BAŞVURULAR BAŞLADI

   Milletvekili aday adayları bir bir ortaya çıkmaya başladı. Özellikle AKParti’ye yoğun adaylık başvuruları yapılıyor. Söke’den ilk başvuruyu Mehmet Koyuncu yaptı. Koyuncu çarşamba günü ilk başvurusunu elektronik ortamda AKParti Genel Merkezi’ne yaptı. Arkasından hazırladığı dosyayı dün Aydın İl Yönetimi’ne teslim etti. İl Başkanı Sadık Atay ile 1,5 saate yakın yüz yüze görüştü. Koyuncu, önümüzdeki günlerde il sınırları içinde bulunan bütün teşkilatları bir bir ziyaret ederek, yöneticileri ile tanışacak. Koyuncu’nun milletvekili aday adaylığı il genelinde büyük yankı yaptı. Geçmiş dönemlerde devletin üst kademelerinde görev yapan tanınmış bir bürokratın aradan geçen bunca yıl sonra politikacı olarak devlet kademelerine yeniden talip olması geniş kesimleri heyecanlandırdı. Sonuç ne olur bilinmez ama göründüğü kadarıyla, eskiden başbakan danışmanı, müsteşar ve genel müdürlük görevlerinde bulunan günümüz politikacısının listeye girme şansı büyük olur. Koyuncu, yalnız kamu hizmetinde değil, özel sektörde de genel müdürlük yapmış ve özellikle Arabistan, Amerika ve Avrupa ülkelerinde bulunan büyük holdingleri yönetmiştir. Bu özellikleri şüphesiz ki ona adaylık konusunda büyük şans getirebilir. Koyuncu’nun diğer bir şansı da, AKParti’nin ileri gelen yöneticilerinin kendisine milletvekili aday adaylık teklifidir. Bundan yaklaşık 2,5 ay önce Ankara’da yapılan ve devlet erkanının hazır bulunduğu bir düğünde, AKParti Genel Başkan Yardımcısı Abdülkadir Aksu’nun “Sizi Ankara’da görmek istiyoruz” önerisi ile gelişen adaylık düşüncesi, Mehmet Koyuncu’nun birkaç kez Ankara ziyareti ile şekillenmiş ve sonunda milletvekili aday adaylığı gerçeğe dönüşmüştür.

Bundan sonra ne olur, onu bilemem. Bilinen AKParti Genel Merkezi’nde yoğun bir başvuru trafiğinin oluşu. Kimsenin garanti adaylık şansı yok. Ama yine de Mehmet Koyuncu’nun listeye girme şansı teklifler genel merkezden geldiği için yüksek. Ve Ankara’dan bize kadar ulaşan haberlere göre AKParti, eskiyen, yıpranan kadrolarını özellikleri olan eski bürokratlarla değiştirip, zenginleştirmek istiyor. Bu açıdan Mehmet Koyuncu’nun listenin üst sıralarında yer alması sürpriz olmayacaktır.

AK Parti’den ikinci Milletvekili aday adayı Tanju Karaçancı. Karaçancı, geçtiğimiz haftayı Ankara’da geçirdi. Genel Merkezde temaslarda bulundu. Devlet Bakanı Hayati Yazıcıoğlu ile arası çok iyi olduğu için genel merkezde yakinen tanınıyor. Bu açıdan ilişkileri çok iyi olan bir politikacı. Buna rağmen kendisine “Aday ol, biz seni destekleriz” diye arka çıkan olmamış. Karaçancı’nın Ankara ziyareti ve oradaki izlenimleri oldukça ilginç. Karaçancı, “Hiç kimsenin adaylığı kesin değil. Mevcut AKParti Aydın Milletvekillerinin de listeye girme şansları oldukça zor görünüyor. Genel Merkez arı gibi çalışıyor. Koridorlar dolup taşıyor.” diyor. Ama genel merkezin görüntüsü ve havası ne olursa olsun Karaçancı gibi potansiyel bir milletvekili aday adayı büyük bir umutla hazırladığı başvuru dosyasını dün Aydın İl Teşkilatına verdi. Dün kendisi ile yaptığım kısa konuşmada Karaçancı, “Ben Ak Partiliyim. Milletvekili aday adayı olmaya hakkım var. Beni yolumda kimse durduramaz” Tanju Karaçancı işte böyle bir özellikleri olan bir politikacı. Ne diyelim, Allah bahtını açık etsin.

Ortaya ilginç bir sonuç çıktı. Hem Mehmet Koyuncu, hem de Tanju Karaçancı teşkilatın dışında adaylık başvurularını yaptılar. Karaçancı, 2007 milletvekili genel seçimlerinden beri kayıtlı bir üye olmasına rağmen, yönetimle hiçbir diyaloğu olmamıştır.

Mehmet Koyuncu ise bugüne kadar hiç bir siyasi partide politika yapmamıştır. Ama Ankara’da AKParti’nin üst düzey yöneticilerinden aldığı teklif üzerine sürpriz şekilde kendisini siyasi yaşamın içinde buluvermiştir.

Ama teşkilatın iki seçim arasında geçen dört yıl boyunca şu ana kadar bir milletvekili adayı çıkaramaması ne düşündürücü bir manzara değil mi? İyi ki Tanju Karaçancı ve Mehmet Koyuncu, bireysel tercihleri ile ortaya çıkıp, aday oldular. Aksi halde Söke Ak Parti Teşkilatı, milletveki aday adayı gösteremeyecekti. Söke Teşkilatı bir iki gün içinde aday gösterirse sözümü geri alırım. Özür bile dilerim. Eğer adayları hazırsa bunu sır gibi saklamanın ne alemi var? Seçmenler ille de adayların adlarını oy pusulalarında görmek zorundalar mı?

Neyse her zaman benzeri hatalar yapılıyor. Önemli olan işin sonunun iyi olması.

 

CHP’DE DURUM

Edindiğim bilgilere göre Avukat Osman Ünsal, CHPGenel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun kontenjanından milletvekili aday adayı olacak. Ortada dolaşan söylentiler böyle. Daha detaylı bilgileri, önümüzdeki günlerde sizlere ileteceğime inanıyorum.

Sevim Şahin, milletvekili adayı olduğunu daha önce açıkladı. Mehmet Semerci ise büyük bir sürpriz olmazsa yine milletvekili adayı.

 

MHP’DEDURUM

Günnur Er ve Recep Şenoğlu MHPİlçe Teşkilatının aday adayları... Pazartesi günü yapacakları başvuru ile adaylıkları resmen tescil edilecek.

Kuşadası’nda ikamet eden, yerel seçimlerde partinin belediye başkan adayı olan Yusuf Keremit de pazartesi günü milletvekili aday adayı başvurusu yapacağı gazetemize kadar ulaşan haberler arasında yer alıyor.

Gelişen olayları aktarmaya devam edeceğiz.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar