda olduğu için meydana geldiği andan itibaren takip edilmelidir.

Eğer ciddi derecede ve boyutta yanık varsa; Yanık izi tedavisinde bölge koruma altına alınır. Steril bezle çevrelenir. Cildin iyileşmesine destek olacak kompresyon giysiler tercih edilebilir. Meydana gelen kabarcıklar patlatılmamalıdır. Özellikle ısıya ve güneşe karşı bölgeyi koruma altına almalısınız.

Peki yanık izlerine nasıl geçer?

Öncelikle yanık izi sağlık açısından herhangi bir problem yaratmaz sadece kişiye huzursuzluk hissi verir. Uzun yıllardır; kantaron yağı, aloevera jeli, lavanta yağı yanık tedavilerinde alternatif tıpta oldukça fazla kullanılmaktadır.

Ayrıca yanık izinin geçmesi için E vitamini oldukça önemlidir. Özellikle bu vitamini içeren kremleri, hindistan cevizi yağlarını kullanmak büyük faydalar elde etmeye yarar.

Uzmanlar tarafından yapılan ilaç tedavileri, lazer yöntemleri, lazerle soyma yöntemleri, kimyasal peelingler gibi bazı uygulamalar yanıkların geçmesini desteklemekte hatta kısa sürede yüz güldürücü sonuçlar vermektedir.

Geçmişteki yanık izlerini giderebilmek için genelde yaralı dokunun soyulması yöntemi kullanılır. Bu yöntem sayesinde vücut kendini yeniden yenileme sürecine girer. Bu konuda ise peeling, zımparalama ve tıraşlama olarak bilinen yöntemler önde gelmektedir.

Daha hafif sorunlara karşı ise lazer ve cilt yenileme yöntemleri ele alınabilir. Elbette bu yöntemler uzmanlar kontrolünde gerçekleşir.

Son dönemde kullanılan modern medikal estetik uygulamalarla birçok derin yara ve yanık izi giderilebilmektedir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.