MUTLU DÜŞLER SATICISI

 

*Kendimizi fark ettiğimiz günden itibaren, bir yolculuk başlar. Bu yolculuk kendimizi tanıma, yaşamı keşfetme yolculuğudur. Attığımız her adımda kendimize biraz daha yaklaşırız. Yaşam, an  an dağarcığımızı doldururken sosyal hayatın içinde kendi yerimizi oluştururuz. Yaşadıklarımız deneyimlerimizi çoğaltır, öğrendiklerimiz de bilgilerimizi. Deneyimlerimiz bilgilerimizle bütünleşince, tercihlerimiz ve seçimlerimiz ortaya çıkar. Bu da bizim “hayatımız”ın ta kendisidir.

*Bazen karşımıza öyle bilge insanlar çıkar, öyle sözlere tanık oluruz ki bunlar bizim yaşam biçimimizi etkisi altına alır. Yaşamın bize acımasızca yüklediği, sürekli karar verme zorunluluğuna, her gün uymak durumunda kaldığımız yeni başlangıçlara karşın,  istendik hedeflere –huzura, mutluluğa- ulaşmamızda, dağarcığımızdaki bu sözler, yönlendirmeler bize dayanak oluşturur.

*Böyle kararsızlık ‘an’larımda, okuduğum sözler ve metinler vardır. Onları anımsadıkça, okudukça çıkmazlardan kurtulurum. Olaylara bakış açım iyimserliğe yönelir.  Zayıflığımızın,  eksikliğimizin ve kusurlarımızın  yaşamdaki kırılmaların nedeni olduğunun farkında birisi olarak, zaman zaman okuduğum ve metinlerden birisi de, Rahmetli Bülent Ecevit tarafından Türkçeleştirilen  Rudyard Kipling’e ait.

***

İNSAN

“Çevrende herkes şaşırsa, bunu da senden bilse, sen aklı başında kalabilirsen eğer, herkes senden kuşku duyarken hem kuşkuya yer bırakır, hem kendine güvenebilirsen; eğer bekleyebilirsen usanmadan yalanla karşılık vermezsen yalana, kendini evliya sanmadan kin tutmayabilirsen, kin tutana düşlere kapılmadan düş kurabilir yolunu saptırmadan düşünebilirsen; eğer ne kazandım diye sevinir, ne yıkıldım diye yerinir, ikisine de vermeyebilirsen değer, söylediğin gerçeği eğip büken düzenbaz kandırabilir diye safları dert edinmezsen, ömür verdiğin işler bozulsa da yılmaz koyulabilirsen işe yeniden; döküp ortaya varını yoğunu bir yazı-turada yitirsen bile, yitirdiklerini dolamaksızın dile baştan tutabilirsen yolunu, yüreğine sinirine dayan diyecek direncinden başka şeyin kalmasa da, herkesin bırakıp gittiği noktada sen dayanabilirsen tek, herkesle düşüp kalkar erdemli kalabilirsen; unutmayabilirsen halkı krallarla gezerken dost da düşman da incitemezse senine küçümser ne de büyültürsen çevreni her saatin her dakikasına emeğini katarsan hakçasına; her şeyiyle dünya önüne serilir üstelik oğlum adam oldun demektir”

Önceki ve Sonraki Yazılar