Efe sözü

 

İlçemizde tarımda yaşanılan sulama suyu sıkıntısı çiftçimizi isyan noktasına getirince, çare pazar günü Söke’ye gelen Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç’a konuyu aktarmakta, yardımını istemekte arandı.

 

Pazar günü sabahı saat 08.00’den itibaren Söke Belediye ve Söke Ovası Sulama Birliği Başkanı Necdet Özekmekçi,           

 

Birlik Yönetim kurulu üyeleri, Söke Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Muhsin Örnek, Meclis Başkanı Mustafa Karababa, Ege Çiftçiler Derneği Başkanı Hulisi Tanman, CHP İlçe Başkanı Erkan Polat, CHP Gençlik Kolları Başkanı Fatih Akkentli, DSP İlçe Başkanlığı Yöneticileri, Söke TARİŞ Pamuk Kooperatifi Başkan ve Yöneticileri, ÇYDD Başkanı Nimet İncedal, Belde Belediye Başkanları, Köy Muhtarları, derdine sıkıntısına sahip çıkan 300 kadar çiftçi Sulama Birliği önünde toplandı.

 

Toplanan çiftçi sayısının azlığı, hem Başkan Özekmekçi’yi hem de EÇD Başkanı Hulisi Tanman’ı hayal kırıklığına uğratırken, çekirdek yönetici kadrosu cumartesi gecesi saat 00.00’da Koçarlı’nın sulamada devre dışı kalmasıyla Söke rügülatörüne gelen suyun değerlendirmesini yaptılar. Sulama Birliği Genel Sekreteri Ömer Yıldız, sabah saat 08.00 itibariyle bir önceki güne gelen suyun saniyede 12 lt’den 17 lt’ye çıktığını, ancak yine de yetersiz olduğunu, pazartesi sabahı itibariyle 25 lt civarına çıkmasını beklediklerini söylerken, değerlendirme toplantısında bulunan tüm yöneticilerin kafasında “sezonu en az yarayla nasıl atlatabiliriz acaba” düşünceleri ve çare arayışları vardı.

 

Söke Ovası Sulama Birliği önünde resmi ve sivil polislerin güvenlik önlemleri aldığı dikkat çekerken bir ara Celil Ateşoğlu ile İlçe Emniyet Müdürü Mehmet Ali Serin’de birlik önüne gelerek, toplumun eylemlerini yol kesme aşamasına getirmemesini, Kültür ve Turizm Bakan Koç’un Vali ile birlikte gelip, sıkıntıyı dinleyip çözümüne yardımcı olabileceği sözü verildi.  Saat 10.00 sıraları Bakan Atille Koç, Aydın Valisi Mustafa Malay, AKP Söke İlçe Başkanı Ali Yul Murteza Güzelyağdöken ile diğer resmi görevliler Sulama Birliği’ne gelerek önce Söke çekirdek kadro yöneticileriyle bir görüşme yaptı. Gerek başkan Özekmekçi, gerek EÇD Başkanı Tanman, gerek Ziraat Odası Başkanı Örnek konunun Söke Ovası için önemini anlatırlarken Bakan Koç, Söke çiftçisinin mağduriyetinin giderilmesi için gerekenin yapılması emrini hem Valiye, hem de DSİ yetkililerine verdi. Daha sonra Sulama Birliği salonuna çıkan Atilla Koç, sıkıntının detaylı nedenlerini öğrendiğini, Söke Ovası’na yeterli suyun verilmesi emrini yetkililere verdiğini söylerek, “Söke Ovası’na yeterli su gelecek. Sizler mağdur olmayacaksınız. Elimizden geleni hükümet olarak yapacağız. Allah göstermesin buğdayda olduğu gibi bir hasar oluşacak olursa da biliniz ki hükümetimiz bir bakanlar kurulu kararı daha çıkarıp, sizlerin zararını mutlaka karşılayacaktır.” dedi.

 

 Bu arada bir çiftçimiz “Sayın Bakanım söz mü” diye bağırınca Bakan Koç, “Ne demek söz mü? Biz efeyiz. Size efe sözü veriyorum” deyince, toplanan kalabalık bakanı alkışladı. Bakan Koç ve beraberindekiler Atburgazı Sağlık Ocağı açılışına gitmek için hareket ederlerken, birlik önünde toplanan çiftçilerin yüreğinde küçük de olsa bir ümit vardı.

 

Evet seçimlere iki hafta kala susuzluktan kıvranan, çıkış yolları arayan çiftçimiz bir eylem yapıyordu. Ancak her nedense; eyleme hiçbir milletvekili ve milletvekiyi adayı ilgi göstermemiş, omuzunu çiftçimizin omuzuna dayamamıştı. Köy kahvehanelerinde esip gürleyen milletvekili ve milletvekili adaylarımıza herhalde sabah saatin dokuzunda yataklarından kalkmak zor gelmişti, bu da gözden kaçmadı.

 

Şimdi pazar gününden beri ne değişti? Su fazlalaştı mı, ovaya yetecek mi bilemiyorum. Ancak, gerek Sulama Birliği, gerek Ziraat Odası, gerek EÇD yöneticileri üzerlerine düşen görevi fazlasıyla yapmış, konuyu yetkililere iletmişlerdi. Ancak çiftçimiz bir kez daha ne kadar duyarsız, vurdumduymaz olduğunu kanıtlarcasına eyleme yeterli desteği bir türlü veremedi.

 

Bekleyelim, görelim bakalım önümüzdeki günler ne getirecek....

 

Önceki ve Sonraki Yazılar