ATIKSU ARITMA TESİSLERİ ENERJİ TEŞVİKİ DEVAM EDİYOR

ATIKSU ARITMA TESİSLERİ ENERJİ TEŞVİKİ DEVAM EDİYOR

ATIKSU ARITMA TESİSLERİ ENERJİ TEŞVİKİ DEVAM EDİYOR


Gerçek Gazetesi
Aydın"da 2012 yılı için ise 5 belediye, 4 sanayi tesisi, 17 turistik tesis ve ikincil konut olmak üzere 26 hak sahibine 366 bin 626 TL ödeme yapılan enerji teşvikleri için müracaatların 01 Nisan"da sona ereceği belirtildi.
Konuyla ilgili olarak açıklamalarda bulunan Aydın Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mehmet Taha Al, 5491 sayılı Çevre Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un 20. maddesinde "Arıtma tesisi kuran, işleten ve yönetmeliklerde belirtilen yükümlülükleri yerine getiren kuruluşların arıtma tesislerinde kullandıkları elektrik enerjisi tarifesinin, sanayi tesislerinde kullanılan enerji tarifesinin yüzde ellisine kadar indirim uygulamaya Bakanlığın teklifi üzerine Bakanlar Kurulu yetkilidir" hükmünün mevcut olduğunu hatırlattı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan Çevre Kanununun 29. Maddesi Uyarınca Atıksu Arıtma Tesislerinin Teşvik Tedbirlerinden Faydalanmasında Uyulacak Usul ve Esaslara Dair Yönetmeliğin 01 Ekim 2010 tarihinde yürürlüğe girdiğini belirten Al, “Yeni düzenlemeyle alıcı ortamın su kalitesinin yükseltilmesi için, atıksu altyapı tesisi yönetimlerinden, kimyasal, biyolojik ve ileri atıksu arıtma tesisini kuran, işleten ve ilgili mevzuatta belirtilen yükümlülükleri yerine getirdikten sonra arıtılmış atıksulanm alıcı ortama deşarj edenler veya geri dönüşümlü olarak kullananların arıtma tesisi işletme maliyetleri hafifletilerek ve arıtma tesislerinin çalıştırılması teşvik edilmektedir. Buna göre, atıksuların arıtılması amacıyla atıksu arıtma tesislerinde kullanılan ve ödemesi yapılan bir önceki yıla ait elektrik enerjisi giderinin, Bakanlar Kurulu tarafından her yıl belirlenen kısmı atıksu altyapı tesisi yönetimlerine geri ödenmektedir. Geri ödenen oranın üst sınırı yüzde 50"dir. Her yıl belirlenen geri ödeme oranı gelen talebe ve bütçe imkanlarına göre Bakanlar Kurulu Kararı ile kesinleşmektedir. Arıtma tesislerinde kullanılan elektrik enerjisinin belirlenen kısmı, vergiler ve kesintiler hariç bir önceki yıla ait atıksu arıtma tesislerinde kullanılan tüketim bedeli üzerinden geri ödenmektedir” dedi.
2013 YILI İÇİN ENERJİ TEŞVİK BAŞVURULARI BAŞLADI
Enerji teşvik destekleri kapsamında 2012 yılı için hak sahiplerine ödemelerin yapıldığını ve 2013 yılı için ise müracaatların devam ettiğini kaydeden Al, “Teşvik tedbirlerinden faydalanmak isteyen kurum, kuruluş ve işletmelerin öncelikle Bakanlıktan "Geri Ödeme Belgesi" almaları ve her yıl Nisan ayının sonuna kadar Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerine teşvik geri ödemesi için başvuruda bulunmaları gerekmektedir. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri her yıl Haziran ayı sonuna kadar il genelinde aldıkları toplam başvuruyu Bakanlığa iletmekte olup. Bakanlık tarafından belirlenen orana göre illerde ki talepler değerlendirilerek İl Müdürlüklerinin hesabına para transferi gerçekleştirilmektedir. Bu doğrultuda; Atıksu Arıtma Tesislerinde harcanan enerjinin belirlenen oranda geri ödenmesine ilişkin olarak, İlimiz sınırları içerisinde, 2012 yılı için ise 5 adet belediye, 4 sanayi tesisi ve 17 turistik tesis ve ikincil konut olmak üzere 366 bin 626,59 TL hak sahiplerine ödenmiştir” şeklinde konuştu. (iha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.