AYRINTILAR

*Aydın caddesi her geçen gün biraz daha yeşilliğini hissettirmeye başladı. Fidanlar büyüyor. Çiçekler renk renk. Kaldırımları temiz, pak. Zaman zaman dursa da devinim kazandırılan havuzlar yanından geçenlere huzur veriyor. Banklarda soluklanan insanların yüzlerinden memnuniyetleri okunuyor. Merkezden uzaklaştıkça, kent çıkışına doğru bir rahatlama, bir genişlik hissediyorsunuz. Yol çizgileri tamamlandığında ve cılız, gelişmekte zorlanan fidanların yerine yenileri dikildiğinde cadde bulvar özelliğini kazanacaktır diye düşünüyorum. Küçük bir ayrıntı da şu; Yol kenarına dikilmiş çınar ağaçlarının diğerlerine göre daha çabuk  serpilip geliştiğini görüyoruz. Demek ki toprak tercihini “çınar”dan yana kullandı. Çınar görkemli bir ağaç ve uzun ömürlü. Umarım, cılız, gelişmeyen ya da kuruyan, kesilen ağaçların yerine biz de çınar fidanlarını dikmeyi tercih ederiz.
***
* “Sokaklar olmasaydı kentler, merdivensiz yapılara dönerlerdi. Sokaklar bir kentin can damarlarıdır. Onlar alt yapısıyla, üst yapısıyla, çevresinde yaşayanlar için en uygun şekilde düzenlenmelidir. Sokakları çevreleyen yapılar, görüntüsüyle bulunduğu sokağı tamamlamalıdır.” (09.05.2012)
Adını aldığı futbol sahasından eser kalmamış.  Futbol sokak, yirmi yıl önceki sokak değil artık. Yeni yapılanmalarıyla bir kent içi caddesine dönüştü. Kent merkezini, Adliye sarayı, Vergi dairesi gibi önemli kurumlara bağlıyor. Bu nedenle yoğun bir trafik akışına hizmet ediyor.  Yol boyunca önemli alış-veriş yerlerine ev sahipliği yapan caddenin ışıklandırılması ve yeşillendirilmesi ona ayrı bir değer kattı.  Köprü başında yapılacak yıkımlardan sonraki ıslah çalışmaları da tamamlandığında çevresindeki bir çok caddeyi özendirecek bir  güzellik kazanacak.  Çevresindeki eski bir futbol sahasından adını alan, cadde yeniden şekillenirken adının da “ADALAET VE DEMOKRASİ” caddesi olarak değiştirilmesi farklı bir anlam kazanacaktır.
Caddenin uygun bir yerine Demokrasi Şehitlerimizin masklarından oluşan bir mini anıt köşesi hazırlanmasını da Büyük Şehir Belediye Başkanımız Sayın Çerçioğlu’dan bir dileğimiz olarak belirtelim.

Önceki ve Sonraki Yazılar