Akıllı bir Söke mi? Yoksa!..

Akıllı bir Söke mi? Yoksa!..

 

Söke Belediyesi’nin çabalarıyla uygulanmaya başlayacak “Söke Akıllı Oluyor” afişleri sokaklara yapıştırıldı. Adım başı afişler, gerek dükkanların camlarına, gerekse boş duvarlarda görüldü.        

 

Söke’nin akıllı kent olabilmesi için gelen yazım memurlarına on beş dakikanın ayrılmasının yeterli olduğu da duyuruluyor.

 

Söke, bu güne kadar akılsız mıydı ki de, aklı başına şimdi gelsin. Akıllı kent olmak için illa da ev ev fişlenmesi gerekiyormuş besbelli. Demek ki, Söke Belediyesi’nde bu güne kadar doğru dürüst kayıtlar tutulmamış. İnsanlar Söke içerisinde rahatça dolaşma ve yerleşme imkanlarını bulmuş. Söke’nin devamlı göç almasının nedeni de bu olmalı bence.

 

Ama Söke’nin bu merkezde yalnızca akıllı olması yeterli değildir. Akıllı olmanın yanında kalıcı tedbirlerin alınması lazım. En önemlisi de Söke’ye göçün engellenmesi, kalıcı girişlerin kontrol altına alınması gerekir.

 

Doğduğu şehirlerde işsiz güçsüz insanların eşyalarını arabalara yükleyerek Söke’ye yerleşmeleri belirli şartlara bağlanmalıdır.

 

Siyasi oy zafiyetleri yüzünden, Söke’nin sosyal yaşantısı çok değişmiştir. Sokaklar işsiz insanlarla dolmuştur. İşsizlik de bazı iyi olmayan toplumsal problemleri doğurmuştur ve doğurmaya da devam etmektedir.

 

Söke’deki kaçak yapılaşmaların, dolayısı ile yeni varoşların oluşması da önlenmelidir.

 

Her yıl kazılan cadde ve sokakların alt yapılarının uzun yıllar sonucunda bozulması gerektiği düşünülerek plânlamaların yapılması artık elzem olmuştur.

 

Söke deresi acilen ıslah edilmeli, dere üstü betonlaştırılarak kapatılması yerine, daha verimli bir gezinti alanı haline dönüştürülmelidir.

 

Söke içerisine ağır tonajlı araçların girmesi kesinlikle yasaklanmalıdır. Şehir içine kaçak giren bu araçların girişleri engellenmelidir ve devamlı takipçi olunmalıdır.

 

Söke içerisindeki trafik ve otopark sorunları acilen ele alınarak çözüme kavuşturulmalıdır.

 

Caddelerdeki araç sıkışıklığı önlenmelidir.

 

Cadde temizliklerine ve kaldırım düzenlemelerine daha fazla önem verilmelidir. Temizlik işlemlerini yapan görevliler kaldırımları da temizlemelidir. Tozlanmanın önlenmesi içiz belirli saatlerde caddeler ıslatılmalıdır.

 

Caddelerin yanı sıra, işlek sokakların da temizliğinin yapılması, belediyece önemsenmelidir.

 

Söke belediye binasının eskimiş ve yetersiz kaldığını tüm Sökeliler bilmektedir. Eski binanın yıkılamayacağı da bilindiğine göre, yeni belediye binasının (Adliye binası gibi) bulunduğu yerden bir başka yere yapılmasının, merkezdeki yığılmanın önlenmesi açısından iyi olacağıda düğünülerek projelendirilmesi yerinde olacaktır.

 

Söke’nin büyük bir köy görüntüsünden çıkarılması gerekmektedir.

 

Cadde kavşaklarında bulunan trafik ışıklarının yeniden düzenlenip, araç sürücülerinden de bu ışıklara uymaları zoraki istenmelidir.

 

Okullara, trafik görevlileri girmeli, bisiklet ve mobiletlerinde trafik arac

Önceki ve Sonraki Yazılar