Araçları sahipleri dikkat! Bakanlık takibe alıyor

Araçları sahipleri dikkat! Bakanlık takibe alıyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, milyonlarca aracın egzoz gazı emisyonlarını online olarak takibe başlıyor.

Kurulacak sistemle  egzoz  gazı emisyon pulu ve ruhsat basımı kalkacak. Gerekli uyarılara dikkat etmeyen araçlara ise idari  para  cezası kesilecek.

Çevre kirliliğini en aza indirmek amacıyla  taşıtların   egzoz gazı salınımı mercek  altına alınıyor. Çevre ve  Şehircilik  Bakanlığı’nın Türkiye genelinde yapılan  egzoz gazı emisyonlarının ölçümü ve kontrolüne ilişkin, iş ve  işlemlerin  daha düzenli yapılması ve kontrol edilebilirliğinin artırılması amacıyla ‘ Egzoz Gazı Emisyon Ölçümü  Takip  Sistemi’ projesi Kalkınma Bakanlığı tarafından onaylandı. Proje ile  egzoz gazı emisyon pulu ve ruhsatlarının basım, dağıtım işlerini ortadan kaldıran ve her taşıt sahibinin emisyon ölçümünün  online   takip  edilebileceği bir yazılım sistemi kurulacak.

Hava kalitesi haritası Hava kalitesinin iyileştirilmesi için kirlilik kontrol tedbirlerine öncelik verilecek yerleri belirlemek amacıyla hava kalitesi haritalarının hazırlanması çalışmalarına başlanıldı. Bu çalışmalar ile strateji ve politika geliştirmeden önce kirlilik üzerine yapacağı etki tespit edilebilecek ve böylece hava kirliliği daha etkin kontrol edilebilecek. Çevre ve  Şehircilik  Bakanlığı tarafından hava kirliliğinin  azaltılması  için önlem alması gereken 64 il belirlendi. İl müdürlüklerinden temiz hava eylem planları oluşturulması istendi. Temiz hava eylem planı, hava kalitesinin iyileştirilmesine yönelik  yakıt  değişikliği, yakma  kazan  veriminin  arttırılması ,  trafikte  toplu  taşımanın  teşvik edilmesi gibi çeşitli önlemleri içeriyor. Şu ana kadar 31 ilden gelen planlar  değerlendirildi .


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.