Biraz ekonomi biraz siyaset...

2007 yılını geride bırakıp 2008 yılı ilk ayının yarısına geldiğimiz şu günlerde ilçemiz ekonomisi geçen yıl olduğu gibi, bu yıl da sıkıntılı geçeceğinin sinyallerini daha ilk günlerden vermeye başladı.

Ekonomisi büyük oranda tarıma dayalı olan Söke'mizde geçtiğimiz yıl çiftçimizin yaşanan küresel ısınmaya barajlardan yeterli su bırakılmayışıyla uğradığı yüzde otuza yakın ürün kaybı hanelerine zarar olarak yazılınca ilçe ekonomisine tarımdan para girmediği gibi çiftçimiz de zararını nasıl telafi edeceğini hala kara kara düşünüyor.

Çiftçimiz para kazanamayınca bu durum ister istemez çarşı ekonomisine de yansıyor. Bereket versin bir Söktaş, bir Mavi Ege bir Batısöke Çimento var ki hiç olmazsa 3-5 bin insanımız   ailesini geçindirdiği gibi ilçe ekonomisine de katkıda bulunuyorlar.

Yıllardır tarımda ürün desenine gitmeyişimiz, seracılığa, kaliteli meyve üretimciliğine geçmeyişimiz, tarıma dayalı sanayileşmeye geçemeyişimiz, bir Organize Sanayi Bölgesi'ni bile on yılı aşkın süredir bir türlü kuramayışımızın acılarını Söke olarak ağır ödüyoruz.

Eskiden Orta Anadolu ve Güneydoğu Anadolu'dan pamuk çapası ve toplaması için elli bine yakın tarım emekçisi gelir Söke çarşı ekonomisini canlandırırdı. Şimdi tarımda hızla makineleşmeye geçmiş olmamız nedeniyle bırakın dışarıdan emek göçünü ilçemizdeki işsizler bile tarım işi bulamıyor. Eskiden göç alan Söke şimdi başka illere beyin ve emek göçü veriyor. Bu kötü gidişten bir çıkış yolu bulunmalı ama nasıl?..

Çıkış için sadece siyasilerden, mevcut iktidardan çareler beklemekte yanlış. Devletin gücü, hükümetin gücü eskisi gibi değil. Ancak devletin desteğinde Söke'nin kendi ekonomik gücüyle bu engelleri aşabilirsek ne ala.

Bunu yapabilmek için de Söke'de laf değil proje üretecek, elini taşın altına sokabilecek, birlikte yatırım yapmamıza öncülük edebilecek siyasilere ve beyinlere ihtiyacımız var diye düşünüyorum.

Bu düşündüğümü Söke'de hemen hepimiz düşünüyor ve  konuşuyoruz. Ancak gerçekleştirebilmek için hiçbirimiz çaba göstermiyoruz. Bakalım nereye kadar böyle gideceğiz, nerede ne zaman denizin bittiğini fark edeceğiz…

2008, 2007 yılına göre ekonomik anlamda çok daha ağır geçecek benden söylemesi….

Çare mi? Çare bir araya gelip acil çözümler üretmemizle mümkün. Ama Söke'de bu güne kadar fikir üretecek öncülük yapabilecek güç henüz çıkmadı, bekleyip görelim. Bakalım çıkacak mı?..

Umarı çıkmıştır da ben yanılıyorumdur. Yoksa daha çok bekleriz…

Önceki ve Sonraki Yazılar