Çocuklarımızın Güvenli ve Kamusal Eğitim Hakkını Korunmasını İstiyoruz

Çocuklarımızın Güvenli ve Kamusal Eğitim Hakkını Korunmasını İstiyoruz

Eğitim-Sen Söke Temsilcisi Murat Karayeğit yazılı basın açıklaması yaptı.

Eğitim-Sen Söke Temsilcisi Murat Karayeğit'in basın açıklaması şöyle:

6 Şubat 2023 günü Kahramanmaraş merkezli yaşanan yıkıcı depremlerin yüreğimizde bıraktığı acı hala tazeliğini koruyor. Yıllarca da yüreklerimizden ve zihinlerimizden silinmeyecek. 1999 Marmara depremi sonrası yaşadığımız acıları bir kez daha yaşadık. Umuyoruz ki tekrarı olmaz demek yetmiyor. Acilen bir şeyler yapılmalı. Hem de hemen!

Yaşadığımız coğrafyanın bir deprem ülkesi olduğunu bildiğimiz, yurttaşlarımızın %70 ten fazlası 1. Derece deprem bölgesinde yaşıyorken. İlk işimiz durduramadığımız bu afetin zararlarını önlemek olmalı. Her deprem sonrası kurtarma çalışmalarında mucizeler beklemek yerine mucizeler yaratmanın peşinde olmalıyız. Bunun için yapılması gereken de apaçık ortada bilime güvenmek.

Deprem ülkemizde bu kadar gündemdeyken ve ilçemiz de 1. Derece deprem bölgesi iken ne yapıyoruz? İlçemizde kamu kurumları ve canlarımızı barındıran eğitim kurumlarımız ne durumda? Buna dair ne yapılıyor?

2020 yılında yıkım ve güçlendirme kararı verilen Bağarası ÇPL, Tuzburgazı İlköğretim, Yavuz Selim Anadolu Lisesi, Söke Öğretmen Evi ve Akşam Sanat okulları yıkım kararları gereği yıkımları yapıldı. Yavuz Selim Anadolu Lisesi haricinde ki kurumlarımız ise sadece yıkımları yapıldı ve yapımına dair net hiçbir adım göremiyoruz. Sürecin en büyük acısını ise öğrencilerimiz ve eğitim emekçileri yaşıyor. Çözüm olarak sunulan ikili ( Sabahçı-Öğlenci ) eğitim bir işkenceye dönüşmüş halde. Bağarası’nda 2 Eğitim Öğretim yılıdır uzun kış döneminde sabah gün ağarmadan başlayan eğitim, akşam 20:00 ye kadar devam etmekte. Bu konu defalarca gündeme gelmesine rağmen başlayan bir inşaat maalesef ki yok.

Durum buyken Kahramanmaraş merkezli yaşanan ve on ilimizi etkileyen deprem sonrası velilerimiz ve öğrencilerimiz eğitim gördükleri kurumlarının deprem konusunda ki durumlarını merak etmekte. Bu konuyla ilgili tatmin edici bir açıklamanın ve raporun yayınlanması kamuoyu tarafından merakla beklenmekte.

Bizlere ulaşan bilgilere göre ise ilçe merkezimizde bulunan ortaöğretim kurumlarımızdan 2 meslek lisesi ile ilköğretim kurumlarından ise 3 kurumumuzun yıkılacağı ve güçlendirileceği yönünde. Bu kurumlar için üretilen çözüm ise başka okullara taşınarak ikili eğitime geçilmesi. Özellikle 10 günlük ders saatinin bulunduğu meslek liselerimizin tek bir binaya taşınarak sabah 07:00 gibi derse başlaması, öğlenci okulun ise 20:00 den sonra derslerin biteceği hesaplanıyor. Böyle bir eğitim öğrencilerimize yeterli faydayı sağlaması ve verimli olmasının mümkün olmadığı ortadayken farklı çözümler niçin üretilemiyor?

Söke de eğitim sorunları ile yakından ilgilenen Eğitim Sen Söke Temsilciliği olarak sormak istiyoruz!

Deprem ülkemizin bir gerçeği iken neden bunca yıl bahsi geçen eğitim kurumlarımız için gerekli güçlendirme ve yenileme çalışmaları yapılmadı?

İlçemizde yıkımı gerçekleşen eğitim kurumları geçen iki yıl da yenilenememişken, yıkımı yapılacak yeni kurumlarının yıkım ve yapımı ne kadar sürecek?

Yıkımı yapılacak eğitim kurumlarımızı başka okullara taşıyarak ikili eğitim geçirme kararı yerine, öğrenci sayılarının az ve boş dersliklerinin olduğunu bildiğimiz kurumların birleştirilmesi veya bu kurumlara taşınması düşünüldü mü?

Söke halkının destekleri ve hayırseverlerin paralarıyla yapılmış olan ve büyük kısmı kullanılmayan Söke Mimarlık Fakültesi bu okulların kullanımına açılamaz mı? Bu konuda gerekli girişimler yapıldı mı? Adnan Menderes Üniversitesi Rektörlüğü ve Söke İşletme Fakültesi Dekanlığı bu konuda ne cevap verdiler?

Eğitim Sen olarak öğrencilerimizin üstün yararını gözetmekten, bilimsel, güvenli, kamusal eğitimi savunmaktan vazgeçmeyeceğimizi belirtir. Bu sorunları takipçisi olacağımızın bilinmesini isteriz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.