MEHMET ALİ OKLAY

MEHMET ALİ OKLAY

“869” Bağımsızlığın Şifresi

 

Bu şifreyle ilgili yazılar genellikle Yerli Malı Haftası etkinlikleri çerçevesinde, o hafta içerisinde yazılır, çizilir biter! (12-18 Aralık)

Bitmemeli!

“Gerçekten Türk Tarihi incelenirse yükseliş ve çöküş nedenlerinin ekonomi sorunlarından başka bir şey olmadığı derhal anlaşılır. Yani Türkiye’mizi layık olduğu yüksek düzeye ulaştırabilmek için ekonomimize birinci derecede ve çok önem vermek zorundayız” (İzmir İktisat Kongresi/17 Şubat 1923)

Dikkat edilirse daha Cumhuriyet’i kurmadan önce Atatürk’ün İzmir’de İktisat Kongresi’ni toplamasının bir anlamı olmalıdır.

Ekonomilerde çok kabaca yatırıma dönüştürülecek kaynak iki yolla sağlanır. Ya kendiniz tasarruf edeceksiniz, biriktireceksiniz ya da borçlanacaksınız, yatırımcıyı ortak edecek, yani burnunuza halkayı taktıracaksınız.

“...Halbuki, hangi istiklâl vardır ki, ecnebilerin nasihatleriyle, ecnebilerin plânlarıyla yükselebilsin? Tarih, böyle bir hadiseyi kaydetmemiştir”

(Gazi Mustafa Kemal / 6 Mart 1922 / TBMM)

Çok basitçe “Borç alan emir alır!” Emri bugün almıyorsa, yarın alacaktır.

Bugünkü dünya düzeninde borçsuz ülke yok gibidir. Ancak borç yükünün sınırları GSMH’nın %15-20’sini aşmamalıdır. Genel kabül budur. Tabii ki iyisi, kendi yağınla kavrulmaktır. Bunun yolu da tasarruftan geçer.

Tasarruflarımızı, yerli sanayimizin alın terine yatırarak kısır döngüyü kırabilir, istikbalizide ilelebet payidar kılabiliriz.

(Lütfen aldığınız malların barkodlarına bakın. 869 ile başlayan ürünler yerli malıdır)

Karar sizin!

Önceki ve Sonraki Yazılar