BÜYÜKŞEHİR DÜŞLERİ -2-

 

* Büyük şehrin, büyük ilçelerinden birisi artık Söke’miz. Büyük başın büyük derdi olur, doğru ama büyük işleri  de büyük düşünenler gerçekleştirir.  Aynı zamanda en güzel şeyler hayal etmekle başlar.

 

* Gücünün farkına varan onu kullanma şansına sahip olur. Bana göre kullanılmayı bekleyen büyük bir potansiyele sahip Söke… Yarının Söke’sini bugünden düşleyenler, çocuklarına yaşanılabilir bir kent bırakabilir ancak. Dünyanın güzelliklerini, yaşamın kolaylıklarını yeryüzü hayalcilerine borçlu olduğumuzu düşündünüz mü hiç? Bu gün yaşamımızın ayrılmaz bir parçası olan her şey bir zamanlar hayal ürünüydüler.

 

* Yaşanılabilir bir Söke İçin değerlendirilebilecek, yenilenebilir o kadar çok yer, mekan, alan var ki her gün bir çok yanından geçtiğimiz halde farkında bile olmadığımız. Geleceği kurgulamakla yükümlü olan herkes ortak bir düşüncede  bütünleşip  gelecek 20 yılın Söke’sini kurgulamak için harekete geçmelidir.

*  Hazırlanacak “Yeniden Kazanım” projesiyle atıl durumdaki yapıların yaşam alanlarına dönüştürülmesi sökenin çehresini değiştirecektir.

Neler mi yapılabilir;

* ”İstasyon Caddesi Çarşı yönetmeliği” hazırlanıp başta trafik olmak üzere, tabela kirliliği, görüntü kirliği yaşanan keşmekeşlik ortadan kaldırılabilir.                                                                                  

* Tren garı artık mahallemiz olan Sazlı’ya aktarılıp, Sazlı - Tansaş’ değin olan bölüme metro konularak  3-4  ara istasyonla  insanlarımıza toplu taşıma olanağı sağlanabilir.  Hat boyunca yeşil alanlar, spor alanları ve  dinlence mekanları oluşturularak kente bir can damarı kazandırılabilir.                                                                                                                                              

* İstasyon caddesi üzerindeki Belediye Restaurant ve hangarlar bütünleştirilip,  mimarı yenilemeyle yeni bir görüntüye kavuşturularak gençlik kültür ve eğlence merkezine dönüştürülebilir.                                                                                                                              

 

*Atatürk Parkı’na çeki düzen verilerek dört köşesine hanımeli satış stantları, mini büfeler konulup canlılık getirilebilir. Park  Kafe otantik bir görünüme dönüştürülerek parkın o rahatlatıcı ve huzur veren havasıyla bütünleştirilebilir.  Güvenlik çemberi

 

* Başta Parklarımız olmak üzere, mitolojik efsanelere ev sahipliği yapmış  Ege Bölgesi’nde bulunan Söke, kentin sessiz tanıkları olan heykellerle donatılabilir.  Zeus, Hera, Poseidon, Merkür, Afrodit, Homeros, Tales gibi efsanelerin heykelleri kente ayrı bir güzellik ve çekicilik katacaktır.

 

* Düzenlemesiyle kentin görünümünü değiştirecek Aydın caddesi, Cumhuriyet Meydanına yapılacak özgün bir saat kulesiyle daha farklı  bir anlam kazanacaktır.

* Kaldırımlardaki kesilmiş ve yerleri boş duran onlarca ağaç yenilenmeli çevrelerine dikilecek çiçeklerle cadde ve sokaklara bir ahenk getirilmelidir.

 

* İnsanların nefes alabileceği yeşil alanlar çoğaltılmalı, kentin işlek caddelerine yayılmış eski yapılar unutulmuş hallerinden kurtarılmalı,  gerekli onarımlardan geçirilerek görüntü kirliliği ortadan kaldırılmalıdır. Bu arada Mimar ve mühendislerimiz bundan böyle, kente kazandıracakları yapılarda görüntüleriyle birbirini tamamlayan estetiği sağlamalıdırlar. Ardışık yapılar birbirini tamamlayan bir bütünün parçaları gibi olmalıdırlar.

 

*Tüm bunların yanında; yaklaşmakta olan belediye seçimlerinde kadınlarımız daha aktif rol almalıdır diye düşünürken, Söke’mize kadın bir belediye başkanının yakışacağını ifade etmek   istiyorum.  Kadın eli değecek bir kentin yarınını kurgulamakta zorlukların daha kolay aşılacağına inanıyorum… 

İşte Aydın,  Bafa,  İcirliova…

Ne dersiniz beyler?

Önceki ve Sonraki Yazılar