Enerji kesintileri ve Çözüm önerileri

 

AKP dayatıyor kırk katır mı? kırk satır mı?

 

Makine mühendisleri odası bir basın duyurusu yayınlayarak EPDK nun ithal kömüre dayalı santrallere lisans vermemesinini istedi. son günlerde artan elektirik kesintileri ile artık yatırım eksikliğini saklamaz hale geldi, yıllardır sadece konuşan ve yatırım yapmayan hükümetler hem, enerji sıkıntısına kılıf aramaya başladılar hem de ülkemize çevre konusunda büyük zarar verecek uygulamaları devreye sokmak için içinde bulunduğumuz durumu fırsat olarak görmeye başladılar  insanların enerji ihtiyaçlarını gideremeyen ancak kesintileri de yeni ve sağlıksız enerji yatırımları yapmak için fırsat olarak gören akp hükümeti nükler santralleri ve ithal kömüre dayalı santralleri devreye sokmaya çalışarak yeni ve tamiri güç çevre felekatlerine yol açmaya hazırlanıyor.

 

MMO’nun ithal kömüre dayalı santrallere neden lisans verilmemesini istediği basın açıklamasının tam metni aşağıda;

 

EPDK Yeni İthal Kömür Yakıtlı Santrallere Lisans Vermemelidir

 

"Önce Enerji Tasarrufu İçin Yeni Yatırım Yapılmalı, Bu Yatırımlarla Sağlanan Tasarruflar Yeterli Olmaz ise Yerli ve Yenilenebilir Kaynaklara Dayalı Yeni Enerji Üretim Tesisi Yatırımları" Gündeme Gelmelidir.

 

Türkiye yerli, yeni ve yenilenebilir enerji kaynaklarını tam olarak değerlendiremezken, son aylarda EPDK'ya yapılan ithal kömür yakıtlı santral başvurularının artması ilgi çekicidir.

 

Türkiye'de mevcut linyit rezervleriyle asgari 10.000 MW, hidrolik kaynaklarla 48.527 MW, rüzgar potansiyeli ile 48.000 MW, jeotermal ile 500 MW elektrik üretim kapasitesi tesis etmek mümkündür. Bu potansiyelin değerlendirilmesi için herhangi bir kamu yatırımı planlanmazken, özel sektör tarafından linyit ve rüzgarda sınırlı bir miktarın, hidrolikte ise kayda değer bir bölümün değerlendirilmesi amacıyla EPDK'ya başvuruda bulunulmuştur.

 

Durum bu iken, EPDK'ya yapılan ithal kömürlü santral başvuruları, İSKEN (800 MW), İçdaş (405MW),Cengiz Enerji (613 MW), Habaş (518 mW) olmak üzere 2436 MW'ye ulaşmıştır. Bu rakama Modern Enerji'nin lisans almış 710 MW'lik projesi de eklendiğinde, ithal kömüre dayalı olarak tesis edilmesi öngörülen kapasite 3146 MW'ye ulaşmaktadır. Ülkemizde ithal edilen doğal gazın % 55'i elektrik üretiminde kullanılırken ve elektrik üretiminin % 45'i doğal gaza dayandırılmışken, elektrik üretiminde doğal gazın payını artıracak yeni projeler de Enka (800 MW), Goldaş (460 MW) gündemdedir. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın enerji talep ve yatırım planlamasında referans aldığı TEİAŞ Elektrik Üretim Planlama Çalışması EPDK için de başlayıcıdır. Bu çalışmada ele alınan bir alternatifte 2020'ye kadar hiçbir ithal kömür santrali öngörülmezken, diğer bir alternatifte ise 2017–2020 dönemi için 4500 MW kapasite öngörülmektedir. Odamız 2004'ten 2006'ya iki kat artarak 28,6 milyar dolara ulaşan enerji ithalatını daha da artıracak ithal kömür ve doğal gaz yakıtlı enerji santrallerine ihtiyaç olmadığı görüşündedir ve EPDK'ya yeni ithal kömür yakıtlı lisans başvurularını reddetme çağrısında bulunmaktadır. Türkiye bugüne kadar enerji ihtiyacını esas olarak yeni enerji arzı ile karşılamaya çalışan bir politika izlemiştir. Dağıtımda, kaçaklarla birlikte % 20'nin üzerine ulaşmış kayıplar ve nihai sektörlerde yer yer % 50'nin üzerine çıkabilen enerji tasarrufu imkanları göz ardı edilmiştir. Enerji ihtiyacını karşılamak üzere çok pahalı yatırımlar yapılmış ve diğer yandan bu kayıplar devam ederek, enerjideki dışa bağımlılık Türkiye için ciddi boyutlara ulaşmıştır.

 

• Bundan sonraki politika 'önce enerji tasarrufu için yeni yatırım yapılmalı, bu yatırımlarla sağlanan tasarruflar yeterli olmaz ise yeni enerji üretim tesisi yatı

Önceki ve Sonraki Yazılar