BİR KAHVALTININ ARDINDAN

AK Parti’nin düzenlediği sabah kahvaltısına gideniniz oldu mu, bilemiyorum. Ne sabah kahvaltısı ama... Kahvaltıda aklınıza ne gelirse vardı. Pardon... bir kuş sütü eksikti. Yani sofra zenginliğine söylenecek sözümüz yoktu. Ancak bugüne kadar düzenlenen sabah kahvaltılarına benzer bir yanı yoktu. Ortada bir ev sahibi olmadığı için kahvaltılarını yapanlar, bırakıp gitti. Bedesten çarşısındaki Konyalı Mehmet’in lokantası, sanki bir kahvaltı çadırıydı. Bir süre sonra teşkilat yöneticileri ve arkasından milletvekili Mehmet Erdem, lokantaya geldi. O da apar topar kahvaltısını yaptı ve seçim bürosunun açılacağını belirterek herkesin oraya gitmesini istedi. Oysa asıl amaç ona buna kahvaltı vermek olmamalıydı. Kahvaltıda partililerle yakın bir iletişim ve sıcak bir diyalog ortamı oluşturulmalıydı. Ama salon bunlardan uzak bir anda boşaltıldı. Kaymakam evinin karşısında bulunan Mustafa Bozkurt ve Kenan Özcan’ın bir zamanlar seçim bürosu olarak kullandıkları o mağazaya doğru yöneldik. Ne yazık ki bu büyük mağazayı kendilerine seçim bürosu olarak seçenlerin hiçbir zaman şans yüzüne gülmemişti. Neyse bırakalım bunları. Madem ki AK Parti o mekanı yeniden seçim bürosu olarak seçti, bundan sonra söylenecek bir söz yok. Bu mekan bulunmaz bir yerdi, seçim bürosu çok güzel tefriş edilmiş, ön cepheye asılan afişte ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Mehmet Erdem’in yan yana resimleri var. Afişin altına kondurulan ibare ise anlam yüklü:

“İstikrar sürsün... Aydın büyüsün”

Aydın’ın büyüdüğünden hiç kimsenin şüphesi yok. 1950’de nüfusu Söke’ninkine denkti. Şimdi tam 3 katı oldu. Nazilli’nin nüfusu ise Söke’nin iki katı.

Bu yüzden Söke’nin en işlek caddesine asılan bu afiş, Aydınlı’nın şuur altındaki dışa vurumundan başka birşey değildir.

Bu afiş şöyle olmalıydı; “İstikrar sürsün... Söke büyüsün”

Söke artık göç veren bir kent durumuna düşmüştür. İsterseniz biraz da istikrar sözcüğünün üzerinde duralım.

İşsizlik mi, hat safhada. Kentin ekonomik yapısı mı, çok bozuk. İstihdama yönelik yatırım ise, hemen hemen hiç yok.

Bu nasıl bir istikrar ki bırakın ticari hayatı, bunun dışında olan sportif faaliyetler bile olumsuz şekilde etkilenmiş. Mesela Aydınspor 1. Lig’de top koşturan bir futbol takımıydı, bugün Amatör Küme’de oynuyor.

Sökespor 2. Lig’in en başarılı takımlarından biriydi. İlk önce 3. Lig’e düştü, daha sonra Amatör Küme’ye. Ege Bölgesi’nde bu örnekleri her alanda çoğaltmak mümkün. Bütün bu olumsuzluklar rastgele meydana gelen olaylar değildir. Çünkü son 9 yılda Ege Bölgesi’ndeki kent ekonomilerinde büyük istikrarsızlıklar yaşanmıştır. Bu çok zaman basına da konu olmuştur. Ama bakın seçim bürosunun açılışında Mehmet Erdem ne diyor; “Söke’yi layık olduğu yere taşımayı kendime görev ediniyorum” Ve Mehmet Erdem Söke’ye verdiği hizmetleri Söke Devlet Hastanesi’nden tutun, Çine Barajı’na kadar bir bir sıralıyor. Arkasından ekliyor, “Ben Söke Milletvekiliyim” diyor. 2023 yılını da, hatırlatmadan edemiyor. Söke bugünü kurtaramamışken, 2023 için, ne tahmin yapabilirim?

Önceki ve Sonraki Yazılar