ABDULLAH ZİYA KABAK

ABDULLAH ZİYA KABAK

BOŞA AKAN SULAR

 

Geçen yıl, dağ gezilerimizin üçüncü yıl dönümünün pastasını dağcı arkadaşlarımla zirvede kesmiştik. Üç yılı aşkın gezilerimizde gördüğüm üzücü olay, boşa akan sulardır.

Oysa boşa akan bu sular, büyük bir havuz içinde kontrol altına alınmış olsalar, hem sulama yönünden, hem de orman yangınlarında doğacak felaketlere önlemiş olacaktır.

Başıboş akan sular için birkaç bariz örnek vermek istiyorum.

 Birkaç gün önce, civarında yangın çıkan yamaç köyüne bir kilometre mesafede bulunan namı diğer nenem çeşmesidir. Bu kontrolsüz akan yeraltı kaynak suyu, gece-gündüz boşa akıyor. Çeşmeye bağlı havuz yapılmış ama yaban hayvanların ihtiyaçları içindir. Ola ki bir yangın çıktı nasıl söndürülecektir? Söndürülmesine söndürülür ama onlarca hektar çam yandıktan sonra kime ne faydası olur. Oysa başıboş akan bu suyun önüne, oldukça büyük bir havuz yapılsa, hem mesir yeri gibi kullanılır, hem de doğacak yangınlara karşı sigorta görevi yapacaktır.

İkinci başıboş akan su ise, Yamaç köyünün doğusuna, Sazlı köy dağının arkasına düşen vadide bulunuyor. O suyun önünde de yapılmış bir havuz var. Ama canlı hayvanların ihtiyaçları içindir. Orasını da büyük bir havuz yapılabilir. Yapılacak su havuzu, o bölgenin ormanlarının sigortası olacaktır.

Üçüncü örnek ise, Samsun dağının içinde bulunan Ali şen çeşmesidir. Bu çeşme de başta insan olmak üzere tüm canlılara hizmet vermektedir. Bu çeşme de başına buyruk akıp gidiyor. Bunun önüne de bir havuz yapılabilir.  Allah korusun bir yangın çıksa, çevreden gelen itfaiyeler suyu nereden temin edecekler? Merkeze gelip gidinceye kadar yangın başını alıp gidecektir. Şimdiyi kadar hep böyle olmuştur. Bundan sonra olmasın diyorum. Bu önerimi bütün yetkili kişilere sunuyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar