MEHMET ALİ OKLAY

MEHMET ALİ OKLAY

ADÜ, OSB ve Söke

Söke’de öğrenci sayısı dört binlere yaklaştı. Yakın vadede hedef yedi bin öğrenci. Uzun vadede (vizyon) Söke’nin kendine has üniversitesine kavuşması. Bu Kuşadası ve Didm’i de içine alması gereken bir süreç. (Birlikten kuvvet doğar)
Aslında jeopolitik olarakta uzun vadeli hesaplarda Aydın’ın batısı bir bütün olarak ele alınmalı. Ortaklar OSB’si de bu potansiyelin içine dahil olmalı. Ortaklar yol güzergahında olması nedeniyle bu dişlinin önemli bir parçası olabilir.
Bölgenin sosyo-ekonomik kalkınması için itici güç potansiyelinde OSB ve ADÜ iki önemli enstrüman. Bölge coğrafyamıza baktığımızda Rektör Birincioğlu’nun sözünü ettiği gibi; tarım, turizm, enerji, antik kentler ve sağlık beş konu başlığı olarak önümüzde durmakta.
Söke bu beş konu başlığının batı bölgesi itibariyle Aydın’ın önemli bir parçası. Lojistik merkez olmaya aday bir şehir. Hem ekolojik hem ekonomik, coğrafi fiziki şartları itibariyle önü açık bir yerleşke. Aydınlılar’ın Aydın merkezli düşünce yapısı Aydın bütününe yayılabilirse ve bütünlüğü sağlayacak politik paslaşmalar ve uzlaşmalar başarılırsa; Söke’nin önünü açacak Büyükşehir ve Hükümet yatarımlarının gelmesi hızlanabilir. Bu hizmetin en önemlisi de havaalanıdır. Söke’nin ve Aydın’ın çehresi değişir. Karayolu, (demiryolu dahil), deniz yolu ulaşımına havayolu da katılırsa Söke engellerini daha kolay aşacaktır. 
Şu anda Büyükşehir, ilçelerin gelirlerinden (epeyce miktar; kanunun ona verdiği yetkilerle) almaya başladı. Muhakkak ki bu paraların hizmet olarak geri dönüşü olacaktır. 
Hükümet yatırımları da ne yapıp edip sağlanmalıdır. OSB’nin kredisi, Kredi-Yurtların yapacağı yurt inşaatı artık söylemden çıkıp eyleme geçmelidir. OSB için her konuda destek istenmelidir. (Örneğin Ortaklar OSB’ye Ülker grubunun gelmesi bölgeye ivme kazandırmıştı.)
Hükümete yakın grupların Söke OSB’yi tercih etmesi sağlanabilir meselâ...
OSB’ler, ADÜ geliştikçe Aydın gelişecektir. Söke’de bu pastadan hak ettiği kısmını almalıdır. Bu sadece temenniyle olmaz. Bu konuda gerekli siyasi irade sağlanmalı, mücadele edilmelidir. Söke’nin Aydın’ın önemli bir parçası olduğu gerçeği şaşı gözlere gösterilmelidir...
Söke’nin kalkınması partiler üstü bir vizyon olmalıdır. Ortak paydamız Söke’dir.
Velhasıl mücadeleye aralıksız devam... Safları sıklaştıralım lütfen... 

Önceki ve Sonraki Yazılar