Aydınlı domates üreticileri benek hastalığına karşı uyarıldı

Aydınlı domates üreticileri benek hastalığına karşı uyarıldı

Aydın genelinde son günlerde görülen yağışlar nedeniyle domateste yaygın olarak görülen bakteriyel benek hastalığı nedeniyle domates üreticileri bilgilendirildi.

Aydın’da açık alanlarda ekilen ve yağış gören domates tarlalarında yapılan kontrollerle domateste oluşan mantarımsı hastalıklar için üreticiler bilgilendirildi. Özelikle yapılan kontrollerde domateste yaygın olarak görülen bakteriyel benek hastalığı, domates mildiyösü ve beyaz sinek gibi durumlar tespit edilirken üreticiler hastalıklar ve mücadele konusunda uyarıldı.
“LEKELER DOMATESİN TİCARİ DEĞERİNİ DÜŞÜRÜR”
Üretim sezonu boyunca arazi kontrollerine devam edileceğini ve üreticiler ile bire bir görüşmek suretiyle hastalık ve zararlılar ile diğer yetiştiricilik konularında gerekli bilgilendirmelerin yapılacağını kaydeden Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mustafa Bircan, “Domates tarlalarında yoğun olarak görülen bakteriyel benek etmeni en elverişli 20-25 derecede, maksimum ise 33 derecede faaliyet göstermektedir. Etmen tohumla taşınabildiği gibi, toprakta hastalıklı bitki kalıntıları üzerinde çürükçül olarak 1-2 yıl canlılığını koruyabilir. Enfeksiyon, tohum yüzeyinde bulunan bakteriler yanında topraktaki hastalıklı bitki kalıntılarından sağlıklı fideye bulaşmayla başlayabilir. İkincil bulaşmalar bitkide herhangi bir nedenle açılmış yaralardan veya doğal açıklıklardan olmaktadır. Etmen yaprak, sap, çiçek ve meyve saplarında kahverenginden siyaha kadar değişen renkte lekeler, meyvelerde ise çaplan 1 milimetreyi geçmeyen yüzeysel kabarcıklar şeklinde belirti verir. Yapraktaki lekeler önceleri küçük, yuvarlak, koyu renkli ve sınırsızdır. Bu lekeler zamanla birleşerek büyük lekeler meydana gelir. Özellikle ilk çiçeklerde hastalık görülürse, meyve tutumunu etkileyeceğinden büyük ürün kaybı olur. Meyvelerdeki lekeler deformasyona neden olduğundan domatesin ticari değerini düşürür. Dünyada ve ülkemizde domates üretimi yapılan yörelerde genellikle hastalığa rastlanılmaktadır” dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.