BAŞKANLARIN ORTAK SORUNU ”İŞSİZLİK”

Ekonomik kriz nedeniyle son 3 yıldır onlarca sanayi kuruluşu, küçük ölçekli işletmeler ve esnaf kepenk indirmek zorunda kalırken, buna bağlı olarakta zaten var olan işsizler sayısına yeni on binler eklendi. İşsizlikle birlikte icra takipleri arttı. Bankalar ödenmeyen kredi kartı, ferdi kredi, ev ve otomobil kredilerinin alacağının peşine düştü. Borç, boşanma gerekçesinin 1. sırasına yerleşti. Ülkemizin en büyük sorunu olan işsizlik Aydın ekonomisini adeta felç etti. Şehirlerde yaşanan işsizliğe, tarım ve hayvancılığın kötü gidişi nedeniyle kırsal bölgelerimizde eklendi. Tarım ve hayvancılık felç olunca, Aydın İli işsizlik oranlamasında başı çeken iller arasında ilk sıralara yerleşti. Türkiye'nin gerçek gündemi işsizlik, borç çıkmazı ve nakit sıkıntısı olmasına rağmen sanal gündemler yaratılarak gerçek gündem gölgede bırakılmaya çalışılıyor. Aydın İlini karış karış gezen bir haberci olarak, Söke'den Bozdoğan'a, Çine'den Karacasu ve turistik beldeleri mizden Güzelçamlı'ya kadar işsizliğin çığ gibi büyüdüğünü ve belediye başkanlarının feryadını bizzat yerinde görüyor ve yaşıyorum.

İşsizlik, Aydın ilinin belki de en az gelirine sahip Atburgazı Belediyesi'nin olduğu gibi, sahil beldele rimizden Güzelçamlı'nın da en büyük sorunu olarak öne çıkıyor. Belediye başkanları her gün onlarca iş başvurusu yapıldığına dikkat çekiyorlar. Güzelçamlı Belediye Başkanı Özkal Yüksel, belediyenin yayın organı olan, ”Güzelçamlı Belediye Bülteni Gazetesi”nde iş     sizliğe dikkat çekerek, iş    sizliğin Güzelçamlı'nın da en önemli sorunlarının başında geldiğine vurgu yapmış. Yüksel, köşe yazısında belde halkıyla şu düşüncelerini paylaşmış!!!

İŞSİZLİK

”Ülkemizin her yöresinde olduğu gibi beldemizde de son yılların en önemli sorunu işsizlik ve beraberinde getirdiği geçim sıkıntısıdır. İşsizlik özellikle gençlerimizin üzerinde yarattığı ekonomik sıkıntının yanında büyük bir moral bozukluğu ve bunalım yaratmaktadır. Bu durum bizim için son derece acı ve üzüntü vericidir. Belediye yönetimi olarak bu durumun farkındayız. Belediye bünyesinde gençlerimize iş olanakları yaratmak için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Her türlü çözümü üretmek için bütün gücümüzle çabalıyoruz. Ancak belediye bünyesinde yaratılan istihdam ve iş olanakları bir yere kadar imkan veriyor. İşsiz insanlarımızın sayısı bizim istihdam kapasitemizin çok ü zerinde olduğundan yine bir çok insanımız işsiz kalıyor. Bir diğer önemli husuz artık belediyeler hizmetlerini her geçen gün özelleştirmek zorunda oldukları için işçi çalıştırma kapasiteleri düşüyor. Ayrıca devletin bu konuda belediyelere uyguladığı yasalar, yönetmelikle de yeni işçi alımlarını neredeyse imkansız hale getiriyor. Örneğin belediyenin tüm personel giderleri bütçenin belli bir oranı üzerine çıkarılıyor. Belediye ye verilen norm kadro haricinde yeni personel alımına izin verilmiyor.

Memur ihtiyacı için eğer kadro varsa yine KPS ile merkezden talep yapılıyor. Ve devletin göndereceği memurlar işe alınmak zorunda oluyor. Sezonluk işçi ihtiyacı karşılanırken İŞKUR'a müracaat etmiş işçiler arasından kura çekiliyor. Belediyeler için bugün en yaygın uygulanan yönetim hizmet satın alma yönetimidir. Belediyenin memur ve norm kadro ile sözleşmeli olarak devamlı çalışan personele ilave işçi ihtiyacı için hizmet alım ihalesi yapılıyor ve ihaleyi alan bu şirket ü zerinden belirlenen sayıda işçi, belirtilen süre, ay olarak çalıştırılıyor. Tabi biz de bu yıl ihtiyacımız olan işgücünü hizmet alımıyla gerçekleştirdik. İhaleyi kazanan şirket üzerinden ilk defa 30 kişiye 6'şar aylık iş imkanı sağladık. Belediyenin hizmet alanlarını genişleterek inşallah gelecek yıllarda yeni yatırımlara girerek bu sayıyı, çalışan işçilerin çalışma sürelerini ve ücretlerini artıracağız.

Beldemizde işsizliğin giderilmesinde en önemli çözüm mevcut özel sektör işletmelerimizin güçlenmesi, verimli çalışır hale geti rilmesi ve yılın 12 ayında faaliyet göstermesi, yeni yatırımların yapılması ve yeni özel sektör işletmelerinin açılmasıyla mümkün olacaktır. Artık kalkınmak, refah seviyemizi yükseltmek, zenginleşmek için toplumun tüm kesimleri çalışmak zorundadır. İşgücü bir şekilde mutlaka harekete geçmeli, üretime dönmelidir. Bizim Belediye olarak önümüze koyduğumuz uzun vadeli hedef budur. Bu konuda belde mizde çok önemli gelişmeler almaktadır. Altyapımızın ihale edilmesi, liman projemizin hızla ilerlemesi, beldemiz ile Davutlar sınırında çıkartılan jeotermal kaynak, beldemizin başlatmış olduğu kurumsal belediyecilik, hizmet yatırımlar, tanıtım atağı, kıyı düzenlemeleri gibi büyük hamleler kısa zamanda beldemizde büyük bir canlılık yaratacak ve Güzelçamlı'yı bir çekim merkezi haline getirecektir.

Hepimiz sabırlı olalım, kendimizi geliştirelim ve geleceğe umutla bakalım” şeklinde düşüncelerini ve plânlamalarını halkıyla paylaşmış.

İşsizlik sorunundan dolayı Ülkemiz gençliğinin gelecek umutları da maalesef karamsarlığa dönüşüyor. Güzelçamlı'da, Söke'de ve Bozdoğan'da durum aynı. Bu nedenle Hükümetin ve muhalefet partilerinin liderlerinin ilk söylemi işsizlik ve çözüm önerileri olmalıdır.

Önceki ve Sonraki Yazılar