Yazın kuruyan Menderes taştı

Yazın kuruyan Menderes taştı

Ege Bölgesi'nde bir haftadır etkili olan yağışlar Menderes Nehri'nin son noktasında bulunan Söke'de ovaları göle çevirdi.

Gerçek Gazetesi


Ege Bölgesi'nde bir haftadır etkili olan yağışlar Menderes Nehri'nin son noktasında bulunan Söke'de ovaları göle çevirdi. Binlerce dönüm ekili arazinin sular altında kalması nedeniyle çiftçiler zarara uğradı.


 Büyük Menderes Nehrinin en uç noktasında kalan Söke Ovasında Kalçık, Karaklı, Burunköy, Nalbantlar, Kisir, Akaçakaya, Kisir ve Pamukçular Köyü Ovalarında binlerce dönüm arazi su altında kalırken alternatif tarım olarak ekimi yapılan sebze tarlaları taşkından zarar gördü.



 Menderes nehir yatağının dışına taşan sular ovayı Söke Gölü'ne çevirdi. Söke Ovası'nın yanı sıra komşu ilçe Koçarlı Ovası'nı da etkileyen taşkınların önlenmesi için tek çare Çine Barajı gösteriliyor. Söke Ovası Sulama Birliği'nden alınan bilgiye göre yazın tamamen kuruyan Menderes Nehri yüksekliğinin 5.4 metreye ulaştığı, su seviyesinin 6 metreye ulaşması halinde geçen yıllarda olduğu gibi Bağarası Karayolu'nu da kapancağı bildirildi. Ovada buğday ekili araziler de su altında kalırken; çok sayıda üretici ise taşkın nedeniyle ekim yapamadı.


 AK Parti İl Genel Meclis Üyesi Akif Pala Dandanaz Barajı'nın su tutmaya başladığını ve barajdaki su seviyesinin yüzde 35'lere ulaştığını öğrendik. Bu durum Aydın'ın doğu yakasındaki ovayı kurtardı. Söke, Koçarlı ve Didim Ovalarının taşkınlardan kurtulması için Çine Barajı'nın bir an önce bitirilmesi şart. Çine Barajı tamamlanınca taşkın sorunundan kurtulacağız dedi. Pala ayrıca, taşkınlardan dolayı Söke Ovası'nın yaklaşık 100 milyon YTL maddi kaybının olduğunu söyledi.


 Yaklaşık iki haftadır aralıklarla devam eden yağışlarda en fazla yağın Söke Bölgesi'nde gerçekleştiği bildirildi.


(iha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.