E. TURGUT TEKİN

E. TURGUT TEKİN

AP DÖNEMİNDE GÜNEY EGE TURİZMİNE HİZMET EDENLER

 

 

27 Mayıs 1960 Devrimi’nden sonra, DP kapatıldı. Bu partiye gönül veren bir yığın insan, bir müddet boşta kaldılar. Rahmetli Emekli Orgeneral Ragıp Gümüşpala’nın  1961 yılında Adalet Partisini kurması ile eski DP’liler bu partiye akın akın girdiler. Böylece parti kısa sürede çığ gibi büyüdü. DP’nin güçlü tabanı, deneyimli yöneticileri bu partinin saflarında yer alarak, partilerini yeni bir ruh, yeni bir anlayış ve yeni bir felsefe ile iktidara taşımayı hedeflediler. İşlerin başına DP dönemindeki becerikli, örgütlenmeyi becerebilen kurt politikacıları getirdiler. Bunlar Aydın ve Söke’de de çok güçlü bir tabana sahiptiler. On yıllık DP iktidarı onları misyon ve vizyon sahibi yapmış politikanın bir çok dalında uzmanlaştırmıştı. Partinin bu kurmay sınıfı kısa süre içinde partiyi toparlayarak çok güçlendirdiler. 1950-1960 arasında DP’yi iktidarda tutan seçmen kitlesi, bu kere AP.’yi iktidar yapmak için çalışmaya başladılar.Eski yol arkadaşları ile buluşarak kaldıkları yarden yürümeye başladılar. Bu yürüyüşte oldukça başarılı oldu.

Ragıp Gümüşpala’nın ölümünden hemen sonra, 29 Kasım1964’te  Süleyman Demirel AP Genel Başkanı  seçildi. ”Bayrağı bana verin, onu kalenin burçlarına dikeyim” sloganı ile genel başkan olan Süleyman Demirel gerçektende sözünü tutarak, 1965 seçimlerinde % 52.9 oy alarak 240 milletvekili ile tek başına iktidar oldu. Böylece 27 Mayıs devriminden sonraki ilk koalisyonsuz hükümeti 28 Ekim !965’te kurdu. Demirel, 9 Kasım 1969’a kadar tek başına iktidarda kaldı. Bu iktidar süresince Söke ve Aydın’da da güçlü yöneticiler iş başında bulunuyordu. O dönemlerde Söke’de AP çok güçlü kadrolara sahipti. DP döneminin başkanı EKREM KARAKAŞ ve arkadaşları Söke yerel yönetimin de kazanmışlardı. Seçtikleri Ömer Koyuncuoğlu hiç beklenmedik bir anda ölünce, yerine onun iktisat işleri müdürü olan Metin Çelikez’i Söke Belediye Başkanı seçtiler. Metin Çelikez tuttuğunu koparan bir politikacı idi. Söke Devlet Hastanesi’ndeki hizmetlerinden dolayı Söke Halkı onu hem tanıyor ve hem de ona güveniyordu.

AP DÖNEMİNİN EN GÜÇLÜ BELEDİYE BAŞKANI METİN ÇELİKEZ

AP döneminin en güçlü belediye başkanı olan Metin Çelikez, Ömer Koyuncuoğlu’nun ölümünden hemen sonra 19 Temmuz 1970 tarihinde göreve başlar. Koca Ömer Ağa’dan sonra bu makamda en uzun oturan başkandır. AP döneminin temsilcisi sayılır. Hem başkanlık ve hemde siyasi kariyerini çok iyi kullanarak, başta Sayın Süleyman Demirel olmak üzre, İsmet Sezgin, İskender Cenap Ege, Nahit Menteşe gibi politikacılarca da çok seviliyor, destekleniyordu. Sayın Çelikez’in Söke’nin tarihinde önemli bir yeri vardır. Getirmiş olduğu yenilikler ve hizmetlerle Sökeliler’in gönlünde ebediyen yaşıyacaktır.

METİN ÇELİKEZ KİMDİR ?

Metin Çelikez, 1934 yılında doğdu. 1953 yılında İstanbul Sağlık Memurları okulunu birincilikle bitirdi. 1955 yılında asker oldu. 41. piyade yedek subay okulunun sağlık bölümünü birincilikle bitirip yedek subay olarak askerlik hizmetini tamamladı. 1956-1960 yıllarında Kula Devlet Hastanesi’nde görev yaptı. 1960-1968 yılları arasıda da Söke Devlet Hastanesi’nde çalıştı. 2600 ameliyatta asistan olarak bulundu. Bu cerrahi deneyim onu sünnet alanında uzmanlaştırdı. Onu Sökeliler daha çok sünnetçi olarak tanırlar. 1963 yılında İzmir İktisadi ve Ticari Bilimler Akademisi’ne kayıt olup,burayı 1967 yılında bitirince, Belediye Başkanı rahmetli Ömer Koyuncuoğlu’nun teklifi ile 1969 yılında Söke Belediyesi İktisat İşleri Müdürü ve başkan yardımcısı olarak göreve başladı. Ömer Koyuncuoğlu’nun ona tanıdığı bu olanak, onu ileride belediye başkanlığına taşıdı. Bizim buradaki görevimiz onun hayatını anlatmak olmadığından kısa kesip asıl konumuza döneceğiz. Çelikez gerçekten çok güçlü ve sevilen bir politikacı idi. Bu nedenle İsmet Sezgin, Nahit Menteşe ve Süleyman Demirel ile çok iyi anlaşırdı. Şimdi onun ön ayak olarak yaptırdığı ve katkıda bulunduğu Güney Ege Turizm hareketlerini onun anılarından hep birlikte okuyalım.

SÖKE-KUŞADASI TURİZM YOLUNUN PROGRAMA ALDIRILMASI

Hani bir söz var ya: ”Yolsuz yer cennet olsa işe yaramaz veya ulaşamadığın yer yurt değildir.” Bu sözler çok önemlidir. Bugün turizmin alt yapısının başında ulaşım ve karayolları gelmektedir. Ben, anımsıyorum Söke-Kuşadası ve Kuşadası-Selçuk arasındaki yolları. Çok eski, virajlı ve bakımsızdı. Dağ gibi büyüyen Kuşadası ve Didim kıyılarındaki yazlıklara, otellere bu yollar yetmiyor, özellikle Söke ve çevresinde çok fazla trafik kazaları oluyor. O yıllarda, bölgenin en büyük kenti Söke idi. Alışveriş ve her türlü resmi işler burada yapılırdı. Kuşadası küçük bir kasaba ve Didim köy statüsündeydi. Elbette ki bölgenin yatırımlarını Söke yönlendirecek ve politik ağırlığını koyacaktı. 1970’li yıllarda A.P.’li Söke Belediye Başkanı Metin Çelikez A.P. yöneticileri ile çok iyi ilişkileri olan bir politikacıydı.

* Devamı edecek...

Önceki ve Sonraki Yazılar