29 YIL MI?

 

Söke Belediyesi Entegre Katı Atık Yönetimi Tesislerinin projelerini geliştirmek üzere Hexagon Katı Atık İştirakı olarak Aralık 2012’da kurulan Kuşadası Entegre Katı Atık Yönetimi San. ve Tic. A.Ş. entergre katı atık tesislerinin yapımı, işletimi ve yöntimi için Söke Belediyesi ile 29 yıllık imtiyaz sözleşmesi imzaladı.

Söke’ye katı atık entegre tesislerinin kazandırılması güzel bir gelişme. Ancak tesisin 29 yıl boyunca fabrikayı kuran şirkete ait olması biraz keyfimi kaçırdı.

Ben bunu söylediğimde, birileri çıkıp: “Böyle bir tesisin belediyeye kaç paraya mal olacağını biliyor musunuz?” diye sorduğunda, ne yalan söyleyeyim, ne cevap vereceğimi bilmiyorum. Ancak 29 yıla da hiç aklım ermiyor. Ben ve bir çok tanıdığım dostum belkide 29 yıl sonra hayatta bile olmayacağız.

Şimdilik katı atık entegre tesisilerinde, ünlü Jan Nahum efendinin, adamcağızın ne kusuru var? Ticaret bu... Parayı bastırıp 2,5 yıl içinde fabrikayı hizmete sokacak. Ondan sonra bir yirmi dokuz yıl da kendisi işletecek. Beyefendinin yaşı da bir hayli ileri olduğu için tesisin belediyeye geçişini o da göremeyecek.

Belediye Başkanı Necdet Özekmekçi’ye dilerim Allah uzun ömürler verir de, katı atık tesisinin belediye geçtiğini görür de gururlanır. Sistemin adına “Yap – İşlet – Devret” modeli deniyor.

Ancak bu alışveriş galiba yukarıda kullandığım değime pek benzemiyor. Benzemesi için tesisi belediyenin yapması ve bir şirkete satması şeklinde olursa deyim yerine oturur.

İmza töreninde Kuşadası Entegre A.Ş. ile imzalanan 29 yıllık sözleşmenin uzun vadede Söke Halkına çok büyük fayda sağlayacağı belirtilince heyecanım biraz yatıştı, sevindim. Başkan Özekmekçi tesisin kurulması ile birlikte Söke’de istihdem yaratılacağını da söyledi.

Bu da güzel bir haber.

Diğer önemli haber ise, fabrika inşaatının 30 ay içerisinde bitirilecek olması. İşletme faaliyete geçtiğinde Söke’nin katı atıkları rasyonel biçimde bertaraf edilecek.

Kısacası 29 yıl boyunca bölgenin atıklarını değere çevirmeyi, katı ve tıbbi atıkların düzenli ve kontrollü bir şekilde toplanmasını, hijyenik ve sağlıklı koşullarda tesise getirilmesini, depolanmasını ve geri dönüştürülmesi sağlanacak.

Söke Belediyesi tesise teslim ettiği çöplerden katkı payı alacak mı? Bunu bilemiyorum. İmza töreninde böyle birşey söylenmedi.

Yanlız bu tesisin, yapımına başlanmasından 31,5 yıl sonra belediyeye geçeceği hesap kitap sonrasında belli oldu. Benim ömrümün görmeyeceği yaklaşık 2045 yılına kadar tesis Nahum Efendi’nin olacak.

Yürek hoplatan bir süreç. Kendim için söylüyorum sıkıyorsa o tarihe kadar yaşa ve gazetecilik yap. Bu imtiyaz sözleşmesi, bu açıdan benim huzurumu kaçırdı. Çünkü daha öncede belirttiğim gibi 2045 yılına kadar tesis Nahum Efendi’nin.

Size sözleyecek bir sözüm yok Nahum Efendi. Veren de memnun alan da...

Benim en çok üzüldüğüm şey, katı atık entegre tesisinin devri yapılacağında 108 yaşında olacağım. Bu kadar yaşamam pek mümkün gözükmüyor. Jan Nahum Efendi de tesisin belediyeye devrini muhtemelen göremeyecek.

Önceki ve Sonraki Yazılar