Kuru meyve sektörü 2023 ihracat hedeflerinden uzaklaşıyor

Kuru meyve sektörü 2023 ihracat hedeflerinden uzaklaşıyor

Kuru meyve sektörü 2023 ihracat hedeflerinden uzaklaşıyor

Türkiye'nin üretim ve ihracatında dünya lideri olduğu geleneksel ihraç ürünleri çekirdeksiz kuru üzüm, kuru incir ve kuru kayısı ihracatında son yıllarda yaşanan tıkanıklığı aşmak isteyen Türk kuru meyve sektörü, "III. Kuru Meyve Çalıştayı"nda bir araya geldi.

Çeşme Boyalık Beach Oteli'nde düzenlenen Çalıştay'da; Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, Güneydoğu Anadolu İhracatçıları Birliği ve İstanbul Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği üyeleri, Ekonomi Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yetkilileri de sektörün sorunlarının çözümü için mesai yaptı.

Gazeteci Yazar İsmail Uğural'ın moderatörlüğünü yaptığı toplantıda Kuru meyve sektörü, dünyada ihracatta liderlik konumunu güçlendirmek için çeşitli nedenlerle yurtdışından geri gelen ihraç ürünlerinin ayniyat tespiti ile yurda sokulmasını, tekrar işlenerek ihraç edilmesini istiyor. Sektör, kamu kurumlarının kendilerine güvenmesini istiyor.

"III. Kuru Meyve Çalıştayı"nda konuşan Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Birol Celep, Türkiye'nin 2023 yılı için ortaya koyduğu 500 milyar dolar ihracat hedefine kuru meyve sektörünün 3 milyar dolar katkı sağlamayı amaçladığını ancak son yıllarda kuru meyve ihracatının 1.3-1.4 milyar dolar aralığında sıkışıp kaldığını, kuru meyve sektörünün 2023 ihracat hedefinden uzaklaştığını kaydetti.

"Bu durumu tersine çevirebilmek,mevcut potansiyelimizi en etkili şekilde kullanabilmek için sektörün paydaşları olarak bir arada olmalı, kısa orta uzun vadeli stratejilerimizi revize etmeliyiz" diyen Celep, "İhracattan geri dönen ürünler, Kuru incirde aflatoksin, okratoksin ve hidrojen peroksit sorunları, Kuru üzümde pestisit ve okratoksin, Kuru kayısıda kükürt ve pestisit. Yıllardır bu konuları konuşmaktan diğer konulara yeterince konsantre olamıyoruz. Bu sorunların çözümü için güçbirliği yaparsak ihracata odaklanır ve 2023 hedeflerine ulaşırız. Geri gelen ihraç ürünlerimizin ayniyat tespiti ile tekrar işletmelerimize alınması, işlenmesi ve ihracatı ile ilgili ihracatçıya güvenen bir kamu iradesi görmek istiyoruz" dedi.

İhracatta geri gelen mallar konusunu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na geçtiğimiz yıllarda defalarca ilettiklerini anlatan Celep sözlerini şöyle sürdürdü; "Artık bu konuda çözüme ilişkin somut adımlar atılmasını bekliyoruz. Sektörümüzde dünya lideri bir ülke olarak kendi politikamızı belirleme hakkımız, masaya yumruğumuzu vurma cesaretimiz olmalı. Bu nedenle yasal düzenlemeler yapılırken bu güçlü yanımızın ve yok yere kaybettiğimiz dövizlerin göz önünde bulundurulması gerekli."

Chlorpyrifos 100 milyon dolara mal oldu

2016-17 sezonuna girerken çekirdeksiz kuru üzümde bağda salkım güvesine karşı önerilen chlorpyrifos etkili maddeli preparatların Avrupa Birliği üzüm maksimum kalıntı limitini 0.5 ppm'den 0.01 ppm'e düşürme kararı ile karşı karşıya kaldıklarını anlatan Celep, "Sürece geç müdahil olmamız sonucunda ülkemiz en az 100 milyon dolar ihracat geliri kaybetti. Bu olay bize bir ders olmalı, önümüzdeki yıllarda karşılaşmamız muhtemel benzer durumlara karşı zamanında harekete geçmek zorundayız." diyerek sözlerini tamamladı.

Kuru meyve sektörünün sorunlarının çözümü için sektörün tüm taraflarının işbirliği yapması gereğine dikkati çeken Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda Kontrol Genel Müdürü Muharrem Selçuk, sektör temsilcileriyle işbirliğine hazır oldukları mesajı verdi.
III. Kuru Meyve Çalıştayı'nda Prof. Dr. Emre Alkin ve Prof. Dr. Neşe Kumral, yaptıkları sunumlarla dünyadaki değişimleri aktardılar.

III. Kuru Meyve Çalıştayı'na, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda Kontrol Genel Müdürü Muharrem Selçuk, Daire Başkanı Günay Anakök, Ekonomi Bakanlığı Daire Başkanı Alper Eriten, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Ege Gümrük ve Ticaret Bölge Müdür Yardımcısı Şükrü Sabah, Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Birol Celep, Kuru Meyve Sektör Kurulu Başkanı Osman Öz, Ege, Güneydoğu Anadolu ve İstanbul Kuru Meyve ihracatçıları Birliği Yönetim Kurulu temsilcileri, oda ve borsa yöneticileri, GTHB İzmir, Manisa, Malatya ve Aydın İl Müdürlüğü yetkilileri, Araştırma Enstitüsü yetkilileri, Üniversite öğretim üyeleri ve ihracatçı firma temsilcilerinden 150 kişi katıldı.

Geçen Kuru Meyve Çalıştaylarında gündeme gelen Kuru Üzüm Sektöründe Lisanslı Depoculuk kurulması için yasal düzenleme talebi III. Kuru Meyve Çalıştayı sırasında Resmi Gazete'de yayınlanması güzel bir tesadüf oldu.

Lisanslı depoculuğu sektörün uzun zamandır beklediğine işaret eden Kuru Meyve Sektör Kurulu Başkanı Osman Öz, lisanslı depoculuk uygulamasının başarılı olması için hammadde standardının hayata geçirilmesi gerektiği, kurulacak depolara alınacak ürünlerin belli standartlara göre alınması uyarısında bulundu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.