157 MİLYAR DOLAR İHRACATA KARŞILIK 1 MİLYAR DOLAR DESTEK TALEBİ

157 MİLYAR DOLAR İHRACATA KARŞILIK 1 MİLYAR DOLAR DESTEK TALEBİ

İHRACATÇILAR DEVLET YARDIMLARININ 1 MİLYAR DOLARA ÇIKARILMASINI İSTİYOR

Türkiye’nin zenginliklerini ihraç ederek ülkemize 2014 yılında 157 milyar dolar kazandıran ihracat sektörü, ihracatçı sektörlere ayrılan devlet yardımlarının 1 milyar dolara çıkarılmasını istiyor. 
Ekonomi Bakanlığı tarafından 2015 yılı bütçesinden ihracata yönelik Devlet Fiyat İstikrar Fonu’ndan ayrılan kaynağın 905 milyon 42 bin TL olduğuna işaret eden Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, 2015 yılının 6 aylık döneminde bu kaynağın yüzde 57’üne denk gelen 508 milyon 352 TL’sinin ihracatçılara tahsis edildiğini önümüzdeki yıllarda ihracatçılara ayrılan kaynağın 1 milyar dolara çıkarılmasını istediklerini söyledi. Türk ihracatçısının devlet yardımları için Ekonomi Bakanlığı’nın istediği yükümlülüklerine yerine getirme ve devlet yardımlarından yararlanma kültürünü kazandığını ifade eden Ünlütürk, yılın ilk altı ayında kaynakların yüzde 57’sinin kullanılmasının bunun en önemli kanıtı olduğunu, devlet yardımları için ayrılan kaynağın arttırılmasının doğru ve yerinde bir karar olacağını dile getirdi.
Ekonomide küresel bir durgunluk olduğunu, Çin, Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa Birliği üyesi ülkeler başta olmak üzere tüm dünyanın küresel ekonomik durgunluktan olumsuz etkilendiğine işaret eden Ünlütürk, “Ekonomideki global durgunluktan Türk ihracatçısının yara almadan çıkması için Ekonomi Bakanlığı tarafından verilen devlet yardımlarının 1 milyar dolara çıkarılmasını istiyoruz. Türkiye’ye 157 milyar doların üzerinde döviz kazandıran Türk ihracatçısının ihracat rakamlarındaki düşüşe bu sayede dur diyeceğine inanıyoruz. 2023 yılı için ortaya koyduğumuz 500 milyar dolar hedefine ulaşmak için de bu desteklerin artmasını gerekli görüyoruz” diye konuştu.
DESTEKLER 10 PUAN ARTTIRILSIN
Ekonomi Bakanlığı, yurtdışı fuar destekleri, pazara giriş desteği, yurtdışı birim, marka ve tanıtım faaliyetlerinin desteklenmesi, Pazar araştırması, Turquality ve Tarımsal Ürünlerde İhracat İadesi destekleriyle, ihracatçılarımızın rekabetçiliğine ciddi katkı sağlıyor.
İhracatçılar tarafından en yaygın kullanılan destek türlerinden biri olan yurtdışı fuarlara katılımdaki yüzde 50 desteğin yüzde 60’a çıkarılmasını öneren EİB Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, yüzde 70 oranındaki hedef ülkelerdeki fuar destek oranının ise yüzde 80’e çıkarılmasının Türk ihracatçısının avantajına olacağını, diğer tüm destek türlerinde de 10 puanlık artış talep ettiklerini kaydetti.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.