E. TURGUT TEKİN

E. TURGUT TEKİN

Bölge Turizmine Yardımcı Olan Politikacılarımız

 

 

Cumhuriyet döneminde Aydın İli, hükümetlere en çok bakan veren illerden birisidir. Bunların içinde başbakan ve başbakan yardımcıları bile vardır. Ayrıca Aydın’dan Adnan Menderes, İsmet Sezgin, Nahit Menteşe, İskender Cenap Ege, Cengiz Altınkaya, Yüksel Yalova gibi çok değerli politikacı ve devlet adamları yetişmiştir.

1950’li yıllarda Bölge turizmine yardımcı olan Rahmetli Başbakan Adnan Menderes ile dönemin Milli Savunma Bakanı Olan yine Rahmetli Ethem Menderes’tir. Bunları İskender Cenap Ege, İsmet Sezgin, Nahit Menteşe, Cengiz Altınkaya ve Yüksel Yalova özellikle altyapı çalışmaları ile izlemiştir. Özellikle Milli Savunma Bakanı Rahmetli Ethem Menderes’in destek ve yardımları ile bugünkü ünlü Didim Altınkum Plajları temizlenerek bugünkü düzeye ulaştırılmıştır. Yine bu yıllarda Güney Ege Turizm altyapı planı yapılarak, yörenin turizme açılması sağlanır. Bölgedeki ören yerlerin tanıtım çalışmaları dernekler ve gönüllüler yanında resmi kanallardan da tanıtıma başlanır. Bu ilk yıllar turizm deneme yıllarıdır,ama çok başarılıdır.

TURİZM VE TANITMA BAKANI OLARAK HİZMET VEREN POLİTİKACILARIMIZ

Aydın İli’nden İskender Cenap Ege ile Atilla Koç Turizm ve Tanıtma Bakanlığı yapmışlardır. Bu iki bakanımızın da bölge turizmine önemli katkıları olmuştur. Atilla Koç döneminde Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca kültürümüzün ve turistik kaynaklarımızın çok güzel görselleri yapılmıştır.

1) İSKENDER CENAP EGE: Sökeli bir ailenin çocuğu olarak İstanbul’da doğdu. Gazi Eğitim Enstitüsü’nün Türkçe Bölümü’nü bitirdikten Sonra Milli Eğitim Bakanlığı’nda öğretmen olarak göreve başladı. Öğretmenlik ve yöneticilik yaptı. Birinci dönem AP’den Aydın CUMHURİYET Senatörü seçilerek parlamentoya girdi. Turizm ve Tanıtma Bakanı oldu. Bakanlığı döneminde, ”Güney Kıyı Ege Turizm Alt Planı” ile yakından ilgilendi. Türkiye’yi dış dünyaya tanıtmaya başladı. Kuşadası ve Didim kıyılarındaki plajların değerini, buradaki mevcut Antik Kültür Mirası’nın varlıklarını uluslar arası boyutlarda tanıtmaya başladı. İklimin ve potansiyel kaynakların mevcut olduğunu iş adamlarının sadece konaklama tesisleri yaparak işe yardımcı olacakları düşüncesini ortaya koyarak, bu tür müteşebbislere bakanlıkça yardımcı olunacağı ilkelerini vurguladı. Onun bu önerileri ile Bölgede yatırımlar çığ gibi büyümeye başladı. Bölgedeki  Antik Tarih ve Kültürü inceleterek, tanıtım faaliyetlerine hız verdi. Hatta birçok tanıtıcı şiirler yazarak, bu işte öncülük bile etti. İşte kendi yazdığı bir şiiri.


İYONYA’DA

İyonya’da bir çağdı mutlu mutlu

Artemis gülüyordu Ephesos’ta

Ve Priene’de Miletos’ta

Selamlıyordu yer insanı gök insanını

O kentlerde o incir bahçelerinde

Gün kavuşur uyurdu Meandros

Başı gümüş gecenin dizlerinde

Didyma önlerindeydi gemilerimiz

Mıhlı gözlerde alev alevdi tapınak

Yüreklerimizi sunabilirdik Apollon’a

Phoibos güçlü ölümsüz

Bir çağ yürüyordu ağır ağır

Uygarlığın kıyılarından kopuyorduk

Susuyordu tüm varlık

Pan üzgündü diz çökmüştü

Nymphe’lerdi belki pınarlarda gülen

Apollon öpüyordu alınlarımızdan

Avuçlarda küreklerin ağrısı

Yelkenlerde ayrılık türküsü

Çekiyordu kader göçüyorduk.

İyonya kıyıları yitikti gayri

İyonya kıyıları ırak

İskender Cenap Ege


2) Nahit Menteşe: 1932 yılında Milas’ta doğdu. Hukuk eğitimi gördü. Aydın’dan 13,14,15,16,19 ve 20. dönemlerinde milletvekili seçildi. Aydın’ın en sevilen vekillerinden biriydi. Yılmaz Hükümeti’nde DYP’yi temsilen başbakan yardımcılığı yaptı. Rahmetli Menderes’ten sonra başbakanlıkta ikinci görev alan Aydınlı’dır.

Aydın’dan en çok bakanlık yapanlardan birisidir. AP saflarında siyasete başladı. AP’den sonra siyasete devam etti. DYP’nin savunucularındandır. Sıra ile yaptığı bakanlıklar şunlardır:

1-Gümrük ve Tekel Bakanlığı

2-Ulaştırma Bakanlığı

3-Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı

4-Turizm ve Tanıtma Bakanlığı

5-Milli Eğitim Bakanlığı

6-İç İşleri Bakanlığı

7-Başbakan Yardımcılığı

Bütün bakanlık dönemleri Aydın için yararlı olmuştur. Turizm Bakanı olması Aydın ve çevresi için yararlı olmuştur.

3) İsmet Sezgin: 5 Bakanlık yapmış ve 4 Cumhuriyet Hükümetinde görev almıştır. İsmet Sezgin Aydın’da ve Türkiye  genelinde “İsmet Ağabey” olarak tanınır. Onun babacan ve efe vari durumundan dolayı Aydınlılar bu adı yakıştırmışlardır. Aydın’ın sevilen sayılan vekillerindendi. Turizm açısından özellikle Kuşadası’na önemli katkıları olmuştur. Bir kere Kuşadası-Söke yolunun açılımında çok yardımı olmuştur. Sezgin sadece Aydın’ın değil tüm ülkede sevilen birisi olmuştur. Nahit Menteşe’den sonra başbakanlıkta görev alan 3. kişidir. İsmet Sezgin sadece turizmde değil, Aydın ile ilgili birçok konuda görevini başarıyla yapmıştır.

4- Yüksel Yalova: 57. Hükümette devlet bakanı olarak görev yaptı. Aydın’a ve Kuşadası’na özellikle Didim’e çok emek verdi. ANAP Milletvekilleri içinde en cana yakını ve Aydın’ın batısı ile ilgilenendi. Döneminde elinden geldiği kadar koşuşturmuştur. Fakat ne yazık ki diğerleri kadar şanslı değildi. Sıkıntılı bir koalisyon hükümetinin bakanıydı. Buna rağmen gene de bir çok konuda başarılı oldu.Ege’ye bir çok katkısı olmuştur.

Aydınlı diğer milletvekillerinde unutulmayacak değerde katkıları vardı. İzmir-Aydın yolunu Cengiz Altınkaya’ya borçluyuz.

Önceki ve Sonraki Yazılar