MEHMET ALİ OKLAY

MEHMET ALİ OKLAY

“AKP’nin kaderi ANAP ile örtüşür mü?”

 

Biliyorsunuz Rahmetli Özal Cumhurbaşkanı olunca ANAP’ta yirmi küsur Türk büyüğü arzı endam etmiş, ilk önce Yıldırım Akbulut fıkralar eşliğinde başbakanlık yapmış, sonra rakiplerini geride bırakan Mesut Yılmaz hem parti başkanı hem başbakan olmuştu.

İlk sivil cumhurbaşkanı meclis seçmişti, iyi de olmuştu. Şimdi bu vazife cumhura verildi, cumhur tarafından..

Şimdi Başbakan R.T. Erdoğan, Ekmeleddin İhsanoğlu ve Selahattin Demirtaş adaylarımız bir değişiklik olmaz ise birkaç gün içinde. CHP; 109 milletvekili imzalamış önergeyi. 21 milletvekili bakalım başka bir aday gösterebilecekler mi?

Son kamuoyu yoklamaları Başbakan’ı %45-55 arasında önde gösteriyor. Herhalde merak edilen asıl konu Başbakan, Cumhurreis olunca AKP’nin başına kim geçecek, başbakan kim olacak? Tabi Başbakan seçim öncesi partide bir tartışmanın, yarışın önüne geçmek adına önce 10 Ağustos’u atlatalım, sonra gereği yapılır diyor.

Bir vatandaş olarak şahsen ben sonrasını önemli görüyorum. Çünkü seçimde parti liderleri partisinin aldığı reylere göre Başbakan oluyor.

Dolayısıyla biz seçiyoruz, Başbakan’ı. Şimdi ise zahirde görünen Cumhurbaşkanı’nı seçeceğiz ama seçimin sonucu Başbakan’ın da seçileceği bir(gizli,gaybi) bir seçim yapmış olacağız. Dolayısıyla bir taşla neredeyse iki kuşu vuracağız. Cumhurreisini seçerken oylarımızla, örtülü olarak Başbakan’ı da belirlemiş olacağız ama bilmeden, görmeden el yordamıyla…

Tercihen bilmek isteyecektir vatandaş, R.T. Erdoğan’a oy verirse sonrasının ne olacağını. Çünkü siyasi arşivimizde bir partinin sonunun ilk adımı, parti liderinin cumhurbaşkanı olması ile başlamıştı. Aslında Demirel de Cumhurbaşkanı olunca DYP’nin sonu az çok belirmişti.

Şimdi ayni verilerle yapılan işten ayni sonuçlar çıkıyorsa AK Parti bu sondan nasıl kurtulacak? Şayet AK Parti seçmeni böyle bir sondan korkarsa tercihinde bir değişiklik olur mu? Ya da böyle bir çekince kararında etkili olur da seçim sürpriz sonuçlar doğurur mu?

Kanaatime göre AK Parti seçmeninin bu konuda aydınlatılmaya ihtiyacı olabilir. Ki, seçimin sonucu her partide lider değişimine yol açacak sonuçları da beraberinde getirecektir. Kısaca her parti yeni liderini hazırlamak ve seçmenine tanıtmak zorunda olduğu günlere yaklaştık galiba!

Önceki ve Sonraki Yazılar