DUBAİ’YE GİDECEK YOK MU ?

 

Söke Ziraat Odası geçtiğimiz günlerde Dubai Tarım Fuarına bir tur düzenleneceğini ve gitmek isteyenlerin  odaya başvurmalarını istedi. Ancak talep olmadığı için gezi iptal edildi.

Dubai Tarım Fuarı, çiftçilerin neden ilgisini çekmedi? Tarım fuarı herhangi bir Avrupa ülkesinde olsaydı, sanırım çiftçimizin ilgisini çekerdi. Onlara göre Dubai  bir petrol ve turizm ülkesi. Ülkenin büyük bölümü çöllerle kaplı olduğu için “Tarım fuarı Dubai’nin  ne haddine?”  diye düşünmüş olabilirler.

Gerçekten Dubai bir tarım ülkesi değil. Bir körfez ülkesi olan Birleşik Arap Emirlikleri, kuzeyde Basra körfezi, doğuda Umman Denizi, güneyde ve güneybatıda Arabistan’la çevrilidir. Genelde çöl düzlüklerinden ibaret bir araziye sahiptir ve genellikle tarıma elverişli değildir. Sadece Arap Emirlikleri’ne bağlı Fuceyre Emirliğinde kısmen tarım yapılmaktadır. Son yıllarda gelişen teknoloji ile birlikte deniz suyu arıtılarak sulu ziraat yapılmaktadır. Bu bölgede yaz aylarında sıcaklık 50 derecenin üzerine çıkmaktadır. Yağış ortalaması ise yılda metrekareye 45 kilogramdır.

Görüldüğü gibi Dubai tarım ülkesi değildir. Ancak petrol yatakları tükenince Birleşik Arap Emirlikleri’nin geçim kaynağı ne olacak?

İşte Dubai bu günden onun çalışmalarını yapıyor. Toprakları genelde çöl olmasına rağmen modern usüllerle kısmen tarım faaliyetleri başlatılmıştır.

1990’lardan sonra başta hurma olmak üzere 240 bin ton meyve, 365 bin ton sebze üretilmiştir. Çok yaygın olmamakla beraber yeni yeni hayvancılık faaliyetlerine başlanılmıştır. Ülkede 55 bin sığır ve 275 bin baş koyun bulunduğu edinilen bilgiler arasında yer almaktadır. Elde edilen gelirin, milli gelir içindeki payı ise %2’dir.

Ancak madalyonun diğer yüzü çok farklı. Dubai, yabancı sermaye için vergisiz bir ülke... Bu açıdan ülke zaman içinde uluslararası ticaretin merkezi haline gelmiş. Çünkü emirlikler yabancı sermayeye her türlü imkanı sağlıyor.

Bu açıdan Dubai bazıları için altın şehir, bazıları için ise vergisiz bir ülke. Yani Dubai, uluslararası tekellerin  birbirleriyle rekabet ettiği ve her yıl ortalama 80 civarında fuar düzenlenen bir ülkedir. Bu fuarlara her yıl dünyanın her köşesinden milyonlarca ziyaretçi katılmaktadır.

O zaman Söke çiftçisinin Dubai Tarım Fuarı’na gitmemesi onlar için büyük bir kayıptır. Çünkü yaptığım araştırmalara göre, Dubai’de ticaret, ulaşım, dağıtım, bölgesel ofisler ve imalat gibi uluslararası düzeyde çalışma imkanları var.

Bölgesel bir ticaret merkezi olması Dubai’ye büyük bir hareket kazandırmıştır. Ticari sınırlama olmaması, kota olmamasından dolayı, Dubai dünya çabında büyük ilgi gören bir pazar haline gelmiştir.

Arap Emirlikleri içinde her emirlik genellikle kendi faaliyetlerinden kendisi sorumlu olmuş. Dubai devleti, iş alanında liberal serbest pazar ekonomisini savunan, yeni iş yaratılması konusunda açık fikirli bir yapıya sahiptir. Bu yapı doğrultusunda girişimciler için birçok kolaylık, düzenlenen fuarlar, serbest bölgeler gibi yatırımlar örnek olarak gösterilebilir.

Kısacası Dubai, yeni iş sahaları için gelişmiş bir ekonomiye sahip olmanın tüm avantajlarını yatırımcılara sunuyor.

Yapısı ve servis imkanlarıyla en yüksek uluslararası standartlarda olan kentin sunduğu avantajlar; uluslararası fuar alanları, yüksek kaliteli konaklama, yedi yıldızlı oteller, okullar, sağlık merkezleri ve büyük mağazalar, bunun yanında çok ucuz enerji fiyatları, Dubai’yi dünyada yaşanılır bir bölge haline getirmiştir.

Ülkede kişi başına düşen milli gelir ise 27.500 Dolar civarındadır. Tarım kesiminden bir üreticinin imkanı olupta Dubai gezisine gitmemesi onun için büyük bir kayıptır. Ancak bu tavsiyeleri üreticilerin ekonomik durumlarını dikkate almadan yaptığım için onlardan özür dilerim. Özelliklerini sıraladığım Dubai’yi gelecekte ziyaret etmek, fuarlarda makine parklarını gezip görmek, çiftcilerimizin bilgi ve görgülerini arttırır diye düşünüyorum.

HÜSEYİN GÜNDÜZ

Sevgili dostum Hüseyin Gündüz’ün gelecek yıl yapılacak Belediye Başkanlığı Seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisi Söke Belediye Başkanlığına aday olacağını açıklaması benim için sürpriz oldu. Hüseyin Gündüz’ü yıllardır tanırım. Bugüne kadar herhangi bir siyasi partide politika yapmasa bile siyasete yatkın bir kişiliği olduğunu bilirim. Bana çektiği mesajda CHP’den Belediye Başkan aday adayı olacağını, bunu köşemde nasıl değerlendireceğini sormuş. Hüseyin Gündüz’ü çoktan değerlendirmeye başladım. Özellikle kırsal kesim insanı Hüseyin Gündüz’ü bizlerden daha iyi tanır. Gündüz iyi bir teşkilatçı olarak geçmişte onlarla iyi ilişkiler içindeydi. Yani politikanın acemisi ve yabancısı değildir. Belediye Başkanlığı gibi bir görevi de rahatlıkla yapar.

Ancak sorunun en büyüğü Hüseyin Gündüz nasıl Belediye Başkan adayı olacak? Necdet Özekmekçi, “Ben yeniden aday olacağım” derse, Genel Merkez bu isteğine hayır mı diyecek?

Başkan adayları tespitleri merkez yoklaması ile mi, yoksa ön seçimle mi yapılacak?

Gördüğünüz gibi sorun; Hüseyin Gündüz’ün Belediye Başkanlığında başarılı olup olmayacağı değil, nasıl aday olacakta düğümleniyor.

CHP Aydın Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinde oldukça şanslı görünüyor. Özlem Çerçioğlu’nun seçim kazanma şansı ise %60’lar civarındadır. Onun bu şansı diğer Aydın CHP Belediye Başkan adaylarına da yansıyabilir. Onun için Necdet Özekmekçi aday olmazsa ilçe CHP’de iddialı bir başkan adayı yarışı izlenebilir.

Önceki ve Sonraki Yazılar