BELEDİYE BAŞKANLIĞI KOLTUĞU KİME NASİP OLUR?

 

 

Şu sıralarda ilçemizin en önemli konusu ekonomi falan değil... İkinci fakültenin ne zaman atılacak? O da değil... Kendi kendime daha birçok soruyu arka arkaya sıralayabilirim. Ama peşinen söyleyeyim, hiçbiri değil. Son günlerde ilçemizde en güncel konu ne biliyor musunuz? Bu sorunun yanıtını yine kendim vereyim. Bana göre ilçemizde en güncel konu, AK Parti Teşkilatının İlçe Başkanı kim olacak? Bir de siyasi partilerin gösterecekleri Belediye Başkan Adayları... Seçime 1 yıl var, ama değindiğim konular gündemin birinci sırasını meşgul etmeye devam ediyor. Siyasi kulislerde ve her platformda konuşulup tartışılıyor. AK Parti İl Yönetimi, yarın bir ilçe başkan adayı bulur, sorun kolaylıkla çözülür. Ama partilerin gösterecekleri Belediye Başkan Adayları, seçime kadar yani yaklaşık 1 yıl boyunca tartışılacağa benziyor.

Sizce CHP’nin Belediye Başkan adayı kim olur?

AK Parti kimi aday gösterir?

MHP’nin Belediye Başkan Adayları ve izleyeceği politika nasıl şekillenir?

Belediye Başkanı Necdek Özekmekçi’ye Allah sıhhat afiyet versin. Geçenlerde kendisiyle yaptığım kısa sohbette çok sağlıklı olduğunu gördüm. “Ben aday olmayacağım” dedikçe, CHP’den bazı isimlerin ortaya çıktığını gördük. Mesela Dişçi Levent Tuncel ile Hüseyin Gündüz. İkisi de o koltuğa layık insanlar. Ancak adaylıklarının karar mercii CHP Genel Merkezi. Yani adlarını verdiğim insanlar resmi başvurularını yapıp, aday olsalar bile Necdet Özekmekçi aday olmaya kalktığında, genel merkez başkan adaylığını yine Necdet Özekmekçi’ye verir. Allah Özekmekçi’ye sıhhat afiyet versin. Belediye Başkan Adaylığı eninde sonunda başına kalacak gibi görünüyor.

Peki kazanma şansı ne olur? Bugünden bu soruyu yanıtlamam çok zor. Üstelik ilk değil, iki değil, üçüncü kez şansını deneyecek. Büyükşehir belediye sistemi olmasa “seçilme şansı yok” diyebilirim. Ama önümüzdeki yerel seçimlerin seçmen kitlesinin sınırı genişleyecek ve milletvekili seçimlerinde olduğu gibi köy ve kasabalarda belediye başkanı için oy kullanacaklar.

Necdet Özekmekçi bana göre kırsal kesimden gelecek oylara güveniyor. Belli olmaz partisinin de gücüyle yeniden başkan seçilebilir.

Gelelim AK Parti’ye...

AK Parti Teşkilatı yerel seçimlerde iyi bir adayla seçimi kazanabilir. Halk şöyle düşünüyor: İktidar partisi adayına oy verir ve onu başkan seçersek Söke’ye hizmet gelir.

Sazlı kasabası ile Yenidoğan örnekleri ortada. Büyükşehir Belediye Yönetim Sistemine geçmemiş olsaydık, bu düşünce doğruydu. Ama isteğimizin olması için, ildeki bütün seçim bölgelerinde AK Parti’nin kazanması lazım. Yani Büyükşehir Belediye Başkanlığını AK Parti adayının kazanması gerekir. Bunun garantisi var mı? Yok! O zaman ilçemizde belediye başkanlığını AK Parti adayının kazanması hiç birşeyi değiştirmez. Çünkü ilçenin bütün yatırımları il merkezinde planlanacak. Belediye Başkanı da büyükşehir belediye meclisinin tabii bir üyesi olacak. Görüldüğü gibi, seçimlerde alınacak bireysel sonuçlar Söke’ye ve benzeri merkezlere iktidarın rüzgarı ile daha fazla hizmet götürülemeyecek.

Çünkü 2014 seçimleriyle o şans tarihe karışacak. Ancak aktif ve iyi bir belediye başkanı büyükşehir meclisinde ilçemizin menfaatlerini ön planda tutmak için ağırlığını ortaya koyabilir.

İlçe Kaymakamı Mehmet Demirezer, ciddi ciddi, AK Parti’den belediye başkanı olmak istiyor. Bunu nasıl başaracak? Ben değil, kendisi biliyor. Adaylığını teşkilat nasıl karşılar, onu da bilmiyorum. Muhakkak çatlak sesler çıkar. Bana sorarsanız, itiraz etmek yersiz. İlçemizdeki siyasi aktörler, boş olan yerleri dolduramadıkları sürece, biri gelir doldurur. Sonra İlçe Kaymakamı Mehmet Demirezer 4 yıldır Söke’de bizlere hizmet veren bir bürokrat. Artık Sökeli sayılır. Bugünkü hizmet sınırı da, aynı Büyükşehir Belediye sistemindeki gibi, kırsal kesimi de içine alıyor. Ve Demirezer, kırsal kesimde daha iyi tanınıyor. Bu özelliğiyle aday olduğu siyasi partiye seçim de kazandırabilir.

Biraz da MHP’den söz edelim. 2009 yerel seçimlerinde aldığı oyla tarihi rekorlar kıran MHP Söke İlçe Teşkilatı, 2014 yerel seçimlerinde başarılı olabilir mi? Belediye Başkan adayları kim olur? Bu konuya meraklandığım için ilçe yönetimine sordu. Aldığım bilgi şöyle: “Yaptığımız toplantıda Belediye Başkan Adaylarını tespit ettik. Ancak adayların önü açık, başvurular kabul edilir” dediler. Belediye başkan aday adayları şu isimlerden oluşuyor, Yusuf Keremit, Mehmet Ali Oklay ve Metin Mutafoğlu. Bildiğimiz tanınmış isimler. Yusuf Keremit’i 2009 Yerel Seçimlerinden tanıyoruz. Aldığı 15 bine yakın oy ile MHP’yi üst sıralara taşımıştı. İlçe teşkilatı, 2011 Milletvekili Seçimlerinde Yusuf Keremit’in merkezde elde ettiği oyu ancak genelde alabildi. Demek ki MHP, 2011’de gücünden çok şey kaybetmiş. Bugünkü durumunu bilemiyorum. MHP’nin oylarında yükseliş olduğu kamuoyu araştırmalarından çıkan sonuçlardan anlıyoruz. MHP Teşkilatının diğer Başkan adayları Mehmet Ali Oklay ve Metin Mutafoğlu içimizden çıkan pırıl pırıl insanlar. 2014 yeril seçimlerine yaklaşık 1 yıl var. Kader ağlarını örüyor.Başkanlık koltuğu bakalım kime nasip olacak?

Önceki ve Sonraki Yazılar