HÜSEYİN ÇETİNKAYA

HÜSEYİN ÇETİNKAYA

ÇİFTÇİ ENFLASYONU DÜŞÜRDÜ

 

 

Ülkemizde üretici çiftçinin mahsulü pazara girmesiyle enflasyon düşüşe geçti. Meyve-sebze fiyatlarının enflasyon değerlerine etken olduğu bir gerçektir.

Enflasyonun düşüş nedenlerini üreticilere sordum.

Biber ve Patlıcan üreticisi Kadir Sayılgan “Türkiye genelinde yeterince ‘İhracat’ olmadığından köylülerin ürettiği mahsuller iç pazara girdi. Ürün bolluğundan dolayı değeri düştü. Pazarda bir ucuzluk var. Dolayısıyla bu sıralarda enflasyon değerleri düşük olacaktır. Çiftçinin elindeki mahsul azaldıktan sonra fiyatlar tekrar yükselecektir. Olan gene köylü çiftçi vatandaşlarımıza oluyor. Girdi maliyetleri oldukça yüksek. Çiftçinin durumu perişan” dedi.

Kiraz Üreticisi Erdoğan Mezek, “Napolyon 0900 Ziraat Kirazı bu yıl pazar durumu çok iyiydi. Kiraz fiyatları hiç düşmedi. Çok şükür Kiraz bu sene yüzümüzü güldürdü” dedi.

Domates üreticisi Kenan Şişman “Aydında her gün değişik noktalarda semt pazarların kurulması domates fiyatlarını düşürmüştür. Çiftçinin ürününün bu mevsimde olgunlaşması dolayısıyla bir bolluk meydana geliyor. Bu durum fiyatların düşmesine neden oluyor. Üreticinin malı ucuza gidiyor. Enflasyon tabiî ki düşecek” dedi.

Şeftali pazarlamacısı Abdullah Dayan, “Türkiye de dengesiz bir üretim var. Hangi kalemden ne kadar ürün ihracat edileceğine dair kesin bir bilgi olmadan çiftçi mahsulünü üretiyor. Mal ihracat edilmeyince iç pazara yükleniyor. İç pazardaki mal bolluğu fiyatların düşmesine neden oluyor. Dolayısıyla üretici çiftçiye büyük bir darbe vuruluyor. İstikrarlı bir tarım politikası uygulanmıyor” dedi.

Ayakkabı satıcısı Yılmaz Sarıoğlu, “Ayakkabılar iki yıl önceki fiyatlarla aynı fiyatlara satılıyor. Alırken pahalıya aldığımız için fiyat indirimine de gidemiyoruz. Elimizde mal var. Fakat para dönmüyor. Ulaşım, vergiler, Bağ-kur, işçi giderleri bunlar büyük para tutuyor. Vatandaşın alım gücü yok. Ancak bayram öncesi bir hareketlenmeler olabiliyor” dedi.

Elbise satıcısı Ali Kilimci, “Tekstil sektöründe %40 ihtiyaç fazlası var. Bu durum Pazar fiyatlarını düşürüyor. Bu ihtiyaç fazlası yığıldıkça fiyatlar daha da aşağı düşecektir. Kampanyalar düzenleniyor ya da ucuzluk adı altında bu yığılmaları eritmeye çalışılsa da bunlar çözüm değildir. Ya ihracatı artırmak gerekir ya da üretimi azaltmak gerekir. İstikrarsız bir piyasa almış başını gidiyor. Bu durumda enflasyonu nasıl değerlendirecekseniz değerlendirin” dedi.

Vatandaşlarımızın anlattığı kadarıyla enflasyonu çiftçi düşürmüyor. Aksine çiftçinin sırtına yüklenmiştir. İstikrarsız bir piyasa politikası, ihtiyaç fazlası üretim ve ihracat ayağı zayıf bir ticaret ‘Enflasyonu’ düşüren en büyük etken olarak görülmektedir.

Her şeye rağmen ürününüz bol ve bereketli olsun… 

SAYGILARIMLA.

Önceki ve Sonraki Yazılar