ATATÜRK 8 ŞUBAT’TA SÖKE’YE GELDİ

Atatürk’ün Söke’yi ziyaret edişinin ardından tam tamına 87 yıl geçti. Ancak ne gariptir ki, kendi tarihini bilmeyen Söke, Ata’nın ilçemize gelişini hep yanlış tarihlerde kutladı durdu. Yaklaşık 15 yıl 4 Şubat’larda, günümüze kadar da 9 Şubat günlerinde kutlanmaya devam edildi. Oysa belirlenen her iki tarih de yanlıştır. Sanırım 9 Şubat tarihini belirleyen arkadaşlarımız, küçük bir ayrıntıyı gözardı ettikleri için hataya düştüler. Yani Genelkurmay Başkanlığı’ndan alınan bilgilerde Atatürk’ün 9 Şubat’ta Söke’de olduğuna dair kesin bir bilgi yok. Sadece 8-9 tarihleri arasında bu bölgede olduğu bildirilmişti. Arrkadaşlarımız Atatürk’ün 8 Şubat tarihinde İzmir’de olduğunu biliyor.

Ehh... 8 Şubat tarihinde İzmir’de olan Mustafa Kemal Atatürk ancak 9 Şubat’ta Söke’ye gelebileceğini düşündüler. Oysa Anadolu Ajansı gibi devletin en saygın haber kuruluşu çeşitli gazetelere aktardığı haberde, Mustafa Kemal Atatürk’ün 8 Şubat 1340 tarihinde Söke’ye geldiğini bildirmiştir. Dünkü köşe yazımda verdiğim belgede haberin İzmir Ahenk Gazetesi’nin 2. sayfasında yayınlandığını belirtmiştim. Elimde Atatürk’ün 8 Şubat’ta Söke’ye geldiğine dair ikinci belgede ayrıntılı bilgiler bulunmaktadır. İzmir Sada-yı hak Gazetesi yazarı Rıfat Korkut, Atatürk’ün Söke’ye ziyaretlerinde hazır bulunan gazetecilerden biridir. Korkut’un, 14 Şubat 1340 (1924) tarihinde gazetesinde yayınlanan yazısında şöyle, “Bir gün önce sağanak yağışın hüküm sürdüğü Söke’de, 8 Şubat günü ılık bir Reisi Cumhur havası vardı” bir yorum yapmıştır. Verdiği tarihte bir yanlışlık olamaz. Çünkü; Rıfat Korkut, o gün gazetesi adına Söke’ye gelmiştir. Bunun yanında, aile büyüklerimiz bizlere bir tarih vermediler ama Ata’nın bir cuma günü Söke’yi ziyaret ettiğini hikaye şeklinde anlattılar. Rıfat Korkut, Atatürk’ü Söke’ye ziyaretinde bir gölge gibi izlemiş. Bir gazeteci olarak haberi bütün ayrıntılarıyla vermektedir. Aynı haberden bir pasaj şöyle: “...Halk büyük-küçük caddeleri doldurmuş, caddeler bayraklarla, mersin dallarıyla süslenmiştir. Kuşadası Caddesi, Büyük Gazi’yi karşılamak için gelen insan kalabalığı ile dolmuştur.” demektedir.   Korkut yazısında, (... Atatürk’ü biraz gerisinden eşi Latife hanım takip etmiştir.” demektedir.

Gazeteci Korkut, ziyarette halkın coşkun tezahüratını görünce coşmuş ve yorumunu şu sözlerle sürdürmüş: “Mustafa Kemal Paşa, kendi asrının zihayat bir ainesidir”.

Ve Ata’yı bizzat adım-adım izleyen gazeteci Korkut, Atatürk’ün 8 Şubat Cuma günü saat 16:30 sularında Söke’ye geldiğini ve akşam karanlığında Hüseyin Avni Özbaş’ın konağına gittiğini, orada biraz dinlenip, çay içtikten sonra kendi özel aracıyla İstasyon Garı’na gelip trene bindiğini anlatıyor.

Ancak nedendir bilinmez, kutlamalarda tarih konusunda yapılan hataları defalarca ilgililere iletmeme rağmen Atatürk’ün Söke’ye ziyareti, yanlış bir saplantı sonucu 9 Şubatlarda kutlanmaya devam edildi.

Bu nasıl bir hatadır?

Akıl alacak gibi değil!!!

Belediyenin 2001 tarihinde düzenlediği 1. Uluslararası  Aşağı Büyük Menderes Havzası Tarih, Arkeoloji ve Sanat, Tarih Sempozyumu’nda, Adnan Menderes Üniversitesi Araştırma Görevlisi Nejdet Bilgi, sunduğu tebliğde Ulu Önder Atatürk’ün 8 Şubat 1340 (1924)Cuma günü Söke’yi ziyaret ettiğini belirtirken, elindeki sağlam kaynakları da tek tek açıklamıştı. 15-16 Kasım tarihleri arasında yapılan sempozyum notları bir süre sonra belediye tarafından kitap haline getirilmiş ve kitabın 134. sayfasında belirtildiği gibi, Atatürk’ün 8 Şubat 1924 Cuma günü Söke’yi ziyaret ettiği tebliğlerde açıklanmıştır.

Yanlışta ısrar edilemez. Hele geçmişte yaşanan olayları yanlış günlerde anmak veya kutlamak hiç affedilecek bir davranış değildir.

Tarih doğruyu söylemelidir.

Yıldönümleri doğru günlerde anılmalı ve kutlanılmalıdır. Konuyla ilgili olan yetkililerin gerçekleri görmelerini ve yanlışlardan kendilerini soyutlamalarını istiyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar