AK PARTİ’NİN ADAYI KİM OLACAK?

 

AK Parti Genel Merkezi’nin İlçe Yönetimini görevden almasına bir diyeceğim yok. Keyif onların... Alırlar, bir başkasını atarlar veya başkan adaylarının içinden birisini seçerler ve; “Bizim adayımız sensin” derler. AK Parti’nin demokrasi anlayışı için bugüne kadar onlarca köşe yazısı yazdım. Hiçbirşey değişmedi. Bundan sonra da değişeceğini sanmıyorum. AK Parti Genel Merkezi, adaylık başvurusu yapan 4 başkan adayını Ankara’ya çağırdı. Adaylar şunlar: Avukat Abdullah Yeniusta, Hüseyin Koşar, Turgay Sarıyıldız ve Tanju Karaçancı. Bu yazıyı kaleme alırken Hasan Turan’ın durumunu öğrenemedim. Çünkü adaylık başvurusu yapıp yapmadığını da bilmiyorum. Bildiğim birşey il yönetiminin Hasan Turan’a her zaman destek vermesidir. Yine desteklerler mi bilemiyorum.

Açıklığa kavuşmayan diğer konu ise Söke İlçe Teşkilatı’nın kongreye gidip gitmeyeceği. Belki de, atama ile sorunu çözerler.

İlçe Yönetimi 58. maddeye dayanılarak görevden alınmıştı. Genel Merkez nasıl karar verir belli olmaz. AK Parti usülü demokrasi kurallarından çıkan sürprizlerin ne olacağını da bilemem. Çünkü AK Parti Genel Merkezi adaylarını hep aynı yöntemle seçiyor. Adaylar, genel merkezde belirlenen bir komisyonun önüne çıkıyor ve tek tek müleket yapılıyor. Onlar ölçüp biçiyor, ağzı iyi laf yapan, kültürlü, politik yaşamı başarılarla dolu olan ve belki de çok yakışıklı adaya “Siz bizim adayımız olabilirsiniz” diyebilirler. Bugüne kadar hep aynı yöntemlerle adaylarını belirlediler. Geçmişte görevden aldıkları Namık Yıldırım’ı da bu yöntemle seçmişlerdi. Şimdi kimi seçerler, o pek belli değil.

Hüseyin Koşar’ı mı?

Abdullah Yeniusta’yı mı?

Turgay Sarıyıldız’ı mı?

Yoksa Tanju Karaçancı’yı mı? gözüne kestirirler ve “Siz bizim ilçe başkan adayımızsınız” derler.

Bu isimler içinde kimin ağırlığı daha fazla? Tanju Karaçancı, daha önce ilçe başkanlığı yaptı. Neyin ne olduğunu iyi bilir. Milletvekili aday adaylığı yönetimi bırakmasına neden olmuştu. Bir kaç dönemdir başkan adaylığını yakalamaya çalışıyor. Politikada kaçan fırsatı yakalamak çok zor. Çünkü politikaya şeytanın bile aklı ermezmiş.

Hüseyin Koşar yeni bir isim. Sivil Toplum Kuruluşlarında uzun süredir çalışıyor. Son olarak Söke Yönetim Kurulu Üyeliğini de üstlendi. AK Parti Genel Merkezi Hüseyin Koşar’ı nasıl değerlendirir, bilemem. Çünkü benim oldum olası AK Parti’nin işlerine pek aklım ermez.

Turgay Sarıyıldız: Uzun süredir partide adı söylenir oldu. Sarıyıldız’ı genel merkez nasıl değerlendirir bilinmez. “Adayımız ol” da denir, “Adayımız olma” da denir. Değerlendirme sırası Avukat Abdullah Yeniusta’ya geldi. Ne dersiniz? Abdullah Yeniusta’ya “Başkan adayımız sensin” derler mi?

Yeniusta’yı eçerlerse sürpriz olmaz. Hem yakışıklı... Hem donanımlı... Hepsinden önemlisi alt yapısında İmam Hatip var.

Tam da Ak Parti’nin aradığı gibi bir aday. 2011 Milletvekili seçimlerinde milletvekili adayı oldu. Nasip değildi, sıralamaya giremedi. Çünkü siyaset basamaklarını yeni tırmanmaya başlamıştı. Politikada biraz daha deneyim kazanması gerekirdi. Ancak Yeniusta, ifade etiğim süreci yavaş yavaş aşıyor. İlçe Başkan adaylığını ona verirlerse, hukuk adamlığının verdiği deneyimle görevinde başarılı olabilir. Yine de yukarıda belirttiğim gibi benim AK Parti’nin işine pek aklım ermez.

2011 Milletvekili Seçiminin adaylarından Sabahattin Akkın’ı da Genel Merkez’e davet ederler diye düşünüyorduk, ama olmadı. Neden Ankara’ya çağırmadıklarını kendisine sordum. Akkın, soruma şu yanıtı verdi.

“Beni çağırmadıkları için gitmedim. Ancak yine de genel merkezin fikrine saygılıyım. Yani partinin neferiyim. Bu süreçte beni destekleyen taraflı tarafsız herkese teşekkür ederim. Partinin birlik ve beraberliğinin sağlanması noktasında her türlü desteği vermeye hazırım. Kime görev verilirse verilsin, Söke’nin iktidar partisi ile buluşması için elimden geleni yapacağım”

Gördüğünüz gibi AK Partililer hep böyle konuşurlar... Hangi koşullarda olurlarsa olsunlar, kolay kolay partisini bırakmaz, genel başkanlarına da çok saygılıdırlar.

Ankara’dan gelecek haberleri merakla bekliyoruz...

Önceki ve Sonraki Yazılar